Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κήρυγμα ενσωμάτωσης

Οσο κι αν γίνεται μεγάλη προσπάθεια η σημασία του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να «σφραγιστεί» από τις ψήφους που έλαβε ή δεν έλαβε ο Κ. Σημίτης, η ουσία αυτού του συνεδρίου δε βρίσκεται στα ποσοστά και στους αριθμούς, αλλά στα ...λόγια που ακούστηκαν από το βήμα των ομιλητών. Θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: Ολα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αυτές τις 4 μέρες που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο καθένας βέβαια από το δικό του πόστο και με βάση τις δικές του αφετηρίες και στοχεύσεις, δεν απέφυγαν να πάρουν θέση στο βασικό ζήτημα της εποχής μας: «Ρήξη ή ενσωμάτωση», «ανατροπή ή υποταγή» στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων, είναι το ερώτημα της εποχής μας.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απάντησαν, έχοντας το βλέμμα στραμμένο τόσο στο εσωκομματικό ακροατήριο, αλλά και κυρίως στην ελληνική κοινωνία. «Εκσυγχρονιστές» και «τσοχατζοπουλικοί», υπουργοί και «παρατρεχάμενοι», όλες οι πλευρές του ΠΑΣΟΚ έριξαν όλο τους το βάρος στην προσπάθεια να «διαφημίσουν» στον ελληνικό λαό το ...στόχο της ακόμα μεγαλύτερης ενσωμάτωσης του τόπου στο άρμα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Το μοτίβο των τοποθετήσεών τους ήταν μια επαναλαμβανόμενη «κασέτα», που συνιστούσε στο λαό να αποδεχτεί το «μονόδρομο» και να υποταχθεί στη «νέα τάξη».

Μέσα, λοιπόν, από την αξιοποίηση των ΜΜΕ της ολιγαρχίας, ο ελληνικός λαός έγινε δέκτης των εξής μηνυμάτων: «Ναι» στις ιμπεριαλιστικές δομές, «ναι» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, «ναι» στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Αλλωστε το «πρέπει να είμαστε συνεπείς στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας επειδή αυτό συνάδει με το εθνικό συμφέρον» (!), υπήρξε το «μότο» από το οποίο δεν παρεξέκκλινε ούτε ένας ομιλητής! Αντίστοιχο ήταν το σύνολο των τοποθετήσεων που αφορούσαν στην οικονομική πολιτική (σ.σ.: εδώ μάλιστα ακούστηκε και η φράση «μας αξίζουν συγχαρητήρια για την εφαρμογή της πολιτικής του Μάαστριχτ!), αλλά και την πολιτική που αφορά στον τομέα των κοινωνικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ούτε μια φορά δεν ακούστηκε η λέξη «τρομονόμος», σε αντίθεση με τις υποκλίσεις στην έννοια «τρομοκρατία», όπως την προσδιορίζουν οι ΗΠΑ...

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, στόχευαν ακριβώς σε αυτό: Να καλέσουν τον κόσμο, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, να ενστερνιστεί και να συστρατευτεί με τη λογική της «ενσωμάτωσης». Αν και θεωρούν ότι επί 20 χρόνια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να καθυποτάξουν, να αποπροσανατολίσουν και να ναρκοθετήσουν το λαϊκό κίνημα (πράγμα το οποίο εκλαμβάνουν ως «επίτευγμα»), εντούτοις αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει επέλθει το «τέλος της ιστορίας»... Βλέπουν ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αναζωογονείται, ότι το εργατικό κίνημα μπορεί να γίνει σοβαρό αγκάθι στα σχέδιά τους (περίπτωση Ασφαλιστικού), επομένως έχουν νέα σοβαρά «καθήκοντα»: Πρέπει να «δουλέψουν», για να διευρύνουν την ενσωμάτωση λαϊκών μαζών στο σύστημα, αιχμαλωτίζοντας στρώματα που δείχνουν να αποδεσμεύονται από τις αυταπάτες και την παθητικοποίηση.

Γι' αυτό, το μήνυμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που αφορά εκείνους που συνεχίζουν να αντιστέκονται και να ελπίζουν, όχι γιατί είναι αιθεροβάμονες, αλλά επειδή ακριβώς είναι ρεαλιστές, περικλείεται σε μια λέξη: Επαγρύπνηση! Και τούτο γιατί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι απλώς το πρελούδιο μιας νέας συντονισμένης επιχείρησης υποταγής του λαού στους «μονόδρομους».


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ