Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
Ακόμη ψάχνει δικαιολογίες...

...για το φιάσκο του Κτηματολογίου

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης με συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, προσπάθησε για ακόμη μια φορά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, να αποσείσει τις σοβαρές ευθύνες του και να υποβαθμίσει τις κατηγορίες για το όργιο της κακοδιαχείρισης και καθυστερήσεων στη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, τις οποίες θα κληθεί τώρα να πληρώσει ο ελληνικός λαός είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, είτε μέσω δανείων, είτε με επιβολή αυξημένων τελών για τη χρήση του Κτηματολογίου.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι στην ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επισημανθεί 300 περιπτώσεις κακοδιαχείρισης για τις οποίες έχουν ζητηθεί επιστροφές κονδυλίων - λες και αυτό μπορεί να δικαιολογήσει τις ατασθαλίες που έγιναν στο έργο - και προανήγγειλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μόλις επισημοποιηθεί η απόφαση της Επιτροπής.

Διαβεβαίωσε ότι τα 50 δισ. δρχ. των υπερβάσεων για τα οποία δεν πρόκειται να συμβάλλει η ΕΕ ούτε με μία δραχμή, θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και με δάνεια, ώστε να συνεχιστούν τα προγράμματα Κτηματολογίου που βρίσκονται σε εξέλιξη και προς το παρόν κανένα δεν έχει ολοκληρωθεί - τι του στοιχίζει να το πει αυτό, άλλωστε, αφού ο ίδιος από την επόμενη βδομάδα δε θα είναι υπουργός...

Τέλος, υποσχέθηκε ότι μέσα στο Δεκέμβρη θα προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός που θα αφορά προγράμματα σύνταξης Κτηματολογίου σε νέες περιοχές, που όπως είναι γνωστό θα γίνουν υπό την αυστηρή επιτήρηση των Κοινοτικών και με δραστικά αυξημένη τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε συνάντηση με τα μέλη του ΔΣ της «Κτηματολόγιο ΑΕ» που κατηγορούνται για κακουργήματα. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κ. Λιάσκα, τον πρόεδρο του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτη και με εκπροσώπους του ΓΕΩΤΕΕ, του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών και των Αναδόχων Μελετητών του Εθνικού Κτηματολογίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των φορέων επέδωσαν μια σειρά από προτάσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών εκτέλεσης του έργου, ενώ του ζήτησαν εκπροσώπηση στο ΔΣ της «Κτηματολόγιο ΑΕ». Αυτό το τελευταίο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ το απέρριψε με πρόσχημα ότι... δεν το προβλέπει ο νόμος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ