Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων

Εκδήλωση τιμής και μνήμης αύριο Τετάρτη (17/10) το πρωί

Η θύμηση των επιζώντων: Ομαδικός τάφος με τα ονόματα των θυμάτων
Η θύμηση των επιζώντων: Ομαδικός τάφος με τα ονόματα των θυμάτων
Σαν αύριο πριν 60 χρόνια, στις 17/10/1941, 250 κάτοικοι, όλος ο ανδρικός πληθυσμός 16-60 χρόνων των Ανω και Κάτω Κερδυλίων Ν. Σερρών, έπεφταν νεκροί από τα βόλια των Γερμανών καταχτητών. Το έγκλημα συνεχίστηκε με την πυρπόληση των 250, περίπου, σπιτιών των δύο χωριών που έγιναν στάχτη. Ενώ, μετά το μακάβριο έργο τους υποχρέωσαν 17 γέροντες που τους είχαν κλεισμένους στο κοινοτικό κατάστημα να θάψουν τα παιδιά τους, τ' αδέρφια, τους γαμπρούς, τους δικούς τους...

Ηταν η τρίτη επίσκεψη, όταν οι δολοφόνοι Γερμανοί κατακτητές πήγαν στις 4 τα χαράματα, την πιο απρόσμενη ώρα και ολοκλήρωσαν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με το πρόσχημα ότι οι κάτοικοι των Κερδυλίων περιέθαλπαν τη δημιουργούμενη Αντίσταση. (Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή είχε κάνει την εμφάνισή της η πρώτη ανταρτοομάδα στην Κατοχή «Οδυσσέας Ανδρούτσος», με αρχηγό το δάσκαλο του χωριού Θανάση Γκένιο (Λασάνη) και όπου συμμετείχαν 15-20 νέοι Κερδυλιώτες, τους οποίους αρνήθηκαν να καταδώσουν οι συγχωριανοί τους).

Δεν ήταν όμως μόνον αυτοί που έχασαν τη ζωή τους. Ηταν και αυτοί που απέμειναν. Οι μάνες που έχασαν τους άνδρες, τους γιους, τους πατεράδες, τ' αδέρφια τους. Ηταν τα παιδιά που ορφάνεψαν, οι γέροι, οι άρρωστοι... Τα σημερινά Νέα Κερδύλια οφείλουν την ύπαρξή τους σ' αυτές τις απλές γυναίκες τις ηρωίδες του λαού μας.

Ομως, με την απελευθέρωση καμιά μέριμνα από το κράτος. Τίποτε που να αναγνωρίζει τη θυσία. Τα σπίτια στο νέο χωριό χτίστηκαν με χρήματα του Παγκόσμιου Συμβουλίου των χριστιανικών εκκλησιών. Οι τίτλοι κυριότητας παραχωρήθηκαν μετά 50 χρόνια. Κι από τις αποζημιώσεις ψίχουλα του 1962 (35.000) πήραν μόνο τα μισά. Ενώ, η αναγνώριση των Κερδυλίων ως μαρτυρικό χωριό έγινε, μόλις, το 1998 με προεδρικό διάταγμα.

Το χειρότερο είναι πως το μετεμφυλιοπολεμικό κράτος προκειμένου να προσεταιριστεί τους κατοίκους καλλιέργησε την προπαγάνδα ότι το έγκλημα των ναζί οφείλεται στους... κομμουνιστές που οργάνωσαν την αντίσταση -προβάλλοντας πως ο λαός δεν έπρεπε να κάνει αντίσταση στους κατακτητές! Παραπέρα χαρακτήρισαν τους παθόντες οπλίτες της ΠΑΟ και του Τσαούς Αντών, δηλαδή ταγματασφαλίτες και παραχαράσσοντας την ιστορία εμφάνισαν ότι έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τους... «ΕΑΜοβούλγαρους», μετά το 1941 και όχι από τους Γερμανούς. Μάλιστα τους έδωσαν και εύφημο μνεία γι' αυτό! Πολλοί Κερδυλιώτες, είναι φυσικό, το θεωρούν μεγάλη προσβολή και το φέρνουν βαριά γιατί οι μεν Γερμανοί σκότωσαν τους δικούς τους, το δε ελληνικό κράτος σκότωσε την ψυχή τους. Και, επιτέλους, απαιτούν να αποκατασταθεί η αλήθεια...

  • Στη μνήμη των ηρώων της θυσίας του μαρτυρικού χωριού Κερδυλίων, γίνεται αύριο, πάνδημο μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ημέρα του Ολοκαυτώματος.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαρύς ο φόρος αίματος της λευτεριάς (6/10/2001)
Το Ολοκαύτωμα των Κερδυλίων (24/10/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org