Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Στη Δικαιοσύνη το σκάνδαλο

Η πολύκροτη, και «υπόθεση σκάνδαλο» για την Εύβοια, περίπτωση του καταναλωτικού συνεταιρισμού «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ CONSUM», που ταλάνισε πριν μερικά χρόνια και ταλανίζει ακόμα εκατοντάδες Ευβοιωτών που έχασαν τα χρήματά τους (πάνω από 2,5 δισ. δραχμές) από την παρατράπεζα που λειτουργούσε, παίρνει οριστικά το δρόμο για τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμπονται 9 άτομα, κατηγορούμενοι για το γεγονός ότι χρημάτισαν πρόεδροι και υπάλληλοι του συνεταιρισμού ή κατείχαν στελεχικές θέσεις στην «Πανελλήνια Ενωση Καταναλωτικών Συνεταιρισμών» (ΠΕΚΑΣ) που ελέγχονταν - όπως και ο «Καταναλωτής» στην Εύβοια - από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, παραπέμπονται να δικαστούν οι: Χαράλαμπος Κ. Λιάπης (είχε χρηματίσει πρόεδρος) αντιπρόεδρος στο «Αττικό Μετρό», Αναστάσιος Γ. Σταμελάκος, (είχε χρηματίσει πρόεδρος), Βασίλης Στ. Κυριακού (είχε χρηματίσει πρόεδρος), Γιώργος Σπ. Αρκουλής (στέλεχος ΠΕΚΑΣ), Μιχάλης Παρ. Τρεπεκλής (στέλεχος τοπικού «Καταναλωτή»), Κώστας Ν. Παϊπουτλίδης (πρόεδρος ΠΕΚΑΣ) μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ τότε, Κώστας Ν. Κιαπέκος, Σπύρος Κων. Σπυρόπουλος και Παναγιώτης Αθ. Καλλάης.

Οι παραπάνω, σύμφωνα με το βούλευμα Εφετών, διαβεβαίωσαν ψευδώς τον κόσμο ότι ο συνεταιρισμός «Καταναλωτής» ασκούσε νόμιμη τραπεζική δραστηριότητα και αποδεχόταν τοκοφόρες καταθέσεις χρημάτων από το κοινό (έδινε 2 - 4 μονάδες πάνω από το τραπεζικό επιτόκιο).

Πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω από 700 άτομα είχαν καταθέσει χρήματα (κάποιοι δεκάδες εκατομμύρια, άλλοι το εφάπαξ της σύνταξης, εργαζόμενοι από τις οικονομίες τους) που βρέθηκαν «επί ξύλου κρεμάμενοι» όταν έγινε το «μπαμ».

Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι υποστήριζαν ότι καλύπτονται από τραπεζικές εγγυήσεις (η Τράπεζα της Ελλάδας πολύ αργότερα γνωμάτευσε ότι απαγορεύονται στο συνεταιρισμό εργασίες πιστωτικού ιδρύματος), ενώ και το μέγεθος των εργασιών τον καθιστούσε πανίσχυρο οικονομικό οργανισμό που του επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερου τραπεζικού επιτοκίου.

Η συνέχεια αυτού του πολιτικοοικονομικού σκανδάλου θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ