Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωγή για θύμα της γερμανικής κατοχής

Αγωγή, με την οποία διεκδικούν αποζημίωση από το γερμανικό και το ελληνικό δημόσιο για την απώλεια συγγενικού τους προσώπου κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η Ευτυχία, χήρα Αθανασίου Δολιανίτη και οι κόρες της Ανδρονίκη και Αθανασία. Ειδικότερα, ζητούν 60 εκατ. δρχ. για το χαμό της μητέρας και γιαγιάς τους Ανδρονίκης Δολιανίτη, που σκοτώθηκε στις 23-9-1943 από τους βομβαρδισμούς των γερμανικών στρατευμάτων στην Κέρκυρα. Ζητούν, επίσης, 14.528.160 δρχ. για το διώροφο σπίτι του θύματος (90 τ.μ.), που καταστράφηκε.

Οι ενάγουσες επικαλούνται το άρθρο 46 της Συνθήκης της Χάγης του 1907, που θεωρεί σεβαστά την τιμή, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί και εσωτερικό Δίκαιο της Ελλάδας. Το γερμανικό δημόσιο - συνεχίζουν - δεν μπορεί να επικαλείται την αρχή της ετεροδικίας γιατί υπερτερεί η αρχή της εδαφικής κυριαρχίας ως κανόνας διεθνούς τάξης και, μάλιστα, για πράξεις που τελέστηκαν στη διάρκεια αθέμιτης πολεμικής κατοχής.

Στρέφονται δε και κατά του ελληνικού δημοσίου, γιατί, όπως επισημαίνουν, παρ' όλες τις ρητές επιφυλάξεις του όταν ψηφίστηκε ο νόμος 2023/1952 για τη ρύθμιση των ζητημάτων που προέκυψαν από τον πόλεμο και τη διεκδίκηση των σχετικών απαιτήσεων, παρέλειψε να απαιτήσει τη δικαίωση των θυμάτων της γερμανικής κατοχής και να αξιώσει, στο πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις προβαλλόμενες αγώγιμες απαιτήσεις τους, ως όφειλε να πράξει. Αναφέρουν, τέλος, ότι μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το ελληνικό δημόσιο είχε προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες και είχε πετύχει την καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ