Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Τη χωρίζουν στα δύο οι γραμμές του ΟΣΕ

Η ανάγκη της υπογείωσης των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από το κέντρο της Λάρισας επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους φορέων σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στους κατοίκους πολλών συνοικιών της πόλης - όπως π.χ. «Θεσσαλικό» - που αποκλείονται από το κέντρο, καθώς η σιδηροδρομική γραμμή τη χωρίζει στα δύο. Οι εκπρόσωποι των φορέων υπογράμμισαν ότι η λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στην υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών, τονίζοντας ότι μέχρι την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, για το οποίο ως γνωστό αντιδρά ο ΟΣΕ, αλλά και η κυβέρνηση, πρέπει να βρεθούν και να υλοποιηθούν γρήγορα εναλλακτικές λύσεις. (Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του «Θεσσαλικού» κινητοποιήθηκαν πολλές φορές - χωρίς, όμως, να βρουν την ενεργό συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης - ζητώντας την υπογείωση των γραμμών, ενώ ως άμεσο αίτημα έθεσαν τη λειτουργία φυλασσόμενης διάβασης στο τέρμα της οδού Υψηλάντου και την κατασκευή υπόγειας διάβασης στον ίδιο χώρο).

Μιλώντας στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι της «Δημοτικής Συνεργασίας» επισήμαναν τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ΟΣΕ που αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα της υπογείωσης των γραμμών. Υπογράμμισαν, όμως, και τις ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, οι οποίες δεν ασχολήθηκαν με το θέμα, παρά μόνο ευκαιριακά, σε αντίθεση με τη Δημοτική Αρχή επί δημαρχίας του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη, η οποία είχε θέσει το θέμα σε προτεραιότητα και πάλευε για να δοθεί λύση. Συμπλήρωσαν, επίσης, ότι και σήμερα πρέπει να ενεργοποιηθούν και η Δημοτική Αρχή και οι φορείς και ο λαός της Λάρισας, ζητώντας αγωνιστικά την επίλυση του προβλήματος.

Ερώτηση για τα προβλήματα από τις γραμμές στο Βόλο

Ερώτηση για τα πολλά και χρόνια προβλήματα που προκαλούν στους κατοίκους του Βόλου οι σιδηροδρομικές γραμμές στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Τ. Τσιόγκας και Αντ. Σκυλλάκος.

Οπως επισημαίνουν οι τρεις βουλευτές, η πορεία των γραμμών του ΟΣΕ μέσα στον ιστό του Δήμου Βόλου και ιδιαίτερα του Δήμου Νέας Ιωνίας είναι δαιδαλώδης, ενώ οι αφύλακτες διαβάσεις έχουν προκαλέσει αρκετά ατυχήματα, ορισμένα από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Επίσης, οι αποθήκες του ΟΣΕ στο Ν. Δέλτα όπου υπάρχουν αρκετά βαγόνια, όλα σχεδόν ανοιχτά, έχουν μετατραπεί σε άντρο ναρκομανών κλπ.

Στην Ερώτηση υπογραμμίζεται ότι το αίτημα των κατοίκων των φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα ασφαλείας (μπάρες) στις ισόπεδες διαβάσεις και να εγκατασταθεί φύλακας στις διαβάσεις αιχμής παραμένει ανεκπλήρωτο. Ούτε γέφυρες πεζών - παρά τους τόσους νεκρούς - έχει εγκαταστήσει ο ΟΣΕ, π.χ. στη διάβαση Αλιβερίου.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι τα προβλήματα που προκαλούν οι γραμμές του ΟΣΕ θα μειωθούν σημαντικά, εάν επανακαθοριστούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες που έχει ο Δήμος Νέας Ιωνίας και ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε ο ΟΣΕ να λύσει τα παραπάνω προβλήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ