Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «ΗΝΙΟΧΟΣ 2018»
Νέα εύσημα στην κυβέρνηση για την εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή μέρα

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή μέρα
Τα εύσημα του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, έλαβε χτες, ξανά, η ελληνική κυβέρνηση για τις υπηρεσίες που παρέχει, και με τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, και γενικά τη «στρατηγική της σύμπλευση», στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Αφορμή, η διοργάνωση, αυτό το διάστημα, από την Πολεμική Αεροπορία, της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2018», η οποία με κέντρο την Ανδραβίδα απλώθηκε σε όλο το FIR Αθηνών, με συμμετοχή περίπου 70 μαχητικών αεροσκαφών από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και Ιταλία, ενώ συμμετοχή είχε και η Κύπρος με ένα ελικόπτερο και η Αίγυπτος με παρατηρητή. Ενδεικτικό της κλίμακας της εν λόγω άσκησης, ως μιας πραγματικής «πρόβας πολέμου», είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο της άσκησης υπολογίζεται πως τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν πάνω από χίλιες εξόδους, εκπαιδεύτηκαν σε πληθώρα σεναρίων, ενώ ο «Ηνίοχος» συνδυάστηκε και με τις ασκήσεις του Στρατού Ξηράς «Πολύφημος» και του Πολεμικού Ναυτικού «Αστραπή».

Το αμερικανικό «όραμα» για την Ελλάδα

Αυτές οι υπηρεσίες από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης έκαναν χτες τον Τζ. Πάιατ - που παραβρέθηκε στην Ανδραβίδα για να παρακολουθήσει, μαζί και με άλλους αξιωματούχους από μια σειρά χωρών, μέρος της άσκησης - να δηλώνει «χαρούμενος» για τη «σημαντική συμμετοχή της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην "Ηνιοχος" (σ.σ. 13 αεροσκάφη), η οποία έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική πολυεθνική άσκηση με ευρεία συμμετοχή από την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αντανακλά το όραμά μας για την Ελλάδα ως γέφυρα και πυλώνα σταθερότητας».

Πρόσθεσε δε ότι προχτές βρέθηκε ξανά στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, μαζί με τον υποδιοικητή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, όπως και το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Carney», για «ενημέρωση» σχετικά με τη συμμετοχή του πανίσχυρου αντιτορπιλικού στην κοινή άσκηση ΗΠΑ - Ισραήλ «Artemis Strike», που απλώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζώνη όπου, πάνω στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, συγκεντρώνονται με μια σειρά προφάσεων όλο και περισσότερα πολεμικά μέσα, και ελληνικά. Π.χ. έχει ξεκινήσει στην ίδια ζώνη και η άσκηση «Noble Dina», κατά βάση τριμερής ναυτική άσκηση των ΗΠΑ, Ελλάδας και Ισραήλ, με συμμετοχή και αεροπορικών μέσων. Κατά στρατιωτικές πηγές, η Ελλάδα μετέχει με μια φρεγάτα, μια πυραυλάκατο και ένα υποβρύχιο.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ενισχυμένης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, με βάση την Ελλάδα, ο Πάιατ έλεγε χτες ότι «η συμμετοχή μας σε αυτές τις ασκήσεις αναδεικνύει τη σημασία της εταιρικής μας σχέσης, τις σημαντικές ικανότητες των Ελλήνων συμμάχων μας και τη σύμπλευση των στρατηγικών συμφερόντων μας».

Δηλώσεις έκανε και η πρέσβειρα της Βρετανίας στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά της για τη συμμετοχή για πρώτη φορά στον «Ηνίοχο» αεροσκαφών της RAF (6 τον αριθμό). «Βλέπουμε», είπε, «τους πιλότους μας να συνεργάζονται με τους Ελληνες συναδέλφους τους σε δείγμα της αφοσίωσής μας στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην άμυνα της περιοχής. Συμμεριζόμαστε αυτή τη δέσμευση της Ελλάδας και όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ που συνεργάζονται στην άσκηση».

«Αναβαθμίζεται» περαιτέρω η επικίνδυνη εμπλοκή

Προς επίρρωση αυτών των δηλώσεων, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, απευθύνοντας χαιρετισμό σε όσους παρακολούθησαν χτες την άσκηση, χαρακτήρισε προκλητικά τη συνεργασία τους κρίσιμη για τη «σταθερότητα» και την «ειρήνη» στην «ευαίσθητη περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία βάζουν φωτιά οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αναφέρθηκε σε «νέες, υβριδικές και ασύμμετρες απειλές» που αναφύονται στην εν λόγω ζώνη, ενώ έσπευσε να επισημάνει την «έμφαση» που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην εντατικοποίηση των συνεκπαιδεύσεων με «φίλες και σύμμαχες χώρες, συμβάλλοντας να εμπεδωθεί ένα κοινό επιχειρησιακό πλαίσιο» - ως άλλη μια υπηρεσία αυτή στον ευρωατλαντικό άξονα - «μεταξύ συμμάχων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ» και άλλων χωρών, «συμμάχων και εταίρων», κατονομάζοντας ως τέτοιες την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Την ίδια ώρα, προς πολύπλευρη «αναβάθμιση» της επικίνδυνης εμπλοκής βαδίζει η κυβέρνηση.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, κατά αρμόδιους κύκλους, αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις για εξοπλισμούς στο σκέλος της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ και το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τους Γάλλους για προμήθεια - κατά τα σχέδια - 6 φρεγατών, με στόχο να «πέσουν» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου κλιμακώνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί για τα μερίδια από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, της Ενέργειας συγκεκριμένα.

Αξίζει, τέλος, να καταγραφούν - σε άλλο ένα σχέδιο της κυβέρνησης για αναβαθμισμένους ρόλους μέσα από παροχή ποικιλίας υπηρεσιών στο στρατιωτικό τομέα - και οι δηλώσεις του Π. Καμμένου ότι «η Ελλάδα - και λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών - μπορεί να αποτελέσει το κέντρο της στρατιωτικής αεροπορικής εκπαίδευσης. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ελπίζω πάρα πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη δημιουργία του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού στρατιωτικού κέντρου Πολεμικής Αεροπορίας στην Πελοπόννησο, με καλεσμένες Πολεμικές Αεροπορίες συμμαχικών και φίλων χωρών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ