Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2018 - αριθ. φύλλου: 12960

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η φιλολαϊκή διαχείριση του νερού απαιτεί ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης
  • Σε εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ μίλησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Νερού

ΣΕΛ.  8   -   10,    24

Απειλή για το λαό τα σχέδια για «μίνι Σούδα» στη Σύρο

Εντονη κινητικότητα των Αμερικανών για το ναυπηγείο και το λιμάνι του νησιού, με σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν και στρατιωτική χρήση

  • Το ενδιαφέρον τους για το λιμάνι της Ερμούπολης έχουν εκδηλώσει οι ΗΠΑ, ενώ πριν από λίγες μέρες κατέπλευσε για πρώτη φορά στο νησί σκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Πυκνώνουν οι επισκέψεις στελεχών της αμερικάνικης πρεσβείας στο νησί και οι επαφές με εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης.
  • Η αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας του λιμανιού, η σύνδεσή του με τη δραστηριότητα του ναυπηγείου, που «περνάει» σε αμερικανική εταιρεία, και τα «επενδυτικά σχέδια» που βρίσκονται στο τραπέζι, προδίδουν προετοιμασίες και για στρατιωτική χρήση των υποδομών του νησιού, όπως «διευκολύνσεις» και επισκευαστικές εργασίες σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες πρόβες

Μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στο λαό η προχτεσινή πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2018», αλλά και οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας και τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

Ολοένα και περισσότερο, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ΝΑΤΟικών ασκήσεων, είτε ως «βάση» είτε ως «κόμβος», όπως έγινε στην περίπτωση της «Noble Jump» στη Ρουμανία ή των ασκήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου συμμετέχουν ναυτικές δυνάμεις προερχόμενες από τη Σούδα.

Στην περίπτωση του «Ηνίοχου» χρησιμοποιήθηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, το οποίο συγκαταλέγεται σ' εκείνα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για αναβάθμιση της χρήσης τους στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Επομένως, πέρα απ' όλα τα άλλα, η άσκηση που ολοκληρώθηκε προχτές αποτέλεσε και μια δοκιμή για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της συγκεκριμένης στρατιωτικής υποδομής, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει το ρόλο της ως ορμητηρίου επεμβάσεων και πολέμων, υλοποιώντας τη συμφωνία του περασμένου Οκτώβρη με τις ΗΠΑ.

Αλλωστε, η αναβάθμιση της αμερικανοΝΑΤΟικής παρουσίας στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από άλλες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, όπως η επαλήθευση του ενδιαφέροντος για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση του λιμανιού της Σύρου για τις ανάγκες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και η εγκατάσταση στη Λάρισα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Θυμίζουμε επίσης ότι η Ελλάδα συμμετέχει με στρατιωτικές υποδομές και μέσα σε πολλές ακόμα ΝΑΤΟικές ασκήσεις το 2018, με χαρακτηριστικότερη την «TRIDENT JAGUAR II 18», στις 2 - 12 Ιούνη στη Βόρεια Ελλάδα. Βασικός φορέας υλοποίησης αυτής της άσκησης είναι το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Το Γ' Σώμα Στρατού ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να αναλάβει καθήκοντα Διακλαδικού Στρατηγείου Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με αποστολή το συντονισμό αποστολών και επιχειρήσεων, όπως οι προβλεπόμενες από το «άρθρο 5» του Συμφώνου της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, περί «συλλογικής απάντησης» με στρατιωτικά μέσα σε επίθεση που δέχεται ένα κράτος - μέλος από μια τρίτη δύναμη.

Καθόλου τυχαία, η πιο πρόσφατη «υπενθύμιση» του «άρθρου 5» έγινε από τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, με αφορμή τις καταγγελίες της Μ. Βρετανίας ότι η Ρωσία εκτέλεσε στο έδαφός της στρατιωτική επιχείρηση για την εξόντωση του διπλού πράκτορα, δείχνοντας σαφώς τον επιθετικό προσανατολισμό του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την προστασία των συνόρων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας; Καμιά απολύτως.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Τα σενάρια τέτοιων ασκήσεων, ο έλεγχος της επιχειρησιακής ετοιμότητας φονικών μηχανών και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων κρίσιμων στρατιωτικών υποδομών, η εξάσκηση στο συντονισμό στρατιωτικών δυνάμεων από διαφορετικά κράτη που συνεργάζονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προδίδουν πολεμική προετοιμασία.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, η συμμετοχή της σε αυτήν την προετοιμασία και μάλιστα με αναβαθμισμένο ρόλο, μόνο κινδύνους και περιπέτειες προμηνύουν για το λαό. Μέρος αυτής της εμπλοκής είναι και οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις, είτε γίνονται στην ελληνική επικράτεια είτε όχι.

Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τα εύσημα των ΝΑΤΟικών στους Ελληνες πιλότους για τις ικανότητες που επέδειξαν στην άσκηση, ούτε από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και του πρέσβη των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα, μέσα από τη ΝΑΤΟική συμμαχία, αποτελεί «πυλώνα ασφάλειας» στην περιοχή.

Οσο δυναμώνει η ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή, όσο φυτρώνουν νέες βάσεις και ενισχύονται οι παλιές, όσο ελληνικά στρατεύματα εμπλέκονται σε βρώμικες αποστολές και σχεδιασμούς, όσο τα οράματα της αστικής τάξης προσδένουν την Ελλάδα πιο σφιχτά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τόσο θα πληθαίνουν οι παράγοντες ανασφάλειας για το λαό, που πρέπει σθεναρά να σταθεί απέναντι.«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η πείρα των εργαζομένων επιβεβαιώνει: Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους, ενόψει του συλλαλητηρίου που οργανώνουν στις 28 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη συνδικάτα και φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης (26 - 28/3).


ΣΕΛ.  6   -   7


ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Στα Σκόπια μεταφέρεται σήμερα η διαπραγμάτευση

ΣΕΛ.  5
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο ο «εμπορικός πόλεμος» με τις ΗΠΑ

ΣΕΛ.  5
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Αποστολή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

ΣΕΛ.  19
ΙΣΡΑΗΛ
Ποινή φυλάκισης στην 17χρονη Παλαιστίνια Αχέντ Ταμίμι

ΣΕΛ.  19
ΚΚΕ
Ανάγκη συνταγματικών αλλαγών, στην κατεύθυνση του πλήρους διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά.


ΣΕΛ.  18


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org