Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες προκλήσεις από τον Ερντογάν

Μία νέα πρόκληση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, που θέτει σε αμφισβήτηση διεθνείς συνθήκες στο όνομα «των συνόρων της καρδιάς του», αναπολώντας τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήρθε στη δημοσιότητα χτες, μετά τη γνωστοποίησή της από την προεδρία της Βουλγαρίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος, που όλο και περισσότερο κυνικά προβάλλει τις διεκδικήσεις της αστικής τάξης, μιλώντας στις 12 Μάρτη σε συγκέντρωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη Σακάρυα, είπε, όπως σημειώνεται και στον τοπικό Τύπο:

«Από αυτό το εκπληκτικό μέρος προσωπικά συγχαίρω τα αδέλφια μας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στο Κόσσοβο, την Αλβανία, τη Μακεδονία, τη Σερβία, τη Δυτική Θράκη, την Κριμαία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στέλνουμε τα χαιρετίσματα σε όλα τα θύματα και τους σκλαβωμένους αδελφούς μας στο Σαράγεβο, τα Σκόπια, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, το Κάρντζαλι και το Μόσταρ. Μοιραζόμαστε την αγάπη μας με αυτά τα αδέλφια, που οι ψυχές και τα μάτια τους είναι στραμμένα στην Τουρκία, σε αυτούς που προσεύχονται για την επιτυχία της Τουρκίας. Κάθε φορά που το λέω αυτό - αυτές οι πόλεις είναι γεωγραφικά στα σύνορα άλλων χωρών, αλλά είναι μέρος των πνευματικών μας συνόρων. Το νόημα της Τουρκίας δεν χωράει στα 780.000 χιλιόμετρα συνόρων. Η μισή μας καρδιά είναι στην Ιστανμπούλ, στο Ντιγιάρμπακιρ, στην Αττάλεια, στη Σμύρνη και η άλλη μισή στο Χαλέπι, στο Κιρκούκ, στην Ιερουσαλήμ, στο Σαντζάκ, στην Μπουχάρα».

Με αφορμή αυτήν την προκλητική δήλωση, το βουλγαρικό ΥΠΕΞ σημειώνει σε ομολογουμένως κατευναστικό τόνο ότι «κάθε χώρα με πλούσια και μακρά ιστορία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα πνευματικά της σύνορα είναι πιο πέρα από τα φυσικά της και αν η ρητορική των ξεχωριστών κρατών για κάποιο λόγο γυρίζει στο παρελθόν, μπορεί να σημειώνει σύνορα που είναι διαφορετικά από τα σημερινά. Στην πραγματικότητα, τα κρατικά σύνορα έχουν καθοριστεί από διεθνείς συνθήκες που αναγνωρίζονται από όλες τις χώρες και δεν είναι αντικείμενο αμφισβήτησης και αναθεώρησης. Η Βουλγαρία και η Δημοκρατία της Τουρκίας, που έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, δεν εξαιρούνται από αυτές τις συνθήκες».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Υπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή της διαπιστώνει ότι «οι τακτικές παρατάσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία οδήγησαν σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, στις οποίες περιλαμβάνονται τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, οι αυθαίρετες κρατήσεις, η αυθαίρετη στέρηση του δικαιώματος στην εργασία και της ελευθερίας κυκλοφορίας ή ακόμη οι προσβολές της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης». Η 28σέλιδη έκθεση καταλήγει ότι η Τουρκία πρέπει να «άρει τάχιστα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης (μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη 2016) και να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου».

Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε την έκθεση «προκατειλημμένη» και «απαράδεκτη, με ανακριβείς πληροφορίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ