Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατάληψη στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο εργοστάσιο της ΕΒΖ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο εργοστάσιο της ΕΒΖ
Σε κατάληψη στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας προχώρησαν χτες τευτλοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, διεκδικώντας τα χρήματα που τους οφείλονται (6,2 εκατ. ευρώ) για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2017, να ανακοινωθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας και να τους δοθούν οι σπόροι άμεσα, για να προλάβουν να καλλιεργήσουν, καθώς σε 10 μέρες τελειώνει η καλλιεργητική περίοδος.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας και τη δική τους αγωνία για το μέλλον της βιομηχανίας. Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τράπεζας Πειραιώς, κινδυνεύει να χαθεί η φετινή καλλιεργητική χρονιά και ζητούν να δοθεί εδώ και τώρα λύση που να διασφαλίζει τη λειτουργία όλων των εργοστασίων της ΕΒΖ και την ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον βουλευτή Σάκη Βαρδαλή, ο οποίος επανέλαβε πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να δικαιωθούν. Θύμισε ωστόσο ότι ακόμη εκκρεμεί απάντηση στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή στο τέλος του Γενάρη.

Μιλώντας στους αγρότες, προειδοποίησε ότι έρχεται ολοένα και πιο κοντά το ενδεχόμενο να κλείσουν τα εναπομείναντα σε λειτουργία εργοστάσια (Πλατύ, Ορεστιάδα). Πρόσθεσε πως ενόψει και του «αναπτυξιακού» συνεδρίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Κεντρική Μακεδονία, η περίπτωση της ΕΒΖ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για να βγουν συμπεράσματα για το ποιον ωφελεί η «δίκαιη ανάπτυξη».

Οπως είπε, «η βασική αιτία που οδηγείται σε αυτή την απαξίωση η ΕΒΖ είναι γιατί συνολικά η οικονομία λειτουργεί με βάση το κέρδος. Αυτό που προσπαθούν να διασφαλίσουν είναι τα κέρδη των επιχειρηματιών και τα κέρδη των τραπεζών. Θέλουν να σώσουν τράπεζες και επιχειρηματίες ρίχνοντας στα τάρταρα και σε μεγαλύτερα βάσανα τους αγρότες και τους εργαζόμενους».

Ο Σ. Βαρδαλής κάλεσε τους αγρότες και τους εργαζόμενους να βρεθούν μπροστάρηδες στην κινητοποίηση που προγραμματίζουν τα ταξικά συνδικάτα την Τετάρτη 28/3. Να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα και να προβάλουν τις δικές τους διεκδικήσεις, που βάζουν τις προϋποθέσεις για να δυναμώσει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργαζόμενοι, τευτλοπαραγωγοί και λαϊκές ανάγκες «θυσία» στα μονοπωλιακά συμφέροντα(2017-08-27 00:00:00.0)
Προδιαγράφει πορεία καταστροφής για την ΕΒΖ(2016-03-18 00:00:00.0)
Υποσχέσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα(2015-02-14 00:00:00.0)
Σε επιφυλακή τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι στην ΕΒΖ(2015-01-28 00:00:00.0)
Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Βιομηχανίας Ζάχαρης(2012-07-18 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται οι τευτλοπαραγωγοί(1997-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ