Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«Αντιρωσικό μέτωπο» από ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία - Γερμανία

Ανεβάζουν τους τόνους και αυξάνουν τις απειλές έναντι της Μόσχας, με πρόσχημα τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σ. Σκριπάλ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Οξύνεται μέρα με τη μέρα η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ δυτικών χωρών και Ρωσίας με πρόσχημα τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. Χτες, οι ηγέτες Βρετανίας, ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας προσπάθησαν να δείξουν πως είναι ενωμένοι ενάντια στη Μόσχα, την οποία κατηγόρησαν ανοιχτά ως βασική υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση του πράκτορα, δίχως να παρουσιάσουν απτές αποδείξεις.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση, τονίζοντας ότι «η χρήση στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Υποστηρίζουν επίσης ότι η συγκεκριμένη επίθεση στρέφεται «κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου» και «συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου». «Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, καλώντας τη Μόσχα «να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον διεθνή οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων».

Ακολούθησε δήλωση από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η δηλητηρίαση του Σκριπάλ στις 4 Μάρτη στο Σάλσμπουρι ήταν «σαφής παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών». Είπε πως σε αυτή την επίθεση χρησιμοποιήθηκε «η πιο τοξική ουσία που έχει ποτέ αναπτυχθεί», προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τη χρήση των χημικών όπλων ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». «Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας και η απόφαση να μπει σε μια αντιπαράθεση θα είναι δική της», προειδοποίησε, τονίζοντας ωστόσο στη συνέχεια: «Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να έλθουμε σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι ακριβό, επικίνδυνο και προς το συμφέρον κανενός».

Ρωσική αντίδραση

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση των τεσσάρων ηγετών έριξε νέο λάδι στη φωτιά της κόντρας με τη Ρωσία, η οποία προετοιμάζει ανάλογα διπλωματικά αντίποινα μετά από τις απελάσεις πρεσβευτών της, που δρομολόγησε την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το πρωί, προειδοποίησε για αντίποινα «ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο». Η Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας «παρανοϊκές» τις αιτιάσεις της Βρετανίας, επισήμανε πως οι βρετανικές αρχές αρνούνται να συνεργαστούν με τις ρωσικές στην εξιχνίαση της δηλητηρίασης του Σκριπάλ και της κόρης του εκφράζοντας την ανησυχία για τη χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία. «Πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο Φόρεϊν Οφις μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν στόχο να ξεκινήσουν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο... Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η Ρωσίδα διπλωμάτης, εκφράζοντας την απορία πώς άλλες χώρες εκφράζουν αλληλεγγύη στο Λονδίνο δίχως να διαθέτουν σχετικές πληροφορίες.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε χτες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εκτίμησε ότι η στάση της κυβέρνησης Μέι οφείλεται «εν μέρει στην ανικανότητα» να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις σε σχέση με το Brexit.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, επιβεβαίωσε πως η Βρετανία μελετά την πιθανή μείωση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο μέτρων με αφορμή τη δηλητηρίαση του Σ. Σκριπάλ. Επισήμανε πάντως ότι εάν αυτό το μέτρο υλοποιηθεί τότε θα πρόκειται για απόφαση «πολιτικά υποκινούμενη», που «δεν συμβάλλει στην προώθηση του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου».

Βρετανικό νέο κέντρο «άμυνας» χημικών όπλων

Ενδιαφέρον ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως ανάμεσα στα άλλα η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τ. Μέι αξιοποιεί ποικιλοτρόπως τη δηλητηρίαση Σκριπάλ. Οχι μόνο για να συσπειρώσει συμμάχους της χώρας της στο πλευρό της ούτε για να αποπροσανατολίσει μέρος του βρετανικού λαού από τα συσσωρευμένα προβλήματα που προκαλεί το σκληρό παζάρεμα του Brexit με την ΕΕ και την παρατεταμένη αντιλαϊκή πολιτική, με συνέπεια την αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα.

Χτες, το BBC, επικαλούμενο τον Βρετανό υπουργό Αμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον (που θεωρείται από τους πιθανούς «διαδόχους» της Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και από τους μεγαλύτερους επικριτές της Ρωσίας), μετέδωσε πως οι βρετανικές αρχές θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου «κέντρου άμυνας χημικών όπλων» τάχα για να προστατευτεί το Ηνωμένο Βασίλειο από «εντεινόμενες απειλές από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα». Το κέντρο αυτό, που ουσιαστικά συνιστά «νεκρανάσταση» ή έστω επισημοποίηση του βρετανικού προγράμματος χημικών όπλων, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 48.000.000 στερλίνες και θα δημιουργηθεί στο Πόρτον Ντάουν, στις εγκαταστάσεις του Στρατιωτικού Επιστημονικού και Τεχνολογικού Ιδρύματος.

Νέες αμερικανικές κυρώσεις

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, οι ΗΠΑ χτες ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά 19 Ρώσων πρώην αξιωματούχων και πέντε ρωσικών οργανισμών που είχαν κατηγορηθεί προ μηνών από τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνά τυχόν ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν με (για πρώτη φορά) ενεργοποίηση του νόμου «αντιμετώπισης αντιπάλων των ΗΠΑ» (γνωστός ως νόμος CAATSA). Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν χτες βράδυ ότι θα απαντήσουν αναλόγως...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ