Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε Αφρίν και Γκούτα

«Κατά λάθος» αποστολή ανακοίνωσης της ΕΕ που προκαταβάλλει κυρώσεις κατά Σύρων για «επιθέσεις με χημικά όπλα»

Αμαχοι στο Αφρίν προσπαθούν να φύγουν από τις περιοχές των συγκρούσεων

FOTO:MUCAHIT YOLCU-GAZIANTEP-D

Αμαχοι στο Αφρίν προσπαθούν να φύγουν από τις περιοχές των συγκρούσεων
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι προσπάθειες για προβοκάτσια με χημικά όπλα, που φαίνεται πως προσπαθούν να στήσουν δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Συρία, και οι οποίες καταγγέλλονται έντονα τις τελευταίες μέρες από ανώτερους Σύρους και Ρώσους αξιωματούχους, επιβεβαιώθηκαν χτες με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Δημοσιοποιήθηκε κατά λάθος ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ που, με ημερομηνία... 19 Μάρτη, αναφερόταν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Συρίας θεωρώντας την κυβέρνηση Ασαντ υπεύθυνη για «χημικές επιθέσεις εναντίον αμάχων»!

Το γραφείο Τύπου του Συμβουλίου της ΕΕ αναγκάστηκε στη συνέχεια να αποδώσει την ανάρτηση της «κατά λάθος» ανακοίνωσης σε «τεχνικό πρόβλημα» και να την αποσύρει από την επίσημη ιστοσελίδα του! Στο κείμενο, αναφερόταν ότι επιβάλλονται κυρώσεις «σε έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό και τρεις επιστήμονες του Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Ερευνας» επειδή τους καθιστούσε υπεύθυνους «για την παρασκευή μη συμβατικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των χημικών και των πυραύλων που τα μετέφεραν». Ανέφερε, μάλιστα, ότι μετά από αυτήν την απόφαση ανέρχονται σε 216 οι Σύροι αξιωματούχοι που υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες άμαχοι στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας και στην Ανατολική Γκούτα, κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις κλιμακούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές τους. Παράλληλα, χτες η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια σε 26.000 αμάχους στην κωμόπολη Ντούμα της Αν. Γκούτα.

Επιπροσθέτως, χτες επιβεβαιώθηκε η ματαίωση του ταξιδιού του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 19 Μάρτη στις ΗΠΑ, λόγω της πρόσφατης αντικατάστασης του Ρεξ Τίλερσον από τον Μάικ Πομπέο. Επιπλέον, ο Ιμπραχήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, ισχυρίστηκε χτες ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα σχηματίσουν μια «ζώνη ασφαλείας» γύρω από τη βόρεια συριακή πόλη Μάνμπιτζ, αν η Ουάσινγκτον τηρήσει τις υποσχέσεις της. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναμένει πως οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί της αντάρτες θα εκκαθαρίσουν «πολύ σύντομα» τη συριακή πόλη Αφρίν από τους μαχητές και ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να παραδώσει την πόλη στη συριακή κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επίθεσής της στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάληψη του Αφρίν από Τούρκους και τζιχαντιστές μισθοφόρους(2018-03-20 00:00:00.0)
Ετοιμάζει αποστολή αλληλεγγύης τον Ιούνη στη Συρία(2018-03-17 00:00:00.0)
Παράλληλες επιθέσεις σε Αφρίν και βόρειο Ιράκ εξαγγέλλει η Τουρκία(2018-03-09 00:00:00.0)
Συγκρούσεις σε Αν. Γκούτα και Αφρίν(2018-02-22 00:00:00.0)
Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αναπτύσσονται στο Αφρίν(2018-02-21 00:00:00.0)
Ο Ερντογάν απειλεί με διεύρυνση της επέμβασης(2018-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ