Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Κινητικότητα στο παρασκήνιο, επιχείρηση εφησυχασμού από την κυβέρνηση

(c)2018 DepoPhotos

Το γνώριμο δρόμο του εφησυχασμού και της προσπάθειας να αναδειχτούν οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ ως παράγοντες επίλυσης των διμερών προβλημάτων, επιλέγει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισής τους, αναμένοντας να οριστεί η δικάσιμος της υπόθεσής τους.

Χτες, το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και ζητήματα της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στη συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδη, όπως και στη συνομιλία του με τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποστήριξε πως η υπόθεση «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Κυβερνητικοί κύκλοι μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου ανέφεραν ότι «δεν θέλουμε να αναδειχθεί η υπόθεση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», ενώ τόνιζαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση του θέματος και αναμένει τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Επεσήμαιναν ακόμα ότι η κυβέρνηση «δεν προτίθεται να κλιμακώσει» τις διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις, ωστόσο πρόσθεταν πως είναι σε εξέλιξη μια σειρά από επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές, και όχι μόνο. Αργά χτες το βράδυ πάντως κυκλοφόρησε χωρίς να επιβεβαιωθεί από το ΥΠΕΞ και η πληροφορία για ενδεχόμενο ρηματικής διακοίνωσης στον Τούρκο πρέσβη.

Το κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησε και η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ διευκρινίστηκε ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνική πλευρά για επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τ. Ερντογάν.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον γγ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ αλλά και για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον γγ του ΟΗΕ «να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνεντεύξεις του χτες (ΕΡΤ, ΣΚΑΪ) απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς την προκλητικότητα της Τουρκίας στα αδιέξοδα της εξωτερικής της πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν και αρκετά ανοιχτά μέτωπα με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά ειδικά το κουρδικό ζήτημα, το οποίο, εγώ τουλάχιστον, κάνω την εκτίμηση ότι καθορίζει το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας αυτήν την περίοδο».

Σε ό,τι αφορά τους δύο εκτίμησε πως «δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό πολιτικό θρίλερ, που θα κρατήσει επ΄ αόριστον και προς αυτόν το σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις πολιτικές δυνατότητες» και εξέφρασε την ελπίδα «ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο απαιτείται, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα εντείνει, δεν θα κλιμακώσει, εν πάση περιπτώσει, την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω».

Δεν έκρυψε, πάντως, την ανησυχία της κυβέρνησης λέγοντας ότι «αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι πως τα περιστατικά εμφανίζονται όλα μαζί».

«Ευχολόγιο» από ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, έθεσε χτες το θέμα της κράτησης των δύο στρατιωτικών στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ ενημέρωσε και την αν. γγ του ΝΑΤΟ Ρ. Γκοτμούλερ.

Οπως δήλωσε ο Π. Καμμένος το θέμα «απασχολεί και την ΕΕ», καθώς οι δύο έκαναν περιπολία σε περιοχή «όπου έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών, ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα, τα οποία κατ' αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και παράνομους μετανάστες που έμπαιναν στη χώρα από εκείνο το σημείο, με αποτέλεσμα να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και εκεί συνελήφθησαν».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι το θέμα αφορά και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ενώ έψαξε «στήριγμα» και στην έτερη λυκοσυμμαχία, αυτή του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων».

Από πλευράς της ΕΕ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση και την «ελπίδα» της να υπάρχει «θετικό αποτέλεσμα» στην υπόθεση. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επικρατούν «σχέσεις καλής γειτονίας», ειδικά μεταξύ 2 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Σε ανάλογο τόνο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρ. Σχοινάς, δήλωνε χτες ότι «εμείς στην Επιτροπή ελπίζουμε σε μία σύντομη και θετική έκβαση αυτής της υπόθεσης, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να συμβαίνει μεταξύ δύο κοντινών γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ».

Τα άλλα κόμματα

Στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο και της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα, χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών «απαράδεκτη» τονίζοντας ότι «δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Κάλεσε, δε, τους αρμόδιους υπουργούς «έστω και με καθυστέρηση, να πράξουν όλα όσα πρέπει, για να τελειώσει εδώ η ανεπίτρεπτη ομηρεία τους». Κατέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «υποτίμησε το περιστατικό, όπως υποτίμησε και την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, συνέστησε στην Τουρκία να μη χρησιμοποιεί το περιστατικό ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και «να μη διασύρει το στράτευμα». Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση να μην υποβαθμίσει το ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ