Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Επείγον και αναγκαίο να δυναμώσει η πάλη του λαού

Ενημέρωση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Κύπρο

Την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ενημέρωσε χτες κεκλεισμένων των θυρών ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με θέμα «τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο», παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, που σύμφωνα με το πρόγραμμα μίλησε στη συνεδρίαση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή, εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες για τους λαούς, καθώς κυριαρχούνται από όξυνση των αντιθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα αλλά και τις περιφερειακές δυνάμεις για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Στο φόντο αυτό, έχει δυναμώσει η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με Ρωσία και Κίνα, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ - Γερμανίας. Επισήμανε ότι η κατάσταση αυτή επιδρά άμεσα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, όπου στο στόχαστρο των ανταγωνισμών είναι ο φυσικός ενεργειακός πλούτος, οι ενεργειακοί δρόμοι και η γεωστρατηγική θέση του Αιγαίου. Σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν σημασία και για να εκτιμηθεί η επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης για λογαριασμό της δικής της αστικής τάξης. Επιθετικότητα που κλιμακώνεται, όπως επιβεβαιώνουν τα τελευταία γεγονότα στα Ιμια, οι απειλές, καθώς βέβαια και η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών.

Τόνισε τις τεράστιες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει ρόλο «σημαιοφόρου» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, για την προώθηση των συμφερόντων των ελληνικών μονοπωλίων, εμπλέκοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις και το λαό στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Εμφαση έδωσε και στην τουρκική παρέμβαση στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ την αξιολογεί ως πολύ ανησυχητική εξέλιξη.

Υπογράμμισε ότι όλα αυτά αναδεικνύουν ως επείγον και αναγκαίο να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, απαιτώντας καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ