Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

322 π.Χ. Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης.

1274 Πεθαίνει ο Ιταλός θεολόγος Τόμας Ντ' Ακουίνας (Θωμάς ο Ακινάτης), από τους διαμορφωτές του δόγματος της καθολικής εκκλησίας.

1875 Γεννιέται ο Γάλλος μουσικοσυνθέτης Μορίς Ραβέλ. Εργα του, «Μπολερό», «Δάφνης και Χλόη» κ.ά.

1935 Τα χιτλερικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Ρηνανία. Η Γερμανία καταργεί τη Συνθήκη του Λοκάρνο, με την οποία οριζόταν η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ρήνο. Εντούτοις, καμιά αντίδραση δεν σημειώνεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία, που ευελπιστούν και ενθαρρύνουν την επιθετική πολιτική των ναζί κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1937 Αντιδικτατορικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα Χανιά με αφορμή την επίσκεψη στην Κρήτη του βασιλιά και του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Σκορπίστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις με αντιδικτατορικό περιεχόμενο και ρίχτηκαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και κατά της δικτατορίας.

1948 Ενσωματώνονται και επίσημα στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, που έως τότε κατέχονταν από την Ιταλία.

1965 Περίπου 600 Αφροαμερικανοί πραγματοποιούν πορεία από τη Σέλμα προς την πρωτεύουσα της πολιτείας της Αλαμπάμα, Μοντγκόμερι, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό των μαύρων από την εκλογική διαδικασία, καθώς και για την πρόσφατη δολοφονία ενός συναγωνιστή τους. Καθ' οδόν δέχονται τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 17 διαδηλωτών. Η σφοδρότητα της επίθεσης, που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, συγκλόνισε τις ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμεινε στην Ιστορία ως «ματωμένη Κυριακή», ενώ πυροδότησε μια σειρά μαζικές αντιδράσεις.

1966 Στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ντε Γκολ, ανακοινώνει την αποχώρηση της χώρας του από το ΝΑΤΟ.

1999 Φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Εργα του, «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα», «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», «Κουρδιστό Πορτοκάλι», «Η Λάμψη», κ.ά.

2004 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα έρχεται η ΝΔ με 45,36%. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 40,55%, το ΚΚΕ 5,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,26%. Πρωθυπουργός έγινε ο Κώστας Καραμανλής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ