Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλήψεις μελών νεοναζιστικής δολοφονικής οργάνωσης

Σε συλλήψεις ατόμων που σύμφωνα με πληροφορίες είναι μέλη της νεοναζιστικής δολοφονικής οργάνωσης «Combat 18 Hellas», φασιστοειδή που είχαν επιχειρήσει δεκάδες επιθέσεις, προχώρησε χτες η Αστυνομία, μετά από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε έξι περιοχές σε Αττική, Σέρρες και Γιάννενα. Συγκεκριμένα, έγιναν πέντε συλλήψεις για συμμετοχή σε συμμορία, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 23 έως 35 χρόνων. Η συγκεκριμένη νεοναζιστική οργάνωση είναι «παρακλάδι» της «Combat 18» (το 18 προέρχεται από τα αρχικά του ονόματος Αδ. Χίτλερ), που εμφανίστηκε το 1992 στη Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 50 κιλά νιτρική αμμωνία, βόμβες μολότοφ, πλήθος κροτίδων, βιβλία και φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου, σύμβολα (σημαίες ακροδεξιού συμβολισμού), ψηφιακά πειστήρια, μαχαίρια, σπαθί και σουγιάδες, αντιασφυξιογόνα μάσκα, ρόπαλα και σιδερογροθιές, κυνηγετικά όπλα, φιαλίδια βουτανίου και μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με διαρροές από την Αστυνομία, τα μέλη της συμμορίας είχαν προχωρήσει περίπου σε 20-30 εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αναρχικών και σε βεβηλώσεις του μνημείου του Π. Φύσσα, αλλά και εβραϊκών νεκροταφείων.

Η ναζιστική οργάνωση «Combat 18» εμφανίστηκε στην Ελλάδα μαζί με την οργάνωση «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ) που η αρχηγία της αποδίδεται στον γνωστό ακροδεξιό Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό ως «Περίανδρο». Ο συγκεκριμένος, τον Ιούνη του 1998 με ομάδα φασιστών της Χρυσής Αυγής, έκανε δολοφονική επίθεση στον φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η «Combat 18», σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει αναλάβει τις επιθέσεις στα στέκια «Στρούγκα» και «Δίστομο» σε Νέα Φιλαδέλφεια και Αγιο Παντελεήμονα, εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτι Ρομά που είχε συλληφθεί ως ύποπτος για το θάνατο του 11χρονου στο Μενίδι από σφαίρα, όπου μάλιστα είχαν προχωρήσει σε σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο. Εμπρηστικές επιθέσεις έχουν γίνει και στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Αγρός» στο πάρκο Τρίτση, στο στέκι «Αντίπερα Οχθη» στο Παλαιό Φάληρο, στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα. Επίσης, έχουν βεβηλώσει το μνημείο για τον Παύλο Φύσσα. Ανάμεσα στις επιθέσεις τους είναι η βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στη Νίκαια, του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά, του μνημείου Ολοκαυτώματος στη Ρόδο. Ακόμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής των συλληφθέντων στην πρόσφατη επίθεση εναντίον του χώρου «Φαβέλα».

Η χτεσινή επιχείρηση συνδέεται από τις αρχές με αντίστοιχη που είχε γίνει αρχές Γενάρη και στην οποία είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται με ναζιστικές οργανώσεις. Σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί από τον ανακριτή του Πλημμελειοδικείου Πειραιά για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί εκρηκτικών υλών. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις, δύο 19χρονοι, ένας 21χρονος και ένας 26χρονος, κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ομάδα που ευθύνεται για σωρεία εμπρησμών, μία από τις οποίες στο χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά.

Τότε, αστυνομικοί είχαν εντοπίσει στα σπίτια των κατηγορουμένων, σε Αθήνα και Πειραιά, αεροβόλα όπλα, σφαίρες, πλήθος μαχαιριών και σουγιάδων, δύο γκαζάκια, από τα οποία το ένα με επικολλημένες πέτρες, πλήθος αθυρμάτων και τρικάκια της Χρυσής Αυγής και της «Απέλλα», βιβλία ακροδεξιού περιεχομένου και αυτοκόλλητα με σβάστικα, σημαία της 21ης Απρίλη 1967 και ψηφιακά πειστήρια, κινητά τηλέφωνα καθώς και κάρτες SIM.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ