Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Αμείωτη η αντιπαράθεση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στα μέτωπα των συγκρούσεων της Συρίας αλλά και στη διπλωματική «σκακιέρα» με φόντο τις ερμηνείες για την εφαρμογή της εκεχειρίας του ΟΗΕ στη Συρία, την οποία, στην ουσία, αγνοούν όλες οι δυνάμεις επέμβασης (ΗΠΑ και σύμμαχοι, Ρωσία, Τουρκία).

Χτες οι πρέσβεις Γαλλίας και Βρετανίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη απαίτησαν να συγκληθεί εκτάκτως, πιθανώς εντός τρέχοντος 24ώρου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με κεντρικό ζήτημα την ανεφάρμοστη απόφαση του διεθνούς οργανισμού για εκεχειρία. Προηγουμένως, έκθεση που συνέταξε «Ερευνητική Επιτροπή» του ΟΗΕ, δίχως επιτόπια έρευνα αλλά με βάση «πολλές συνεντεύξεις» από Σύρους, «διάφορα έγγραφα» και δορυφορικές κατηγορίες, διαπίστωσε ότι τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν μεταξύ Ιούλη του 2017 έως τα μέσα του περασμένου Γενάρη, πραγματοποίησαν επιδρομές που πιθανώς συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Μία από αυτές τις κατηγορίες αφορά την ισοπέδωση ενός σχολείου που είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εκτοπισμένων στην επαρχία της Ράκκα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, το Μάρτη του 2017, με πάνω από 150 νεκρούς άμαχους. Αλλη υπόθεση αφορά το βομβαρδισμό της λαϊκής αγοράς Αταρέμπ το Νοέμβρη του 2017 από ρωσικό βομβαρδιστικό με αποτέλεσμα 84 νεκρούς αμάχους. Σε αυτήν την περίπτωση η «Ερευνητική Επιτροπή» του ΟΗΕ έκρινε ότι η χρήση μη τηλεκατευθυνόμενων, θερμοβαρικών βομβών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές «ενδεχομένως συνιστά έγκλημα πολέμου».

Επιπλέον, τα μέλη της «Ερευνητικής Επιτροπής» του ΟΗΕ έσπευσαν να ενοχοποιήσουν τη συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ ως υπεύθυνη για τη «χρήση χημικών όπλων» στην Ανατολική Γκούτα στις 18 του περασμένου Νοέμβρη. Η κατηγορία αυτή, που έχει χρησιμοποιηθεί, προσφάτως, μεταξύ άλλων ως απειλή από τους υπουργούς Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, σχολιάστηκε χτες αρνητικά από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι «συνεχίζονται οι προκλήσεις με όλους αυτούς τους υπαινιγμούς και τις αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος των συριακών αρχών». Ταυτόχρονα ο ρωσικός στρατός κάλεσε τους ένοπλους να αποχωρήσουν από την Ανατολική Γκούτα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πολιτοφυλακές περίπου 1.700 Αράβων, που είναι σύμμαχοι των Κούρδων μαχητών του YPG, άρχισαν το τελευταίο 48ωρο να μετακινούν δυνάμεις τους στο Αφρίν, από τις γραμμές των μετώπων με το «Ισλαμικό Κράτος» στην ανατολική Συρία. Στόχος τους είναι να ενισχύσουν τους Κούρδους μαχητές που πολεμούν ενάντια στην τουρκική χερσαία επέμβαση «Κλάδος Ελαίας». Πάντως, χτες, ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριαν σημείωσε ότι το Αφρίν περιλαμβάνεται στη συμφωνία εκεχειρίας του ΟΗΕ.

Συναντήσεις σε Βερολίνο και Δαμασκό

Το ίδιο 24ωρο, αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), με επικεφαλής τον Κρίστιαν Μπλεξ, μετέβησαν στη Δαμασκό και συναντήθηκαν με Σύρους αξιωματούχους, σε μία προσπάθεια να εξακριβώσουν τις συνθήκες στη χώρα, ώστε να πιέσουν ανάλογα για τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία. Οι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να μείνουν περίπου μία βδομάδα στη Συρία.

Επιπλέον, στο Βερολίνο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απαιτώντας την άμεση σύλληψη και απέλαση του Κούρδου ηγέτη της Συρίας, Σαλίχ Μουσλίμ, που διετέλεσε πρόεδρος του κόμματος «Δημοκρατικής Ενωσης» (πολιτική πτέρυγα των δυνάμεων YPG) και έχει αναλάβει, από πέρσι το ρόλο «υπουργού Εξωτερικών» της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία τον κατηγορεί για συμμετοχή σε τουλάχιστον δύο «τρομοκρατικές επιθέσεις» στην Αγκυρα και τον έχει επικηρύξει με 860.000 ευρώ.

Ο Τσαβούσογλου, στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Μόσχα στις 12 - 14 Μάρτη και την Ουάσιγκτον στις 19 Μάρτη. Στις 16 Μάρτη ο Τσαβούσογλου θα συζητήσει τις εξελίξεις στη Συρία με τους ομολόγους του από Ρωσία και Ιράν στην Αστάνα του Καζακστάν.

Επίσης, τον Απρίλη ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί και τριμερής Σύνοδος Κορυφής για τη Συρία, πιθανώς στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των ηγετών Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και Ιράν, Χ. Ροχανί.

Σχέδιο διαμελισμού

Μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις δεν πέρασε απαρατήρητο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Star» με τον εύγλωττο τίτλο «Εξι βήματα διαμελισμού της Συρίας από πέντε χώρες» που αναφέρει με αρκετές λεπτομέρειες πρόσφατες μυστικές συναντήσεις και παρασκηνιακές προσπάθειες αξιωματούχων από ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Βρετανία και Γαλλία με στόχο, μεταξύ άλλων, την προώθηση σχεδίου διαμελισμού της Συρίας και δημιουργίας «τρομοκρατικού» κουρδικού «κράτους» που θα μπορεί να φτάσει έως τη Μεσόγειο.

  • Στο μεταξύ, ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος «Αντόνοφ-26» συνετρίβη χτες το μεσημέρι στη Συρία κατά τη διαδικασία της προσγείωσης, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο και οι 32 επιβαίνοντες (6μελές πλήρωμα και 26 επιβάτες), όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Το περιστατικό συνέβη κοντά στο αεροδρόμιο Χμεϊμίμ, όπου η Ρωσία έχει στρατιωτική βάση. Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις από την έρευνα που έχει ξεκινήσει για την εξακρίβωση των αιτιών της πτώσης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι το αεροσκάφος δεν έχει πληγεί από πυρά και συνεχίζεται η διερεύνηση με πιο πιθανό το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποια τεχνική βλάβη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ