Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» χωρίς ημερομηνία λήξης στο φόντο παζαριών και «αβεβαιότητας»

Την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» επανέλαβε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ

Copyright 2018 The Associated

Την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» επανέλαβε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ
Με ρυθμό ισχνής ανάκαμψης μόλις 1,4% για το 12μηνο του 2017 διαμορφώθηκε το ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχτές η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ΕΛΣΤΑΤ), που βέβαια αποδεικνύονται κατώτερα τόσο από τις πρόσφατες «Χειμερινές Προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1,6%), αλλά κυρίως σε σχέση με την εκτίμηση της πλευράς του ΔΝΤ που είχε προηγηθεί για ρυθμό ανάκαμψης στο 1,8%. Σε αυτό το φόντο, τα νεότερα στοιχεία για το παραγόμενο ΑΕΠ, σε συνδυασμό βέβαια και με την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στους επόμενους μήνες, θα προστεθούν στο «παζλ» των αντιλαϊκών διεργασιών αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της «εποικοδομητικής συμμετοχής όλων των εταίρων», αναμένεται να ξεκινήσει τη δική του (πρώτη από την πλευρά του) «παράλληλη αξιολόγηση», που βέβαια θα έρθει να «κουμπώσει» με αυτές της Ευρωζώνης, έχοντας στο επίκεντρο τις νεότερες εκτιμήσεις αναφορικά με το ύψος των ματωμένων πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς για τη διετία 2019 - 2020. Να σημειωθεί ότι το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την πλευρά της Ευρωζώνης εμπεριέχει και την πρόσθετη «ρήτρα» του ΔΝΤ σχετικά με την ταχύτερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, για την περίπτωση που δεν «βγαίνουν» οι στόχοι τους γύρω από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Με το βλέμμα στην ανάκαμψη του κεφαλαίου

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη και εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος».

Σε ανάλογη ρότα με τις πρόσφατες αναφορές παραγόντων της Ευρωζώνης και του κουαρτέτου, επισήμανε ακόμη ότι το «μεταμνημονιακό πλαίσιο θα συζητηθεί αργότερα, μαζί με τα πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», ενώ ως κεντρική προτεραιότητα για την «επόμενη μέρα» ιεράρχησε «τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο Μ. Σεντένο, με φόντο βέβαια τους «κινδύνους» και τις αβεβαιότητες που εμφανίζονται στην ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία, επισήμανε πως η ελληνική οικονομία «παραμένει ευάλωτη σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ», σε μια εξέλιξη που έρχεται να εντείνει τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, με την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το φόντο, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ αποδίδει μια σειρά από εύσημα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στους προκατόχους της, αναφορικά βέβαια με το «έργο» που έχουν επιτελέσει: «Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα σήμερα. Από δομική άποψη, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις που θα βοηθήσουν στο μέλλον. Σχεδόν κάθε τομέας της οικονομίας μεταρρυθμίστηκε, εκσυγχρονίστηκε και έγινε βιώσιμος», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πλέον ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας στην Ευρώπη».

Μάλιστα, ανέφερε ως «παράδειγμα» την Πορτογαλία, της οποίας ο Μ. Σεντένο είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών. Οπως είπε, η Πορτογαλία «μετά το πρόγραμμα, συνέχισε να εφαρμόζει βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες δεν είχαν καλυφθεί επαρκώς κατά τη διάρκεια του προγράμματος». Σε αυτό το πλαίσιο, ουσιαστικά ανέδειξε την «ανάγκη» για θωράκιση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων με τα προβλεπόμενα και ήδη συμφωνημένα μέτρα, όπως αυτά που αφορούν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και βέβαια το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ