Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Τώρα άρχισαν τη... διερεύνηση για την αρμοδιότητα

Δεύτερη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων στην υπόθεση «Novartis» ήταν η χτεσινή, και άρχισε η ...διερεύνηση από την πλευρά των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δηλαδή αυτούς που υπέγραψαν για τη σύστασή της, για το αν η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα ή όχι να εξετάσει την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, τώρα εξετάζεται να διαπιστωθεί εάν η Βουλή έχει τελικά αρμοδιότητα να ερευνήσει τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ή αν θα επιστρέψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Η ...διερεύνηση της αρμοδιότητας της Επιτροπής θα συνεχιστεί και στη συνεδρίαση που καθορίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος απαίτησε να εξεταστεί όλη η υπόθεση σε βάθος και επί της ουσίας και για το θέμα της απιστίας, γιατί είναι ο συνδετικός κρίκος των αδικημάτων και για τη δωροδοκία, είτε έγινε κατά την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών προσώπων είτε όχι, και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, γιατί δεν υπάρχει κανένας νόμος που να εμποδίζει τη λειτουργία της Επιτροπής και την εξέταση σε βάθος. «Αντίθετα», όπως σημείωσε, «μπορεί να διευκολύνει τις δικαστικές αρχές και τις ενέργειές της. Αυτό που πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή στην επόμενη συνεδρίασή της την Παρασκευή, είναι πώς θα οργανωθούν οι εργασίες της Επιτροπής, οι μάρτυρες που θα κληθούν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες που θα πρέπει να καταθέσουν με ονοματεπώνυμο. Ταυτόχρονα, να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος των διαδικασιών της Επιτροπής με τις δικαστικές αρχές».

Εκανε, εξάλλου, σαφές ότι σε περίπτωση που επιδιωχθεί να εκφυλιστούν οι διαδικασίες, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να τις νομιμοποιήσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ