Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές

Τη μάχη του ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία δίνει το ΚΚ Ιταλίας. Στη χτεσινή κεντρική συγκέντρωση στη Ρώμη χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Μέτα από πολλά χρόνια στην Ιταλία «κατεβαίνει» στις εκλογές Κομμουνιστικό Κόμμα
Μέτα από πολλά χρόνια στην Ιταλία «κατεβαίνει» στις εκλογές Κομμουνιστικό Κόμμα
ΡΩΜΗ.--

Μεθαύριο Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες των εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία στην Ιταλία. Τις τελευταίες βδομάδες η προεκλογική αντιπαράθεση ξετυλίχθηκε με επίκεντρο και το θέμα της ασφάλειας, με φόντο αφενός τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, αφετέρου τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο περιθώριο συγκεντρώσεων μεταξύ μελών ακροδεξιών οργανώσεων και δυνάμεων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, που αστικές δυνάμεις ήδη αξιοποιούν για να συκοφαντήσουν το λαϊκό κίνημα. Το ΚΚ Ιταλίας καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τέτοιες προσπάθειες υπονόμευσης των λαϊκών αγώνων και δίνει τη μάχη του σε δύσκολες συνθήκες για να δυναμώσει η απάντηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, για την εξουσία των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΙ, Μάρκο Ρίτσο, τόνισε ότι η κρίση που περνά σήμερα ο καπιταλισμός δημιουργεί στο σύστημα την ανάγκη να ξαναδημιουργήσει μια κατάσταση παρόμοια με την δεκαετία του '70, όταν μια ολόκληρη γενιά νέων θυσιάστηκε και η λογική των «άκρων» χρησίμευσε στην ένταση της καταστολής. «Οι νέοι συγκρούονταν μεταξύ τους και στο τέλος κέρδιζαν τα αφεντικά. Σήμερα, για να αντιμετωπιστεί ο φασισμός, χρειάζεται η πάλη των εργαζομένων, με συνθήματα όπως αλληλεγγύη και ισότητα στις γειτονιές, ενάντια στη συμμετοχή στον πόλεμο μεταξύ φτωχών, με μια πραγματική εναλλακτική, που βρίσκεται στην πάλη των λαϊκών τάξεων και σίγουρα όχι τον αντιφασισμό βιτρίνας όσων έχουν επιλέξει τις τράπεζες και την ΕΕ. Σήμερα ο αντιφασισμός είναι αντικαπιταλισμός», τόνισε.

Χτες, έγινε στη Ρώμη η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΙ, με κεντρικό ομιλητή τον Μ. Ρίτσο, όπου χαιρέτισε και ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταφέροντας την αλληλεγγύη στην πάλη των κομμουνιστών της Ιταλίας.

Η αστική αντιπαράθεση για τα «μάτια» του κεφαλαίου

Το σημερινό κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) καλεί σε επανεκλογή του, με το επιχείρημα ότι έτσι θα συνεχιστεί η θέση της Ιταλίας (δηλαδή των μονοπωλίων της) στην Ευρώπη. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή Λουτσιάνο Νόμπιλι, ότι στη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας η Ιταλία κατάφερε να αποτελέσει έναν «σημαντικό εταίρο» στην Ευρώπη, ότι οι κυβερνήσεις του PD κατέστησαν πάλι «αξιοσέβαστη» τη χώρα. Περηφανεύτηκε ακόμα επειδή στην πενταετία του Ρέντσι καταργήθηκε «η ντροπή των απροειδοποίητων απολύσεων», επειδή δηλαδή μπήκε τάξη στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να αυξομειώνουν το προσωπικό τους όπως βολεύει την κερδοφορία τους και να «απομακρύνουν» προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, αντικαθιστώντας το με πιο φτηνούς και «ευέλικτους» εργαζόμενους.

Από τη δική του μεριά, το αυτοπροσδιοριζόμενο ως «αντισυστημικό» «Κίνημα 5 Αστέρων» μέχρι τελευταία στιγμή προσπάθησε να πείσει ότι θα είναι ικανότερος εκπρόσωπος του ντόπιου κεφαλαίου. Εξηγώντας τους προβληματισμούς του κόμματός του για την ΕΕ, ο κεντρικός του υποψήφιος, Λουίτζι ντι Μάγιο, μίλησε για «άδικες» συνθήκες της ΕΕ που «έχουν αρνητικό αντίκτυπο» για τις ιταλικές εταιρείες και βιομηχανίες. «Θέλουμε να εισακουστούμε, αλλιώς όλες αυτές οι εταιρείες και οι τομείς που υποφέρουν από την αδικία των ευρωπαϊκών Συνθηκών και Οδηγιών πρέπει να αποζημιωθούν. Θα αρχίσουμε να τις αποζημιώνουμε μειώνοντας μέρος της εισφοράς μας στην ΕΕ (τον κοινοτικό προϋπολογισμό). Αλλά ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό...». Αποκαλυπτικός ήταν και ο υποψήφιος βουλευτής του M5S Ντίνο Τζαρούσο, που είπε ότι ο «γαλλογερμανικός άξονας (...) θα ανησυχούσε για την επιτυχία του Κινήματος, επειδή όλα τα άλλα κόμματα στην Ιταλία ουδέποτε είχαν τη δύναμη και τη βούληση να αντιταχθούν σ' αυτόν. Η Ιταλία δεν μετρούσε πουθενά όλα τούτα τα χρόνια...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοδος της σοσιαλδημοκρατίας(2021-10-20 00:00:00.0)
Προωθείται παραπομπή Σαλβίνι(2019-12-20 00:00:00.0)
Σταθερά πρώτη στις δημοσκοπήσεις η «Λέγκα»(2019-10-11 00:00:00.0)
Στα σκαριά η «νέα» κυβέρνηση(2019-08-31 00:00:00.0)
Εγκλωβισμός του λαού με νέες «εφεδρίες» του κεφαλαίου(2018-03-06 00:00:00.0)
Ο Δ. Κουτσούμπας σε εκδήλωση του ΚΚ Ιταλίας(2015-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ