Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γρυλίσματα

«Σχεδόν κανένας δεν θυμάται, αλλά ήταν κατά κάποιον τρόπο μόλις χθες: Προσφυγικές ροές, βιασμοί, θάνατοι παιδιών, ταραχές. Γινόταν πόλεμος στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν θα ήθελα να επαναληφθεί κάτι τέτοιο (...) Αν δεν είμαστε πρόθυμοι να καταστήσουμε εφικτή την ένταξη, τότε θα μπορούσαν όλα να γίνουν χειρότερα», είπε ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, μιλώντας στην «Ντόιτσε Βέλε» για την περιοδεία του στα Δ. Βαλκάνια. Βέβαια, όταν αυτά τα ακούει κανείς από τον εκπρόσωπο της ΕΕ, που πρωτοστάτησε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας κ.ο.κ., μάλλον ως... προειδοποίηση πρέπει να εκληφθούν, παρά ως εξιστόρηση κακών αναμνήσεων. Πόσο μάλλον που οι σχεδιασμοί ΕΕ και ΝΑΤΟ για την περιοχή σημαίνουν φούντωμα των ανταγωνισμών με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Για παράδειγμα, δεν πάνε ούτε 10 μέρες απ' όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, έλεγε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «θέλουν να εμπλέξουν τα Βαλκάνια σε αυτό το παιχνίδι, βάζοντας τις βαλκανικές χώρες σε θέση να κάνουν μια επιλογή: "Είστε είτε με τη Δύση είτε με τη Ρωσία"». Θύμισε μάλιστα με νόημα ότι «απαιτούσαν από την Ουκρανία να κάνει την ίδια επιλογή και ως αποτέλεσμα η ουκρανική κοινωνία και το κράτος θρυμματίστηκαν». Με άλλα λόγια, τα «γρυλίσματα» πάνε και έρχονται για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων Ενέργειας και μεταφορών και γίνονται εκβιασμοί και εύθραυστες «συμφωνίες» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Γήπεδο

Οι ΗΠΑ κάνουν νέο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου, απειλώντας την πρωτοκαθεδρία της Ρωσίας και προκαλώντας τη «δυσαρέσκειά» της για τις τιμές που πέφτουν. Κάνουν και «δεύτερες σκέψεις» για το δολάριο, με την Κομισιόν να απαντάει περίπου να μην τολμήσουν να το υποτιμήσουν, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εμπορικό πόλεμο, που λίγο - πολύ βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως δείχνουν και τα διάφορα «αλληλοκαρφώματα» και σκάνδαλα που «βγαίνουν στον αφρό». Η δε Κομισιόν καταστρώνει σχέδια για υψηλότερη φορολογία και περιορισμούς στους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, όπως η «Google» και το «Facebook». Κινεζικές εταιρείες εξαγοράζουν πέρα από υποδομές και μεγάλα μετοχικά πακέτα, ακόμα και «εμβληματικών» ευρωπαϊκών εταιρειών, με τελευταίο παράδειγμα την «Ντέιμλερ - Μερσεντές», προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από ευρωπαϊκά μονοπώλια που ζητάνε από την ΕΕ επιπλέον μέτρα για τη θωράκισή τους από την επέκταση των Κινέζων. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ειδήσεις των τελευταίων βδομάδων στις «σομόν» σελίδες των εφημερίδων. Ενδεικτικές για το πώς το κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο όχι μόνο προωθεί τους δικούς του σχεδιασμούς, αλλά καταστρώνει και σχέδια για το πώς θα παίξει στην «έδρα» των αντιπάλων του, χαλώντας τα δικά τους. Η τεράστια υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, που δεν βρίσκει κερδοφόρες διεξόδους, η ανάκαμψη που «αγκομαχά», ελλείψει και ιμπεριαλιστικού κέντρου που θα παίξει το ρόλο «ατμομηχανής», η αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών οικονομιών μπλέκουν το κουβάρι όλο και περισσότερο, οδηγώντας σε ανακατατάξεις και μεγάλους κινδύνους. Τα αδιέξοδα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος μεγαλώνουν και ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί να κάνει το βατράχι στο βούρκο των ανταγωνισμών.

Γούστο

Σχόλια κάθε είδους έχει προκαλέσει η υπουργοποίηση του Φ. Κουβέλη, με πολλούς να θυμούνται την πορεία του στα πολύ πρόσφατα και στα παλαιότερα χρόνια, να μιλάνε για «χαμαιλέοντα», να θυμούνται παλιές ατάκες του ίδιου και όσων σήμερα τον κατηγορούν ή τον εκθειάζουν, με εναλλασσόμενους ρόλους. Το μεγαλύτερο γούστο όμως βρίσκεται στο εξής: Οι διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα είναι τόσο ...αβυσσαλέες, ώστε τα κάθε είδους αναχώματα και οι «τσόντες» των αντιλαϊκών κυβερνήσεων να «κολλάνε» με μεγάλη ευκολία σε όλα τα σχήματα που «κατεβάζει» το κεφάλαιο: Σοσιαλδημοκρατικά και «κεντροδεξιά», «μνημονιακά» και «αντιμνημονιακά», συνεργασίας και πάει λέγοντας...

Ρεκόρ

Στο Αφγανιστάν, η παράνομη καλλιέργεια και παραγωγή οπίου σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ. Το 2017 η παραγωγή οπίου έφτασε τους 9.000 μετρικούς τόνους, αύξηση 87% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με την Εκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών. Σημαντικά αυξήθηκε επίσης η έκταση στην οποία καλλιεργείται το όπιο, κατά 63% σχεδόν, φτάνοντας το ρεκόρ των 32.800.000 στρεμμάτων το 2017. Την ίδια στιγμή, οι αγρότες της χώρας δεν έχουν εναλλακτικές δυνατότητες βιοπορισμού και ένα στα δέκα νοικοκυριά - σύμφωνα με έρευνα του 2015 - βρέθηκε θετικό σε τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών, συνήθως ηρωίνης. Πολλές δεκαετίες πριν, η χώρα παρήγε όπιο σε ελάχιστες ποσότητες, το οποίο διοχετευόταν στην αγορά για την παρασκευή ηρωίνης, αφού στη χώρα η χρήση της ήταν άγνωστη, καθώς δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα μέσα για τη χημική επεξεργασία της. Η «εκπαίδευση» από τη CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ξεκίνησε πρώτα στους Αφγανούς που εγκατέλειπαν τη χώρα επί σοσιαλισμού και εγκαθίστανται στο Πακιστάν. Μετά την εισβολή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη χώρα, χρήση, παραγωγή, διακίνηση και φυσικά τα κέρδη δεκάδων δισ. ετησίως από την αφγανική σοδειά «χτυπούν» ιστορικά ρεκόρ. Μιλάμε δηλαδή για μια ακόμα πετυχημένη αποστολή του ...ευαγούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org