Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καταγγελίες για σχέδια προβοκάτσιας με χημικά

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σχέδια προβοκάτσιας σε βάρος του συριακού στρατού για μεγάλη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων από οργανώσεις αντικαθεστωτικών, σε συνεργασία με δυτικές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, κατήγγειλαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι πρέσβεις Συρίας και Ρωσίας.

Ειδικότερα, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, επικαλούμενος πληροφορίες της συριακής κυβέρνησης, κατήγγειλε τα σχέδια για προβοκάτσια σε βάρος του συριακού στρατού, τονίζοντας ότι θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον έως τις 13 Μάρτη, οπότε αναμένεται η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW). Καταθέτοντας συγκεκριμένες πληροφορίες για τη συνεργασία αντικαθεστωτικών με δυτικές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, υποστήριξε ότι τρία τουρκικά φορτηγά γεμάτα αέριο χλωρίου εισήλθαν στις 20 Φλεβάρη στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας από το μεθοριακό πέρασμα Μπαμ αλ Χάουα. Είπε ότι τα δύο φορτηγά βρίσκονται στο χωριό Καλμπ Λάουζα, στο οποίο έχουν φτιάξει δεξαμενή χημικών, και το τρίτο φορτηγό στο χωριό Αλ Χαμπέτ στα βόρεια περίχωρα της επαρχίας Ιντλίμπ. Οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν συσχετιστούν π.χ. με τις πρόσφατες απειλές του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, πως είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε επιθέσεις κατά του συριακού στρατού «εάν αποδειχθούν επιθέσεις κατά αμάχων από το συριακό στρατό».

Σε επόμενο σημείο, ο Σύρος πρέσβης κατήγγειλε την πρόσφατη «έκθεση ειδικών» του ΟΗΕ που υποστήριξε τη «συνεργασία» ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα και Συρία για χημικά όπλα, προσθέτοντας πως και αυτή η έκθεση, όσο και προηγούμενες, «βασίστηκαν σε ανακριβείς πηγές εμφανώς πολιτικοποιημένες», ενώ αγνόησαν συγκεκριμένα στοιχεία που δόθηκαν από τη συριακή κυβέρνηση.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε επίσης ότι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία σε συνεργασία με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζουν επιθέσεις με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων, για να ρίξουν την ευθύνη στην κυβέρνηση της Συρίας. «Ορισμένες χώρες προσπαθούν να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν το ψήφισμα 2401» (για την 30ήμερη εκεχειρία στη Συρία) είπε, προσθέτοντας ότι οργανώσεις τρομοκρατών ρίχνουν όλμους και οβίδες σε «διάδρομο για ανθρωπιστική βοήθεια για να εμποδίσουν τους αμάχους να φύγουν από την περιοχή ώστε να τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Παράλληλα, στη Μόσχα ο Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ, που συμμετέχει στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria News» ότι οι ΗΠΑ πλέον διαθέτουν στη Συρία 20 στρατιωτικές βάσεις (κυρίως στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας) και ότι διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις αλλάζουν μέθοδο επιθέσεων, επιλέγοντας όχι πλέον τις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας αλλά τακτικές ανταρτοπόλεμου.

Τέλος, «αναβάθμιση» του ρωσικού σχεδίου για την εφαρμογή πεντάωρης εκεχειρίας στην Ανατολική Γκούτα, ώστε να επιτραπεί η παράδοση ιατρικής βοήθειας, ζήτησε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την επίτευξη «πλήρους εκεχειρίας διάρκειας 30 ημερών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ