Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μέση Ανατολή και «τρομοκρατία» στο επίκεντρο της επίσκεψης Ζαρίφ

ΣΟΦΙΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα τις συγκρούσεις σε Συρία και Υεμένη, καθώς και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης, συζήτησε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με τη συνοδεία δεκάδων Ιρανών επιχειρηματιών.

Συναντώντας την Βουλγάρα ομόλογό του Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, ο Ζαρίφ αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας ως κοινής παγκόσμιας απειλής». Αναφερόμενος στις συγκρούσεις που μαίνονται σε αρκετά μέτωπα στη Συρία, εκτίμησε ότι «θα μπορούσε να βρεθεί πολιτική λύση» αν όλες οι πλευρές διαπραγμάτευσης «είναι έτοιμες να ακολουθήσουν μία φόρμουλα από την οποία θα επωφεληθούν όλες οι χώρες».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, με τον τελευταίο να εκφράζει αφενός ανησυχία για την όξυνση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αφετέρου την ελπίδα πως μπορεί να εξευρεθούν λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων. «Ο πόλεμος στη Συρία θα πρέπει να τερματιστεί από τους διπλωμάτες και όχι από τους στρατούς», τόνισε χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του νότιου Ιράν εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να ξεκινήσει συζητήσεις με τους γείτονές του στον Περσικό Κόλπο, προκειμένου να λυθούν «περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας χωρίς την ανάμειξη ξένων δυνάμεων». «Είμαστε και θα είμαστε πάντα καλοί γείτονες», τόνισε ο Ιρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε ξένους να εγγυηθούν την ασφάλεια της περιοχής μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ