Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέες κόντρες Μέι - Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν βλέπει απρόσκοπτο εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Ηνωμένου Βασιλείου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπροστά στα επόμενα, πιο δύσκολα στάδια διαπραγμάτευσης για το Brexit. Η όξυνση της κόντρας αποτυπώθηκε χτες για μία ακόμα φορά στις παρατηρήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε επιχειρηματικό φόρουμ στις Βρυξέλλες και σε γεύμα εργασίας που είχε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο. Ο Τουσκ εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εκ φύσεως απρόσκοπτο εμπόριο» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων χωρών της ΕΕ μετά το Brexit.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι μετά την "κόκκινη γραμμή" σας (για την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση) μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάποια εξέλιξη και να αρχίσουμε άμεσα τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», τόνισε με νόημα ο Τουσκ μπροστά στους φωτορεπόρτερ, συναντώντας τη Μέι.

Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ «Βusiness Europe» στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει απρόσκοπτο εμπόριο έξω από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά», επειδή «οι προστριβές είναι μια αναπόφευκτη παρενέργεια του Brexit».

Η συνάντηση Μέι - Τουσκ πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, με κεντρικό θέμα το «όραμά» της για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το «όραμα» αυτό, φημολογείται πως η Μέι θα προτείνει την αποφυγή «σκληρών» συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, με την εφαρμογή τεχνολογικών και διοικητικών καινοτομιών για «έξυπνα σύνορα» που θα διατηρούν «απρόσκοπτο το εμπόριο». Φημολογείται επίσης πως η Μέι θα προτείνει σήμερα να δημιουργηθούν κατά περίπτωση διάφορα «καλάθια» οικονομικών τομέων, ανάλογα με το βαθμό ρυθμιστικής τους εναρμόνισης με τη ΕΕ, ώστε να μειωθούν οι «τριβές» στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, κάτι όμως που στο παρελθόν έχει απορριφθεί από την ΕΕ και ισχυρές ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που θεωρούν τουλάχιστον ανέφικτη την επιθυμία του Λονδίνου για εμπόριο «αλά καρτ».

Οι πιέσεις του Μπλερ

Παράλληλα με τις κόντρες μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας, εξελίσσονται και οι ενδοαστικές κόντρες εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρώην πρωθυπουργός με το Εργατικό Κόμμα Τόνι Μπλερ, από τους υπέρμαχους της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, μετέβη χτες στις Βρυξέλλες για να πείσει μεταξύ άλλων αξιωματούχους της ΕΕ ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι «να καλωσορίσουν την παραμονή της Βρετανίας», αν η χώρα αλλάξει γνώμη, και να είναι έτοιμοι «να επιδείξουν προθυμία για μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πολύ εύκολη μετανάστευση σε όλη την ΕΕ» που ανησύχησε πολλούς Βρετανούς.

Μιλώντας αργότερα στο BBC, ο Μπλερ τόνισε ότι «το Brexit μπορεί να είναι κακό» όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά και για την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως αν το τίμημα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, σε περίπτωση αλλαγής γνώμης, είναι να προχωρήσει και η ΕΕ σε αλλαγές, «τότε αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνει η Ευρώπη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπραγματεύσεις για τη νέα παράταση του Brexit(2019-04-10 00:00:00.0)
Με πιθανότητα ακύρωσης του Brexit «προειδοποιεί» η Μέι(2019-01-15 00:00:00.0)
«Σολομώντεια» λύση αναζητεί η Μέι...(2018-10-17 00:00:00.0)
Αντιθέσεις τακτικής για το Βrexit(2018-09-11 00:00:00.0)
Στο τραπέζι και «απειλές» για πρόωρες εκλογές(2018-07-19 00:00:00.0)
Αναθερμαίνεται η συζήτηση για νέο δημοψήφισμα ή και «καθόλου Brexit»(2018-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ