Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΩΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗ» (ΝΥΝ «MARKET IN»)
Πέτυχαν μια ακόμα δικαστική απόφαση υπέρ του δίκαιου αγώνα τους

Τον δίκαιο αγώνα τους για τα δεδουλευμένα τους και τις θέσεις εργασίας τους συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της πρώην «Καρυπίδης» (νυν «Market In») στα Γιάννενα, έχοντας πλέον πετύχει να έχουν στα χέρια τους μια ακόμα υπέρ τους απόφαση δικαστηρίου.

Πρόκειται πρακτικά για την τρίτη κατά σειρά δικαστική απόφαση που ουσιαστικά δικαιώνει τους εργαζόμενους. Το Δεκέμβρη του 2017 βγήκε προσωρινή διαταγή, η οποία όριζε ότι η εργοδοσία της «Market In» θα πρέπει να τους δεχτεί πίσω στην εργασία τους. Το Γενάρη του 2017 το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της εργοδοσίας για ακύρωση της προσωρινής διαταγής. Την περασμένη Τρίτη, συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι και το δικαστήριο έκρινε ότι «πρόκειται για μεταβίβαση, διάδοχη κατάσταση του συγκεκριμένου καταστήματος σούπερ μάρκετ "Καρυπίδης" στα "Market In"», σύμφωνα με όσα αναφέρει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.

Αυτό σημαίνει ότι η εργοδοσία των «Market In» είναι υποχρεωμένη να δεχτεί για δουλειά τους εργαζόμενους που απασχολούνταν προηγουμένως στην «Καρυπίδης». Η εργοδοσία ωστόσο αρνείται μέχρι σήμερα να πάρει τους εργαζόμενους για δουλειά, με την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να παρακολουθούν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Η απόφαση αυτή, σημειώνει το Σωματείο, «είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος που πήραν οι εργαζόμενοι μαζί με το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο. Είτε έξω από το "Market In" με κινητοποιήσεις και ενημερώσεις, είτε με καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, με παρεμβάσεις στην Περιφέρεια, στον δήμο, μέχρι και με συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι όλο αυτόν τον καιρό έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν έναν αγώνα παλικαρίσιο, που χτυπήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με καταστολή δύο φορές από τα ΜΑΤ, με μηνύσεις και διώξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων ακόμα και μέσα από τα σπίτια τους. Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία που επιστράτευσε μπράβους και νονούς της νύχτας να χτυπήσουν τους εργαζόμενους και την απεργιακή φρουρά του Εργατικού Κέντρου σε μέρα απεργίας.

Κι ενώ σύσσωμη η πόλη βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, η εργοδοσία με περίσσιο θράσος αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Η κυβέρνηση ξεδιάντροπα παραδέχεται ότι "στερείται εργαλείων" για να αναγκάσει την εργοδοσία να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, αποκαλύπτοντας έτσι ποιος κάνει κουμάντο. Την ίδια ώρα, οι φορείς της Τοπικής Διοίκησης όπως η Περιφέρεια, που μέχρι χτες επικαλούνταν τη νομιμότητα, πλέον σφυρίζουν αδιάφορα.

Το σωματείο μας απαιτεί να γίνει πράξη η δικαστική απόφαση, να γυρίσουν δηλαδή οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους και να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Να πάρουν τώρα θέση και μέτρα οι τοπικοί φορείς και η κυβέρνηση».

Το σωματείο τονίζει: «Ο αγώνας των συναδέλφων στα "Market In" μας δείχνει τον δρόμο. (...) Η οργάνωση στο Σωματείο είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε κατακτήσεις, να βάλουμε φρένο σε όλους αυτούς που μας θέλουν σκλάβους, χωρίς φωνή και δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οριστική δικαίωση του πολύχρονου αγώνα των εργαζομένων στα «Market In»(2023-06-07 00:00:00.0)
Απαιτούν εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για ένσημα, θέσεις εργασίας και δεδουλευμένα(2022-01-25 00:00:00.0)
Συνέχεια στον αγώνα για να επιστρέψουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι στα «Market In»(2021-01-21 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις έξω από τα «Market In»(2018-06-06 00:00:00.0)
Στήσανε βολικό «καβγαδάκι» και ακύρωσαν την τριμερή(2017-12-01 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια στο ανθρωποκυνηγητό και την τρομοκρατία(2017-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ