Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «MARKET IN»
Στήσανε βολικό «καβγαδάκι» και ακύρωσαν την τριμερή

Προκλητικός εμπαιγμός των εργαζομένων της πρώην «Καρυπίδης» από τον γγ του υπουργείου Εργασίας

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και εργοδοσία της «Market In» κόβουν και ράβουν σε βάρος των εργαζομένων στην πρώην επιχείριση «Καρυπίδης», τα καταστήματα της οποίας στα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις ανέλαβαν και λειτουργούν πλέον τα «Market In», χωρίς όμως τους εργαζόμενους που δούλευαν σε αυτά.

Στους εργάτες που αγωνίζονται για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την επαναπρόσληψή τους, η εργοδοσία στα «Market In» απαντά με δεκάδες μηνύσεις και η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στέλνοντας δυνάμεις καταστολής, χτυπώντας και συλλαμβάνοντας εργάτες. Χτες οι ίδιοι πρωταγωνιστές, κυβέρνηση και εργοδοσία, στήσανε... «καβγαδάκι», με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, γεγονός που υπηρετεί στο ακέραιο τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Η τριμερής είχε προγραμματιστεί να γίνει μεταξύ υπουργείου Εργασίας, εκπροσώπων της εργοδοσίας «Market In» και των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι ζητούν τα «Μarket In» να αναλάβουν, ως η επιχείρηση που διαδέχτηκε τον «Καρυπίδη», τις υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτούς, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων και τη συνέχιση της εργασίας τους. Να σημειωθεί ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει κρίνει μεν ότι πρόκειται για περίπτωση «μεταβίβασης - διαδοχής επιχειρήσεων», όμως την ευθύνη για την οριστική κρίση την μεταφέρει στα «αρμόδια δικαστήρια». Η κρίση αυτή έγινε στις αρχές Νοέμβρη, πριν ακολουθήσουν οι συλλήψεις και το επανειλημμένο χτύπημα εργαζομένων από τα όργανα της κυβέρνησης.

Χτες, πριν ξεκινήσει η τριμερής συνάντηση, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ανέφεραν ότι δεν αναγνωρίζουν και δεν νομιμοποιούν τη διαδικασία της συνάντησης, ξεκινώντας έναν «καβγά» με τον γγ του υπουργείου Εργασίας Ανδ. Νεφελούδη, ο οποίος... πολύ βολικά τους «πέταξε έξω» από το γραφείο και έτσι έγινε αυτό που ζήτησε η εργοδοσία. Η συνάντηση ματαιώθηκε, όπως ο ίδιος ο γγ είπε όταν έφυγαν οι εκπρόσωποί της, και γι' αυτό τόνισε ότι δεν θα κρατηθούν πρακτικά.

Στις καταγγελίες των εργαζομένων για τις ευθύνες που φέρνει η κυβέρνηση για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, χωρίς καμιά ντροπή ισχυρίστηκε, μόλις μία μέρα μετά το τελευταίο αστυνομικό χτύπημα, ότι... τα λένε αυτά γιατί τους βολεύει πολιτικά και συνδικαλιστικά για να χτυπήσουν την κυβέρνηση! Με το ίδιο θράσος είπε ότι τα γεγονότα στα Γιάννενα... δεν συνάδουν με την πολιτική κουλτούρα της κυβέρνησης (!), πως η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν στο πλαίσιο του νόμου για να στηρίξει τους εργάτες και τελικά τους κάλεσε να κάνουν υπομονή και ανέφερε πως θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια!

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει πολύμορφα τις αντεργατικές μεθοδεύσεις παλιάς και νέας εργοδοσίας. Χαρακτηριστικά, πέρα από τα χτυπήματα και τις συλλήψεις εργαζομένων, η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες έστελνε τα ΜΑΤ στο κατάστημα της «Καρυπίδης» στην Περαία Θεσσαλονίκης για να διευκολύνουν την εργοδοσία της «Market In» να αδειάσει το κατάστημα από εξοπλισμό και εμπορεύματα και να εγκαταστήσει καινούρια, παρόλο που υπήρχε προσωρινή διαταγή δικαστηρίου που απαγόρευε οποιαδήποτε μεταβολή νομικής ή πραγματικής κατάστασης περιουσιακών στοιχείων και μεταφορά εμπορευμάτων και εξοπλισμού από τα καταστήματα. Επιβεβαιώνεται ότι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου λειτουργούν άμεσα και αποτελεσματικά όταν είναι να υπηρετήσουν τα συμφέροντά του, την ίδια ώρα που εμπαίζουν με ατέρμονες αναποτελεσματικές διαδικασίες τους εργαζόμενους.

«Θα δώσουμε αυτήν τη μάχη μέχρι τέλους!»

Σχολιάζοντας τις χτεσινές εξελίξεις, ο οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Κώστας Ηλίας, επισήμανε πως με τη στάση του το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να μην πάρει θέση για τα όσα συμβαίνουν στα Γιάννενα, αλλά και στην κυβέρνηση να μην απολογηθεί για τις ευθύνες της.

«Εχουμε μια κατάσταση», συνέχισε, «όπου μια εταιρεία παίρνει κάτω από το τραπέζι μία άλλη, αρνείται να πάρει συνδικαλισμένους εργάτες στην πράξη πίσω, να τους πληρώσει τα δεδουλευμένα και στήνει πογκρόμ τρομοκρατίας, αξιοποιώντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης. Τις τελευταίες 15 - 20 μέρες στα Γιάννενα έχουν γίνει πάνω από 30 μηνύσεις, έχουν γίνει 17 συλλήψεις, 4 μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου σύρονται στα δικαστήρια, 3 πρόεδροι πρωτοβάθμιων σωματείων και δεκάδες άλλοι συνδικαλιστές».

«Θα δώσουμε αυτήν τη μάχη μέχρι τέλους», τόνισε, «δεν μπορούν να καταργήσουν το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων να στέκονται όπου νομίζουν αυτοί και έξω από το χώρο εργασίας τους και να ζητούν δουλειά με δικαιώματα, να πάρουν πίσω τα δεδουλευμένα τους».

Διευρύνεται το κύμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις συνδικάτων για το όργιο καταστολής στα Γιάννενα. Μεταξύ άλλων, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους προστέθηκαν τα Εργατικά Κέντρα Σάμου, Λέσβου, Θεσπρωτίας, Αρτας, Αγρινίου και τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αρτας και Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Χανίων και Ημαθίας - Πέλλας, Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας και Χανίων, Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά Χανίων, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Χανίων, Επισιτισμού Χανίων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Χανίων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας κ.ά.

Ακόμα η συνδικαλιστική οργάνωση USB (Unione Sindicale di Base) από την Ιταλία, σε μήνυμα που έστειλε στο ΠΑΜΕ, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους συνδικαλιστές που συνελήφθησαν στα Γιάννενα και καταδικάζει την καταστολή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για ένσημα, θέσεις εργασίας και δεδουλευμένα(2022-01-25 00:00:00.0)
Συνέχεια στον αγώνα για να επιστρέψουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι στα «Market In»(2021-01-21 00:00:00.0)
Πέτυχαν μια ακόμα δικαστική απόφαση υπέρ του δίκαιου αγώνα τους(2018-03-02 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια στο ανθρωποκυνηγητό και την τρομοκρατία(2017-11-29 00:00:00.0)
Αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους(2017-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ