Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Προετοιμασίες και σχέδιο για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα

Απάντηση στην ένταση της καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας μπορεί και πρέπει να δώσει η μαζική συμμετοχή στην απεργία, τονίζει το ΠΑΜΕ

Δυο βδομάδες πριν την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εντείνουν τις προετοιμασίες τους ώστε να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα, να διασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Αυτός ο στόχος, καθώς και το σχέδιο για να γίνει πράξη, συζητήθηκαν στη μεγάλη σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που οργάνωσε προχτές η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, στη διευρυμένη συνεδρίαση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ μια μέρα πριν, ενώ σήμερα ανάλογη σύσκεψη συνδικάτων γίνεται στην Πάτρα, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Η συνέχεια δίνεται με το πλατύ άνοιγμα που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις μέσα σε κλάδους και χώρους δουλειάς, σε εργατικές - λαϊκές γειτονιές, με συνελεύσεις, περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και κάθε μορφή που μπορεί να ανεβάσει τη συμμετοχή και την οργάνωση των εργαζομένων.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ., και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Να δοθεί μαχητική απάντηση στο «μέρισμα» βίας και καταστολής

Μπροστά τους οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν να αντιμετωπίσουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, με τα νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται να προσθέσουν κυβέρνηση και κουαρτέτο με την τρίτη «αξιολόγηση», πάνω σε όσα έχουν ήδη φορτώσει στις πλάτες του λαού προς όφελος του κεφαλαίου. Παράλληλα, «πακέτο» με αυτήν την αντιλαϊκή κλιμάκωση πηγαίνει και η ένταση της κρατικής καταστολής απέναντι στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Σχολιάζοντας ακριβώς αυτήν την ένταση της καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, το ΠΑΜΕ καλεί με ανακοίνωσή του τον εργαζόμενο λαό να δώσει απάντηση με τη μαζική συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 14/12.

«Οι εργαζόμενοι του Καρυπίδη στα Γιάννενα, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στις εστίες έξω από το υπουργείο Παιδείας αλλά και οι διαδηλωτές στα Ειρηνοδικεία, πήραν χτες (σ.σ. προχτές) "προτεραιότητα" και απέσπασαν πρώτοι και εφάπαξ το "κοινωνικό μέρισμα" σε διώξεις, συλλήψεις, βίαιη καταστολή και χημικά», σημειώνει σκωπτικά το ΠΑΜΕ, αναφερόμενο στο προχτεσινό όργιο κρατικής καταστολής.

Και προσθέτει:

«Οι πάνω από 18 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι του "Καρυπίδη", που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στην εργασία και στα δεδουλευμένα τους, οι φοιτητές που εν έτει 2017 διεκδικούν κυριολεκτικά ένα πιάτο φαΐ και οι εργαζόμενοι που προστατεύουν το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, βρέθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στο στόχαστρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς με απειλές, εκβιασμούς, καταστολή και συλλήψεις, το σχεδιαζόμενο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και στη συνδικαλιστική δράση, αλλά και η αυτεπάγγελτη δίωξη για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, αποτελούν βασικές πλευρές του δόγματος "νόμος και τάξη" και είναι απαραίτητο συστατικό στη λεγόμενη "δίκαιη ανάπτυξη" που προβάλλει η κυβέρνηση για να μπουκώσει με χρήμα και προνόμια τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, δε λογαριάζει από απειλές και καταστολή. Δυναμώνουμε σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο τις εστίες αντίστασης, τις ενώνουμε σε γενική αναμέτρηση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, με το σύστημα της εκμετάλλευσης που τσακίζει τις ζωές μας. Μόνο η δύναμη της οργάνωσης, της πάλης κατά της κλιμακούμενης αντεργατικής πολιτικής μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην όξυνση της κρατικής βίας και της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί με τη μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη».

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα του κλάδου

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι απεργιακές αποφάσεις και τα καλέσματα συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.

Στην πείρα του κλάδου για το τι σημαίνει για τους εργαζόμενους και συνολικότερα για το λαό η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στέκεται στο απεργιακό κάλεσμά της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

Οπως επισημαίνει, «οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Φαρμάκου και του Καλλυντικού, την ίδια ώρα που προβάλλουν τις επιχειρηματικές τους επιτυχίες, την κερδοφορία, τη συμβολή τους στην "ανάπτυξη της οικονομίας" και το "κοινωνικό τους πρόσωπο", απειλούν τη δημόσια υγεία με αποσύρσεις φαρμάκων, απολύουν συναδέλφους, προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις που καταργούν δεκάδες θέσεις εργασίας, εντατικοποιούν τη δουλειά, χρησιμοποιούν κάθε λογής ελαστικές σχέσεις εργασίας, επιδιώκουν τη διάλυση του κλαδικού ωραρίου, 5ήμερου - 8ωρου - 40ωρου, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Δεν υπογράφουν την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επιδιώκοντας να διαμορφώσουν κλαδικούς, επιχειρησιακούς, ατομικούς όρους εργασίας και μισθούς κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους. Ταυτόχρονα, καλλιεργούν την εικόνα του "καλού εργοδότη", της "υγιούς" επιχείρησης, προσπαθούν να κρύψουν από τους εργαζόμενους τις πραγματικές, βάρβαρες προθέσεις τους, γι' αυτό και δεν απαντούν επίσημα στο σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ που έχει θέσει και διεκδικεί η Ομοσπονδία μας.

Αυτή είναι η ανάπτυξή τους, που κυριολεκτικά σκοτώνει, όπως έγινε με τις πλημμύρες στη Δ. Αττική. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ανάμεσά τους και η αμερικανική πολυεθνική ΤΖΟΝΣΟΝ, μαζί με όλες τις κυβερνήσεις, δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη, αντιμετωπίζουν τα αντιπλημμυρικά έργα ως κόστος. Με τα κροκοδείλια δάκρυά τους και τις "φιλανθρωπικές" τους ενέργειες προσπαθούν να κρύψουν τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματός τους».

Απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, η ΟΕΦΣΕΕ καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν «στα γεμάτα» τη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής, να οργανώσουν συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.

Στη μάχη της απεργίας και οι μικρομεσαίοι αγρότες

Στη μάχη της απεργίας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική μπαίνουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, την περασμένη Τρίτη, αποφάσισε να πραγματοποιήσει συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας.

Συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στη Νάουσα αποφάσισε και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ