Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση»
  • Για την εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Η απάντηση της εργατικής τάξης στη στρατηγική του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη», με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τη συζήτηση που ακολούθησε στην εκδήλωση των ΤΟ Βιομηχανίας και ΒΔ Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος.
  • Κλαδικές ΚΟ Ενέργειας Αττικής: Οι εξελίξεις στον κλάδο επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν το βαρύ τίμημα της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
  • Προετοιμάζεται η φετινή Γιορτή Βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με εκθέσεις βιβλίων από τις Οργανώσεις.
Η απάντηση της εργατικής τάξης στη στρατηγική του κεφαλαίου

Εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στην Αθήνα την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα

«Η απάντηση της εργατικής τάξης στη στρατηγική του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη»: Με τον τίτλο αυτό καλεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εργατοϋπαλλήλους, άνεργους, νέους και νέες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που οργανώνει την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «WYNDHAM GRAND ATHENS» (πρώην «Imperial Hotel», πλ. Καραϊσκάκη, σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ήδη η πρόσκληση και η αφίσα για την προπαγάνδισή της κυκλοφορούν σε χώρους δουλειάς σε όλη την Αττική.

***

Αυτή η πρωτοβουλία του Κόμματος στην Αττική γίνεται λίγες μέρες μετά τη μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ στο ΣΕΦ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που αποτέλεσε την κορύφωση μιας πολύ πλούσιας δραστηριότητας σε συνοικίες και εργατικούς κλάδους. Το περιεχόμενο αυτών των πρωτοβουλιών έδωσε τη δυνατότητα στις ΚΟ του ΚΚΕ να συζητήσουν πλατιά για την πολιτική πρόταση του Κόμματος, τη μόνη ρεαλιστική απάντηση στα αδιέξοδα που δημιουργεί ο καπιταλισμός, τόσο όταν είναι σε φάση κρίσης όσο και σε φάση ανάπτυξης.

Το θέμα της εκδήλωσης της ερχόμενης Τετάρτης δεν επιλέχθηκε τυχαία. Κι αυτό γιατί είναι ανάγκη η εργατική τάξη να απαντήσει στην εκστρατεία κυβέρνησης και εργοδοσίας, που προσπαθούν να την πείσουν να δεχτεί κι άλλες θυσίες για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, υπογραμμίζει την ανάγκη να απορριφθεί από πλατιά εργατικά - λαϊκά στρώματα αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης για να κερδίσει την ανοχή τους. Αλλωστε, ο ίδιος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης κάνει ακόμα πιο βαρύ το λογαριασμό για τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που διαφημίζονται οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Τόσο ο προϋπολογισμός με το νέο τσεκούρι και τη φορομπηξία για την εργατική τάξη, όσο και τα μέτρα που προχωρούν στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης», αποδεικνύουν αυτό που ισχυρίζεται το ΚΚΕ: Οτι ο λαός θα πληρώσει το μάρμαρο της όποιας αναιμικής καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Το προηγούμενο διάστημα, μια σειρά χώροι δουλειάς και κλάδοι βρέθηκαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δίνοντας τη μάχη ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα της απληρωσιάς, των απολύσεων, της δουλειάς - λάστιχο, για δουλειά με δικαιώματα, για Συλλογικές Συμβάσεις κ.λπ. Ανάμεσά τους π.χ. οι μεταλλεργάτες στη Ζώνη του Περάματος για την κλαδική τους σύμβαση, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία για το ωράριο, οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία των εφημερίδων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, οι οικοδόμοι διεκδικώντας επίσης Συλλογική Σύμβαση με κινητοποιήσεις στα εργοτάξια της Αττικής κ.ά.

Ανάμεσα στις μάχες στις οποίες πρωτοστατούν αυτήν την περίοδο οι κομμουνιστές και οι οπαδοί του Κόμματος, είναι και αυτές των αρχαιρεσιών σε μια σειρά κλάδους, όπως στο Συνδικάτο Οικοδόμων, στην ΠΕΜΕΝ, στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής κ.α.

Συζητάμε τα συμπεράσματα, δυναμώνουμε τον αγώνα

Ο Ν. Μαυροκέφαλος υπογραμμίζει ότι πρέπει να συζητηθούν ανάμεσα στους εργαζόμενους τα συμπεράσματα από αυτές τις μάχες, κυρίως για να κλιμακωθεί η πάλη σήμερα, να μαχητικοποιηθούν και άλλες δυνάμεις, περισσότεροι να ξεφύγουν από το μαντρί της μοιρολατρίας τού «τίποτα δεν αλλάζει», του «είναι όλοι ίδιοι». Να απορριφθεί τελικά το δηλητήριο της στοίχισης των εργατών με τους στόχους κερδοφορίας των αφεντικών τους, που είναι η μήτρα για αποδοχή των θυσιών διαρκείας.

«Αυτή η εκδήλωση απευθύνεται σε πρωτοπόρους εργάτες που έχουν συμβάλλει στην οργάνωση των κινητοποιήσεων μαζί με τους κομμουνιστές το προηγούμενο διάστημα. Αλλά και σε εργάτες που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τους κομμουνιστές ή "επανακάμπτουν" μετά από χρόνια αδράνειας», αναφέρει το στέλεχος του Κόμματος και συνεχίζει: «Θέλουμε να συζητήσουμε και να ενισχύσουμε τα ταξικά τους κριτήρια, να βγάλουν συμπεράσματα όχι μόνο για την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και όλων των άλλων αστικών κομμάτων. Να συνειδητοποιηθεί δηλαδή ότι η στρατηγική του κεφαλαίου είναι ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους, ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού. Οτι για τους εργαζόμενους ο μοναδικός ελπιδοφόρος δρόμος είναι αυτός της προοπτικής της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας. Της πάλης δηλαδή με προοπτική όχι μόνο την αντιμετώπιση της επίθεσης της κυβέρνησης, αλλά για όσα έχουμε ανάγκη, για την κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες.

Αυτή η συζήτηση είναι ανάγκη να δυναμώσει, καθώς πρέπει η εργατική πάλη να περάσει σε νέα φάση ανόδου. Μάλιστα, ενόψει της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να γίνει κάθε τόπος δουλειάς πεδίο οργάνωσης της πάλης. Αυτά θέλουμε να αναδείξουμε και με την εκδήλωση στο Μεταξουργείο την ερχόμενη Τετάρτη».

Το στέλεχος του Κόμματος σημειώνει επίσης ότι η εκδήλωση θα αναδείξει και τη σημασία της ενίσχυσης της επιρροής του Κόμματος στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, στα εργοτάξια, σε κλάδους όπως η Υγεία, οι Τηλεπικοινωνίες κ.α. Τη σημασία τού να δυναμώσει η τάση χειραφέτησης από την επιρροή της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων, της εργοδοσίας.

Δυνατό ΚΚΕ

Και προσθέτει: «Αυτό είναι που μπορεί να δώσει νέα πνοή στον εργατικό αγώνα. Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει περισσότεροι εργατοϋπάλληλοι, συνειδητοί αγωνιστές, πρωτοπόροι, που δίνουν τη μάχη ενάντια στην εργοδοσία, που καλούν τους συναδέλφους τους σε οργάνωση της πάλης. Που κόντρα στη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να χαμηλώσει τις απαιτήσεις, όχι απλά δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση των απωλειών, αλλά βάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, στο ύψος της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.

Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει το Κόμμα να οικοδομεί παντού νέες Οργανώσεις, σημαίνει περισσότερες δυνάμεις που παλεύουν για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να περάσει στην αντεπίθεση. Περισσότεροι κομμουνιστές στους τόπους δουλειάς σημαίνει ευρύτερη κινητοποίηση δυνάμεων, συμβολή στο ζωντάνεμα των σωματείων και στη δημιουργία νέων, στη συγκρότηση παντού αγωνιστικών πυρήνων, επιτροπών αγώνα κ.λπ., στην αλλαγή των συσχετισμών σε βάρος των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όποιον χώρο δουλειάς δρουν κομμουνιστές, υπάρχει συγκροτημένη Οργάνωση του ΚΚΕ, μπαίνουν περισσότερα εμπόδια στην εργοδοσία, αντιμετωπίζεται σχετικά πιο οργανωμένα η εργοδοτική τρομοκρατία, είναι ανεβασμένη η μαχητικότητα των εργαζομένων. Αυτό μας δείχνουν οι κινητοποιήσεις στο Πέραμα, στα εργοτάξια, στα νοσοκομεία κ.α.».

Ο Ν. Μαυροκέφαλος συμπληρώνει ότι αυτή η πρωτοβουλία της ΚΟ Αττικής αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού πραγματοποιείται 8 μέρες πριν την απεργία της 14ης Δεκέμβρη, «που θέλουμε να αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό στην ανασύνταξη του κινήματος. Η συμβολή της εκδήλωσης, αλλά και η προετοιμασία της, η εξόρμηση στους τόπους δουλειάς είναι πολύτιμη. Πρωτοβουλίες όπως αυτή της ΚΟ Αττικής εντάσσονται στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να βγει το ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό, με γερές Οργανώσεις παντού και κυρίως εκεί που χτυπάει η καρδιά της ταξικής πάλης, στον τόπο δουλειάς».

ΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το τίμημα της «απελευθέρωσης»

Συζήτηση με στελέχη του ΚΚΕ με αφορμή την ανακοίνωση των ΚΟ Ενέργειας για τις κινητοποιήσεις στην «Τοξότης ΑΕ»

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων της «Τοξότης ΑΕ» στη ΔΕΗ
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων της «Τοξότης ΑΕ» στη ΔΕΗ
Τα συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις στην εταιρεία «Τοξότης ΑΕ» που αφορούν όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας, αλλά και η ανάγκη να δυναμώσει η παρέμβαση του ΚΚΕ στα εργοστάσια του κλάδου, να προωθηθεί πιο αποφασιστικά η πολιτική του πρόταση, βρίσκονται στο επίκεντρο της εξόρμησης των Κλαδικών ΚΟ Ενέργειας της Αττικής. Οι Οργανώσεις διακινούν σχετική ανακοίνωση, ενώ οργανώνουν και συσκέψεις προκειμένου να συζητήσουν με τους εργαζόμενους συμπεράσματα αλλά και στόχους για το επόμενο διάστημα.

Σχετικά με αυτόν το σχεδιασμό μιλούν σήμερα στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Ματαράγκας και ο Σταύρος Χρηστίδης, στελέχη του Κόμματος στο συγκεκριμένο κλάδο.

Ο Χρήστος σημειώνει ότι με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Τοξότης ΑΕ», οι ΚΟ απευθύνονται στους εργαζόμενους όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς προκύπτουν πολύτιμα συμπεράσματα που πρέπει να συζητηθούν πλατιά, ειδικά μπροστά στις επόμενες μάχες, όπως την απεργία της 14ης Δεκέμβρη, αλλά και τις κινητοποιήσεις ενόψει του «αναπτυξιακού» συνεδρίου (16 & 17 Δεκέμβρη) στο Θριάσιο, που προκλητικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες δολοφονικές πλημμύρες. Μάλιστα, σήμερα Παρασκευή, οι εργαζόμενοι του «Τοξότη» συγκεντρώνονται ξανά στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή την τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία.

Οπως μας εξηγεί, «αντίστοιχα προβλήματα με αυτά στην "Τοξότης" υπάρχουν παντού και αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι όσο προχωράει η απελευθέρωση, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Αυτοί θα είναι τα θύματα της ανάπτυξης στον κλάδο, των οποίων τα δικαιώματα συνεχώς περιστέλλονται, οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται, η εκμετάλλευση εντείνεται, με διάφορους τρόπους».

Οπως αναφέρουν τα στελέχη του Κόμματος, ανάμεσα στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η παρέμβαση των ΚΟ, είναι αυτή των χαμηλών απαιτήσεων, που κυριαρχούν ειδικά στις πιο νέες ηλικίες. «Στοχεύουμε να συζητήσουμε με αφορμή και την ανακοίνωσή μας ειδικά με τους πιο νέους, τους συναδέλφους που τώρα μπαίνουν στην παραγωγή και δεν έχουν πείρα από οργανωμένη πάλη, από παλιότερες κατακτήσεις, συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, όπως συμβάσεις κ.λπ. Αυτό το χρησιμοποιεί η εργοδοσία για να ξεσαλώσει, αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο των τελευταίων χρόνων», σημειώνουν.

Ο Σταύρος αναδεικνύει τη θετική πείρα από τις κινητοποιήσεις στον «Τοξότη»: «Με όλη αυτήν τη δραστηριότητα, με τις απεργίες, τις στάσεις εργασίας, τις συγκεντρώσεις κ.λπ., αρκετός κόσμος έχει συσπειρωθεί στο κλαδικό Συνδικάτο, που είναι μια σημαντική πλευρά. Αποτελεί εφαρμογή στην πράξη μιας δύσκολης απόφασης, να ενισχυθεί η οργάνωση της πάλης σε κλαδικό επίπεδο, που θα αφορά τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας και άλλους διαχωρισμούς που συμφέρουν την εργοδοσία. Αυτό είναι που έλειπε από τον κλάδο τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να μετρηθούν βήματα. Γι' αυτό είναι ενθαρρυντικό το ότι πάνω από το 80% των εργαζομένων της επιχείρησης είναι μέλη στο κλαδικό Συνδικάτο, έχουν μάθει σε μια διαδικασία Γενικών Συνελεύσεων, να συζητούν και να αποφασίζουν τη δράση τους. Εχει αναπτυχθεί πρωτοπόρα δράση με παραδείγματα πρωτόβουλης δράσης των εργαζομένων. Π.χ. συνάδελφος πήρε την πρωτοβουλία να συζητήσει με συμμαθητές του σε σχολή μαθητείας για την ανάγκη να είναι συσπειρωμένοι στο σωματείο, μεταφέροντας την προσωπική του πείρα. Μιλάμε για εργαζόμενους που δεν είχαν ξαναπάρει μέρος σε τέτοιες συλλογικές διαδικασίες, ενώ ανάμεσά τους είναι πολλοί μετανάστες εργάτες που έχουν επιπλέον δυσκολίες και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Τέτοια παραδείγματα πρωτοπόρων εργαζομένων είναι ανάγκη να στρατευτούν δίπλα και μέσα στο Κόμμα, να φτιαχτούν κομματικοί πυρήνες σε κάθε εργασιακό χώρο, να προωθούν την πολιτική του ΚΚΕ στους συναδέλφους τους».

Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, οι ΚΟ Ενέργειας καλούν όλους αυτούς τους πρωτοπόρους εργαζόμενους που ξεχωρίζουν με τη στάση τους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, με τίτλο «Η απάντηση της εργατικής τάξης στη στρατηγική του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη», όπου θα μιλήσει Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (βλ. αναλυτικά στη σελ. 11).

Σημαντική πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί

Από όλη αυτήν τη δράση η ΚΟ έχει αντλήσει πείρα για το πώς δουλεύει με δυνάμεις στο πλάι της, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης. Τώρα σχεδιάζει με συσκέψεις να συζητήσει όλες αυτές τις πλευρές με τους εργαζόμενους, για να κατανοείται η ανάγκη να δυναμώνει η αντιπαράθεση συνολικά με το κεφάλαιο και την εξουσία του. Για παράδειγμα, «είναι θετικό ότι επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία σχετίζεται με έργα του ΔΕΔΔΗΕ, οι εργαζόμενοι κατανοούν την ανάγκη κινητοποίησης όχι μόνο απέναντι στον συγκεκριμένο εργοδότη, αλλά και στο αστικό κράτος. Απαντιέται και μέσα από την πείρα τους γιατί δεν είναι διέξοδος στα εργατικά προβλήματα η επιστροφή στο κρατικό μονοπώλιο, αφού κι αυτό στον καπιταλισμό δουλεύει με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος», σημειώνει ο Χρήστος.

Ο Σταύρος προσθέτει την αξία που παίρνουν οι κινητοποιήσεις σε ένα χώρο δουλειάς, όταν η πείρα μεταφέρεται και σε άλλους χώρους του κλάδου. Φέρνει ως παράδειγμα ότι οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος έχουν συμβάλει με αφορμή την κατάσταση στον «Τοξότη», να αναπτυχθεί δραστηριότητα και σε άλλους χώρους, όπως στο Φυσικό Αέριο και στα Πετρέλαια, να αυξηθεί η κομματική παρέμβαση.

«Κάνουμε προσπάθεια να αντιληφθούν οι εργαζόμενοι τι σημαίνει ότι ο κλάδος της Ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας», προσθέτει ο Χρήστος και συνεχίζει: «Να συνειδητοποιήσουν ότι η περαιτέρω απελευθέρωση μέσα στο 2018 θα έχει σαν θύματα τους ίδιους αλλά και συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά. Συνεπώς, ότι είναι επίκαιρο να αμφισβητηθεί ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ο αγώνας μας να αποκτά όλο και περισσότερο αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, να στοχεύει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Κυβέρνηση και εργοδοσία ευθύνονται για την εξαθλίωση των εργαζομένων

Στην ανακοίνωση των Κλαδικών ΚΟ Ενέργειας Αττικής του ΚΚΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία "ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ", στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι εργαζόμενοι, επί σειρά ετών, δίνουν σκληρή μάχη για το αυτονόητο, δηλαδή να πληρώνονται για την εργασία τους, να δουλεύουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Η συσπείρωση στο κλαδικό Σωματείο Ενέργειας και ο οργανωμένος αγώνας τους έχουν φέρει αποτελέσματα, ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν. (...)

Ο συνδυασμός της εξαθλίωσης των εργαζομένων στην εταιρεία "ΤΟΞΟΤΗΣ", από τη μια, και της αμέριστης πολιτικής στήριξης της συγκεκριμένης εργοδοσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από την άλλη, αποκαλύπτει ότι επιχειρηματικά συμφέροντα και αστικά κόμματα και κυβερνήσεις συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς, με κοινό στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου, για αυτό και από κοινού επιτίθενται και χτυπάνε από παντού τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη και φέρει τεράστιες ευθύνες. Από τη μια, φροντίζει να περνάει σε εργολάβους μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του ΔΕΔΔΗΕ, χαρίζοντάς τους πανωπροίκια και επιδοτήσεις, στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας. Από την άλλη, νομοθετεί την ασυδοσία του εργάσιμου χρόνου και των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων, την τρομοκρατία των απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, και μετά, κάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, παρακολουθεί να διαιωνίζεται η απληρωσιά των εργαζομένων και να απαξιώνονται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας θα δεχτούν συνολικά και νέα επίθεση το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ξένα και ντόπια μονοπώλια, ενώ ήδη δρομολογείται η συρρίκνωση της προμήθειας κάτω από 50% μέχρι το τέλος του 2019. Τα ΕΛΠΕ βαίνουν ολοταχώς προς τη νέα φάση της ιδιωτικοποίησης και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, ενώ σε επιχειρήσεις της ηλεκτρενέργειας και του φυσικού αερίου εντείνονται φαινόμενα όπως εντατικοποίηση της εργασίας, μειώσεις μισθών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, εργολαβοποίηση, εκφοβισμός και τρομοκρατία σε όποιον σηκώνει ανάστημα.

Ευκαιρία να βγάλουμε συμπεράσματα

Με αφορμή τον αγώνα των εργαζομένων στην "ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ", είναι ευκαιρία και ανάγκη να βγουν και να γενικευτούν ορισμένα πιο ουσιαστικά συμπεράσματα.

Αυτή είναι η "ανάπτυξη" την οποία προπαγανδίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις στους εργαζόμενους, ότι "φαίνεται φως στο τούνελ", ότι "τελειώνει η επιτήρηση", ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι ο "τελευταίος μνημονιακός", ότι τάχα τελειώνουν τα βάσανα για τους εργαζόμενους.

Λένε ψέματα! Η περιβόητη "ανάπτυξη" θα αφορά μόνο τους καπιταλιστές.

Για τους εργαζόμενους η αλήθεια είναι διαφορετική. Παραμένουν σε πλήρη ισχύ όλοι οι προηγούμενοι αντεργατικοί νόμοι. Για να κλείσει η 3η "αξιολόγηση" είναι προς υλοποίηση άλλα 98 μέτρα αντιλαϊκής πολιτικής. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, βάζοντας μεγαλύτερα εμπόδια στη λειτουργία των σωματείων και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Ο αγώνας των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουν κατακτήσεις, μικρές ή μεγάλες, είναι σχολείο για την οργάνωση ενός συγκροτημένου, μαζικού, εργατικού κινήματος, με ταξικό προσανατολισμό και διεκδικητικό πλαίσιο. Ωστόσο, αυτές οι κατακτήσεις έχουν χαρακτήρα εφήμερο και η ισχύς τους κρίνεται πάντα από το συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στους εργάτες και τα αφεντικά. Δεν αρκεί, λοιπόν, από μόνος του ο απαραίτητος αγώνας για το μεροκάματο, για τις συνθήκες δουλειάς.

Σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ συσπείρωση με το ΚΚΕ

Χρειάζεται να αναπτυχθεί πολιτική συνείδηση, αγώνας και μέτωπο απέναντι σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, απέναντι σε ΕΕ, κράτος και τους μηχανισμούς τους, οι όποιοι, όλοι μαζί, δουλεύουν για να μη θιχτεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία και η κερδοφορία των αφεντικών. Μόνο με το ΚΚΕ μπορούν οι εργαζόμενοι να απαλλαγούν οριστικά από τις αλυσίδες που όλοι αυτοί τυλίγουν σφιχτά γύρω τους.

Βασική προϋπόθεση για την οριστική λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια είναι η πάλη των εργαζομένων να στοχεύει στο γκρέμισμα της αστικής τάξης από την εξουσία, στην κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Το ΚΚΕ έχει Πρόγραμμα για την κοινωνικοποίηση όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Αυτό στον κλάδο της Ενέργειας σημαίνει ότι τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (λιγνιτικά, υδροηλεκτρικά, φυσικού αερίου, ανανεώσιμων πηγών), τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τα διυλιστήρια, οι εγκαταστάσεις μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου και οι εγκαταστάσεις εξόρυξης των διαφόρων πηγών Ενέργειας, θα περάσουν σε αποκλειστικά κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία, έχοντας ως γνώμονα ότι η Ενέργεια πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Ολα τα παραπάνω θα λειτουργούν και θα αξιοποιούνται με στόχο την πλέρια ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικονομίας, δηλαδή των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών, όπως αυτές διαμορφώνονται στον 21ο αιώνα, σύμφωνα με κεντρικό, επιστημονικά επεξεργασμένο και δημοκρατικά αποφασισμένο σχέδιο, για το σύνολο της οικονομίας, στο οποίο θα εντάσσεται και ο κλάδος της Ενέργειας, με εργατικό έλεγχο της εφαρμογής του και με σεβασμό στην εργασία, την υγεία εργαζομένων και κατοίκων και το περιβάλλον».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη στον καπιταλισμό

Ρεπορτάζ από την εκδήλωση των ΤΟ Βιομηχανίας και Β/Δ Συνοικιών, με ομιλητή τον Γ. Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Γ. Πρωτούλης στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Γ. Πρωτούλης στο βήμα της εκδήλωσης
Σε εκδήλωση των ΤΟ Βιομηχανίας και Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΚΟ Μακεδονίας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, με θέμα «Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ», μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης που ακολούθησε βρέθηκαν τα οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα στην περιοχή, όπως η δυσοσμία και η συνολική υποβάθμιση ως αποτέλεσμα της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Την απασχόλησαν επίσης η συζήτηση για τις επενδύσεις σε νέους κλάδους, στην «καινοτομία», αλλά και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην προοπτική της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού.

Ο Γ. Πρωτούλης, εισηγητικά, ξεκαθάρισε ότι «δίκαιη ανάπτυξη σε μια οικονομία που λειτουργεί με σκοπό το κέρδος των λίγων δεν μπορεί να υπάρξει. Κι αυτό το αποδεικνύει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης. Η ανακούφιση που υπόσχονται, θα είναι κάποια ψίχουλα για κάποιες ομάδες ακραίας φτώχειας, που οι ίδιοι δημιουργούν».

Αναφέρθηκε σε ορισμένα παραδείγματα που, όπως είπε, είναι πολύ διδακτικά για την ανάπτυξη που επικαλούνται, για το τι σημαίνει υγιής επιχειρηματικότητα, μονοπώλιο, και τι σημαίνει αυτό για τη ζωή και το μέλλον των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων. Παραδείγματα όπως η περίπτωση των ΕΛΠΕ και το εκτεταμένο φακέλωμα που αποκαλύφθηκε ότι κάνει η διοίκηση της επιχείρησης, που εκτός των άλλων δείχνει και πώς αξιοποιούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τις αγαθοεργίες και τις φιλανθρωπίες τους. Αναφέρθηκε επίσης στις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική και στο ναυάγιο στον Σαρωνικό, με τα γνωστά αποτελέσματα, παραδείγματα που αποδεικνύουν τον αντιλαϊκό - εγκληματικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Δεν μπορεί να γίνει με «υγιεινό» τρόπο η καπιταλιστική ανάπτυξη


Απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, τονίζοντας: «Σας καλούμε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και ταυτόχρονα να παλέψουμε μαζί στο κίνημα για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, που απαντάει στη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να ζήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η τάση να αυξάνονται οι ανάγκες είναι αντικειμενική. Οφείλεται στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, η οποία εξασφαλίζει και τα μέσα ικανοποίησής τους.

(...) Σήμερα στην Ελλάδα είναι αντικειμενικά δυνατή η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η χώρα μας έχει διαπιστωμένες αναπτυξιακές δυνατότητες (τεχνολογικά μέσα, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης της παραγωγής κ.ά.) και σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα, που προσφέρουν τη δυνατότητα εξασφάλισης διατροφικής επάρκειας, αξιοποίησης των βουνών και της θάλασσας, υποδομών για διακοπές και αναψυχή κ.ο.κ.

(...) Η πραγματική ικανοποίησή τους δεν χωράει μέσα στον καπιταλισμό, αλλά προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και την ένταξή τους στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό. Δηλαδή προϋποθέτει και απαιτεί εξουσία εργατική, σοσιαλιστική».

Αναφερόμενος στην αγωνία για την περιβαλλοντική ρύπανση και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Δεν είναι η μοναδική περιοχή που είναι βεβαρημένη περιβαλλοντικά. Τα ίδια προβλήματα έχουμε με τις βιομηχανίες, όπου υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι καπιταλιστές επενδύουν με γνώμονα το κέρδος και μόνο το κέρδος. Εδώ προβάλλεται ένα άλλο περίβλημα. Προβάλλεται η λογική ότι αυτό μπορεί να γίνει με "υγιεινό" τρόπο, ότι μπορεί να υπάρξει ένας καλά τακτοποιημένος και οργανωμένος καπιταλισμός, χωρίς περιβαλλοντική καταστροφή, με καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, με ρυμοτομία στις πόλεις που γειτνιάζει, με καλή μεταφορά κ.λπ.

Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Σε όλες τις χώρες οι καπιταλιστές που επενδύουν διαμορφώνουν την ίδια κατάσταση, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο.

Αυτά τα ζητήματα, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της ρύπανσης, της υγείας και της ασφάλειας και των εργαζομένων και των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής, εμείς παλεύουμε σαν κομμουνιστές να ενταχθούν, να γίνουν αναπόσπαστο τμήμα του διεκδικητικού πλαισίου των σωματείων των μαζικών φορέων. Να γίνουν αίτημα πάλης και διεκδίκησης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, που η κάθε επιχείρηση θέλει να τους χρησιμοποιεί για να φτιάχνει το προφίλ της».

Αποδομώντας το «επιχείρημα» ότι οι επιχειρήσεις αυτές δίνουν δουλειά, σημείωσε: «Δουλεύουν πράγματι εργαζόμενοι σ' αυτές τις επιχειρήσεις. Ενα μέρος των εργαζομένων παίρνει αξιοπρεπείς μισθούς με τους οποίους μπορεί να ζήσει την οικογένειά του, έχει ωράριο, άδειες. Και αν πάτε έξω από τα ΕΛΠΕ, στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα, η είσοδος των διυλιστηρίων είναι γεμάτη κηδειόχαρτα. Από συναδέλφους τους οι οποίοι με το ζόρι συμπληρώνουν τα 60 χρόνια. Δηλαδή αμείβονται για χρόνια από τη ζωή τους. Οι επαγγελματικές ασθένειες σ' αυτούς τους κλάδους, οι οποίες δεν καταγράφονται, θερίζουν.

Υπάρχει και μια τεράστια μάζα των εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν σε εργολάβους - στην κυριολεξία σκλαβοπάζαρο - και αμείβονται με 3-5 ευρώ την ώρα. Και όταν γίνεται η διαδικασία συντήρησης των μονάδων, δουλεύουν 12ωρα, 14ωρα, ο ένας πάνω στον άλλο. Το 2015 στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο κάηκαν ζωντανοί 6 άνθρωποι, εργολαβικοί εργάτες. Αυτό είναι που λέμε "δίνουν δουλειά".

Χρειάζεται να οργανωθεί αγώνας, συντονισμένος, αποφασισμένος, μαχητικός, μέσα στους εργαζόμενους, κόντρα στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που προσπαθεί να επιβάλει σιωπή νεκροταφείου, αλλά αντίστοιχα και από τους κατοίκους της περιοχής. Οπου μπορούμε, να αναπτυχθεί μαζικό κίνημα που θα διεκδικεί μέτρα για την υγεία και για την ασφάλεια, όλης της περιοχής και των εργαζομένων».

«Καινοτομία» στην εκμετάλλευση

«Αυτό απαντάει και στη λογική που προβάλλεται ότι "αν επενδύσουμε σε νέους κλάδους, στην καινοτομία, θα έρθει η ανάπτυξη". Και η καινοτομία, όταν ο ιδιοκτήτης είναι ο καπιταλιστής, θα χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει το θησαυροφυλάκιό του. Και η φαρμακοβιομηχανία που αναπτύχθηκε με καινοτομία αναπτύχθηκε, και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν ήταν καινοτόμες. Αυτό που κρύβουν είναι ότι όλοι αυτοί εκμεταλλεύονταν εργάτες.

Ετσι είναι οι καπιταλιστές, βρίσκουν "καινοτόμους" τρόπους για να εκμεταλλευτούν εργαζόμενους. Και λέει ο ΣΕΒ, που είναι πιο "καινοτόμος", "ξεχάστε την επιστροφή στο παρελθόν". Η σημερινή καινοτομία είναι η "ευελιξία", δηλαδή 3ωρα, 4ωρα, 5ωρα, όχι σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, όχι σταθερό ωράριο, όχι μισθοί οι οποίοι είναι εμπόδιο στην παραγωγικότητα. Το αίτημα για υπογραφή ΣΣΕ με κατώτερο μισθό 751 είναι εμπόδιο, λένε. "Καινοτομία" είναι να δουλεύεις με 400 ευρώ. Αυτό λένε οι βιομήχανοι και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις. Και φαίνεται, εκείνοι που είναι οι πιο "καινοτόμοι" από όλους έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη (π.χ. στο χώρο του τουρισμού, όπου βασιλεύουν η άγρια εκμετάλλευση και οι 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης), έχουν το μεγαλύτερο κέρδος.

Και μάλιστα θα φέρουν από την ΕΕ και τα καινούργια "φρούτα" καινοτομίας. Καινοτομία στην εκμετάλλευση. Πως θα εκμεταλλεύεται πιο αποτελεσματικά και θα βγάζει μεγαλύτερο κέρδος από την απόσπαση υπεραξίας του εργάτη. Τα καινούργια "φρούτα" είναι συμβόλαια μηδενικών ωρών, συμβόλαια μαθητείας, συμβόλαια προσωρινής διαλείπουσας εργασίας, συμβόλαια μέσω τρίτων, δουλεμπορικά γραφεία κ.λπ. Και ταυτόχρονα να μην υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη γι' αυτό που λένε "μη μισθολογικό κόστος", δηλαδή να δίνει για ασφάλιση, για υγεία, για σύνταξη. Είναι εμπόδιο κι αυτό. Και βρήκαν και μια καινούργια καινοτομία τώρα που λέει όχι ένσημο, εργόσημο και σε βιομηχανίες».

Στη μάχη της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη

Με αφορμή την απεργία στις 14 Δεκέμβρη, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος και της πάλης για την οριστική ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Οπως είπε, «διαχρονικό μέσο διαπαιδαγώγησης των εργαζομένων και συνολικότερα του λαού είναι το αγωνιστικό παράδειγμα. Είναι δύο χιλιάδες, θα γίνουν τρεις, τέσσερις, θα γίνουν πολλοί περισσότεροι. Δεν θα γίνει κανένας πιο σοφός αν καθίσει στ' αυγά του, τα βάψει μαύρα και δεν κάνει τίποτα.

(...) Εδώ εμείς έχουμε μια επιλογή μπροστά μας. Και η επιλογή είναι, με όλους τους τρόπους και τα μέσα, την πρωτοπόρα δράση μας, το αγωνιστικό μας παράδειγμα, τα επιχειρήματά μας, τα αιτήματα που βάζουμε, το διεκδικητικό πλαίσιο που ζυμώνουμε και την προοπτική που δείχνουμε, την αιτία και την προοπτική, να παλέψουμε για να σηκωθεί το κίνημα. Ανασύνταξη θέλουμε να κάνουμε στο εργατικό κίνημα και στους αγώνες, στον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος. Δεν γίνεται αλλιώς.

(...) Ποιο ήταν το βασικό επιχείρημα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είχαν φύγει, είχαν πάει στην άκρη τα "751 κατώτερος μισθός", "θα σκίσουμε τα μνημόνια" κ.λπ.; Είχε κυριαρχήσει η λογική "αφήστε αυτά που λέει το ΚΚΕ για την ανυπακοή, για τον πόλεμο κ.λπ. Τώρα να δούμε τι θα γίνει".

Λέγαμε εμείς συγκέντρωση δυνάμεων, διαμόρφωση προϋποθέσεων να χτίσουμε την ανατροπή. Σου έλεγε ο άλλος, άστα αυτά, Δευτέρα Παρουσία, δεν σας νοιάζει για τα προβλήματα του κόσμου, εδώ καιγόμαστε, για το τώρα τι θα γίνει.

Του λέγαμε ότι για το τώρα παλεύουμε, αλλά δεν πρόκειται αυτό να γίνει με διαχειριστή αυτής της κατάστασης. Θέλει "πόλεμο" και ο "πόλεμος" θέλει "στράτευμα", θέλει σχέδιο και θέλει και "πολεμοφόδια".

Κυριάρχησε μετά η λογική ότι και από τα δέκα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα να κάνει, καλό είναι. Και αυτό το ένα ήταν ο ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή τον ΕΝΦΙΑ μόνο να πάρει πίσω, καλό θα κάνει. Να μην πληρώνουμε το φόρο. Ε, λοιπόν, ήρθε και έμεινε ο ΕΝΦΙΑ, ήρθε η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, και η φοροληστεία κλιμακώνεται.

Λοιπόν, τώρα ήρθε η ώρα. Αυτό είναι πόλεμος και ανατροπή, σκληρή δουλειά να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, να οικοδομήσουμε δυνάμεις μέσα στην εργατική τάξη. Αυτό είναι το πρώτο και βασικό καθήκον των κομμουνιστών για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων της ανατροπής. Διαφορετικά δεν πρόκειται να έρθει η ανατροπή ούτε στη Δευτέρα Παρουσία.

Συγκέντρωση δυνάμεων. Φτιάχνουμε το στρατό της ανατροπής, φτιάχνουμε την υποδομή της ανατροπής, χτίζουμε πλίνθο τον πλίνθο. Χτίζουμε τώρα, είναι η περίοδος που συγκεντρώνουμε δυνάμεις. Διαπαιδαγωγούμε αγωνιστικά, φουντώνουμε κάθε εστία αντίστασης, επιδιώκουμε αυτή η εστία που βγαίνει και ξεσπάει να συντονίζεται σε κλαδικό σε πανελλαδικό επίπεδο, να γίνεται κέντρο αλληλεγγύης των άλλων εργαζομένων. Και το κυριότερο, να ζυμώνουμε, να πείθουμε, να προβάλλουμε και να συνειδητοποιείται η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Εμείς θέλουμε τον εργαζόμενο συμμέτοχο, όχι να ακολουθεί, όχι να παρακολουθεί. Τον θέλουμε συμμέτοχο στη διαδικασία της ανατροπής».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γιορτή Βιβλίου με εκθέσεις και εκδηλώσεις

Η Γιορτή Βιβλίου των Οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξεκινάει και φέτος, από το Σάββατο 9 Δεκέμβρη, και θα ολοκληρωθεί μετά τα Χριστούγεννα.

Η πρωτοβουλία αυτή του Κόμματος και της ΚΝΕ εντάσσεται στην προσπάθεια πλατιάς διάδοσης του μαρξιστικού - πολιτικού βιβλίου, τόσο σε μέλη όσο και φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ. Γι' αυτό ο προγραμματισμός της Γιορτής Βιβλίου περιλαμβάνει εκθέσεις στα γραφεία των ΚΟ αλλά και εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις στο πλαίσιό τους. Οι επισκέπτες των εκθέσεων θα μπορούν να ενημερώνονται για πακέτα προσφορών ώστε να προμηθευθούν τα αγαπημένα τους βιβλία, αλλά και για να αγοράσουν ένα καλό δώρο για συγγενείς και φίλους ενόψει των γιορτών.

Μέχρι στιγμής εκθέσεις θα λειτουργήσουν στην έδρα της ΚΟ Αττικής στην Ομόνοια, στα γραφεία της οδού Κολωνού και στο Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια). Τις επόμενες μέρες, αυτός ο προγραμματισμός θα εμπλουτιστεί και από άλλες Οργανώσεις της Αττικής. Μέχρι τώρα έχει ως εξής:

  • Βερανζέρου & Κοτοπούλη 1, Αθήνα: Από το Σάββατο 9/12 μέχρι την Παρασκευή 22/12, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 17.30 - 20.30 και Σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30. Από την Τετάρτη 27/12 μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Κολωνού 3, Αθήνα: Από το Σάββατο 16/12 μέχρι την Παρασκευή 22/12 και από την Τετάρτη 27/12 μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 17.30 - 20.30 και Σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ: Από το Σάββατο 9/12 μέχρι την Παρασκευή 22/12, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 17.30 - 20.30 και Σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30. Από την Τετάρτη 27/12 μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 7.15 π.μ., ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους στον ΑΔΜΗΕ.

-- Στις 11.15 π.μ., ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στην εταιρεία «Φρεσκούλης» και στη 1 μ.μ. στο «Πράκτικερ» Αιγάλεω.

-- Η ΚΟ Κύμης καλεί σε λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα «Οι κήποι των Κήπων», στους Κήπους Κύμης, στις 8.30 μ.μ.

Αύριο Σάββατο:

-- Η ΤΕ Καβάλας διοργανώνει την ετήσια συνεστίασή της, στις 9 μ.μ., στο ΤΕΙ Καβάλας (Φοιτητική Λέσχη).

-- Η ΚΟ Ναυπάκτου διοργανώνει συνεστίαση, στις 9 μ.μ., στο μεζεδοπωλείο «Πάνω στο κύμα» (Κοτρώτσος Παν.) στο Γρίμποβο.

-- Οι ΚΟ Κεντρικού Μενιδίου και των ΕΒΕ Μενιδίου στις 8 μ.μ. καλούν σε λαϊκό γλέντι στο ΠΟΚΕΝ (Φιλαδελφείας 216), στον Κόκκινο Μύλο.

-- Οι ΚΟ Βόρειας Εύβοιας καλούν σε λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα του Λάμπρου Σούρρα στον Αγιόκαμπο Αιδηψού, στις 8 μ.μ.

-- Η ΚΟ Ερέτριας - Αμαρύνθου καλεί σε λαϊκό γλέντι στο κέντρο «Primavera», στην παραλία της Ερέτριας, στις 8.30 μ.μ.

-- Η ΚΟ Αυλίδας καλεί σε λαϊκό γλέντι στο ΚΑΠΗ Βαθέος Αυλίδας, στις 8 μ.μ.

Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ., η ΚΟΒ Οινοφύτων - Αυλώνα καλεί στην ετήσια συνεστίασή της στην αίθουσα εκδηλώσεων «Δ. Λιάπης» (ΚΕΠ Οινοφύτων) με καλή μουσική, φαγητό και κρασί!

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 7.30 μ.μ., οι Κλαδικές Εργατικές ΚΟ της ΤΟ Αρτας του ΚΚΕ καλούν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρτας σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Εργατική τάξη και εξουσία - Ο πρωτοπόρος ρόλος της στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, στο φως της πείρας της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης». Στη συζήτηση θα συμμετέχει και ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Δράμας καλεί σε εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Τζ. Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ Αμπελώνα Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση με ομιλητή τον Θανάση Σερδένη, στέλεχος του ΚΚΕ, στο καφενείο του «ΛΕΩΝΙΔΑ». Θα προβληθεί βίντεο αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

-- Η ΚΟ Ναυπάκτου καλεί σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας. Από 5 μ.μ. έως 9 μ.μ. έκθεση με θέμα «Ο Σοσιαλισμός και η πείρα της ΕΣΣΔ». Στις 7.30 μ.μ. παρουσίαση της έκδοσης «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων».

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Οινοφύτων - Αυλώνα παρουσιάζει στην αίθουσα «Δ. Λιάπης» του ΚΕΠ Οινοφύτων την έκδοση «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων». Από τις 10 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. στην ίδια αίθουσα θα φιλοξενείται έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας με βιντεοπροβολές, δυνατότητα ξενάγησης κ.λπ.

Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, η ΤΟ Κιλκίς διοργανώνει έκθεση Ντοκουμέντων για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Παρασκευή 1η Δεκέμβρη προγραμματίζονται: Στις 6 μ.μ. ομιλία από τον Κώστα Σιδηρόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Κιλκίς, και στις 7 μ.μ. παρουσίαση ιστορικού ντοκιμαντέρ για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Το Σάββατο 2 Δεκέμβρη: Στις 6 μ.μ., ομιλία από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ» και στις 7 μ.μ., παρουσίαση βίντεο της ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ με θέμα «Η ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες». Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και τις δύο μέρες.

Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., ΚΟ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί, στην αίθουσα του ΦΟΜ, σε εκδήλωση με θέμα «Οι κόκκινοι καρποί του Οκτώβρη στην Τέχνη και τον Πολιτισμό». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Οινοφύτων - Αυλώνα προβάλλει στην αίθουσα «Δ. Λιάπης» του ΚΕΠ Οινοφύτων την ταινία «Θωρηκτό Ποτέμκιν». Από τις 10 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. στην ίδια αίθουσα θα φιλοξενείται έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας με βιντεοπροβολές, δυνατότητα ξενάγησης κ.λπ.

Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Τρικάλων καλεί σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Θα μιλήσει ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσική παράσταση που θα περιλαμβάνει τραγούδια της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, καθώς και διαχρονικά τραγούδια του διεθνούς επαναστατικού κινήματος.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Αγιάς Λάρισας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Αγιάς «Χρυσαλίδα». Θα προβληθεί βίντεο αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ενώ θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών - Ιονίου Πανεπιστημίου και το ΤΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ οργανώνουν ανοιχτή συζήτηση - εκδήλωση στο χώρο της Ιονίου Βουλής, με θέμα «Οι κατακτήσεις του Σοσιαλισμού στην Παιδεία». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Ζακύνθου καλεί σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Σαρακινάδου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τόλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Στο χώρο θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» καθώς και έκθεση από την πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ, ενώ θα προβληθεί και αφιέρωμα για τον Κόκκινο Οκτώβρη.

-- Οι Οργανώσεις Σάμου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στο Καρλόβασι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου. Στις 6.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί η έκδοση «Κατακτήσεις και επιτεύγματα της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», ενώ από τις 10 π.μ. θα λειτουργεί σχετική έκθεση, όπως και έκθεση βιβλίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ