Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σε εφαρμογή το «ιδιώνυμο» για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς

Εισαγγελική δίωξη σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλων 6 ατόμων, με βάση την άθλια νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση

Από την κινητοποίηση στις 10 Γενάρη έξω από το Ειρηνοδικείο Λάρισας
Από την κινητοποίηση στις 10 Γενάρη έξω από το Ειρηνοδικείο Λάρισας
Κυβέρνηση, τράπεζες και μηχανισμοί του αστικού κράτους κλιμακώνουν την επίθεσή τους ενάντια στην κατοικία των χρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών: Μία μέρα μετά το αστυνομικό χτύπημα, κατ' εντολή της κυβέρνησης, σε βάρος κινητοποίησης εργατικών σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών έξω από συμβολαιογραφείο στην Αθήνα όπου διενεργούνταν πλειστηριασμοί, χτες έγινε γνωστό ότι τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή η αντιλαϊκή νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το Δεκέμβρη, με την οποία οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας καθίστανται «ιδιώνυμο» αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα.

Η αρχή έγινε από τη Λάρισα, όπου η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε δίωξη σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσου Τσιαπλέ, και άλλων 6 ατόμων, για τη συμμετοχή τους σε λαϊκή κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών έξω από τα δικαστήρια στης Λάρισας στις 10/1/2018.

Στη δικογραφία της Αστυνομίας, η οποία στάλθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας στις 15 Γενάρη, η κατηγορία που προσάπτεται εναντίον των 7 κατηγορουμένων είναι για «παραβίαση οικιακής ειρήνης» (άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα). Αναφέρεται, δε, ότι «την 10 - 01 - 2018 και από ώρες 15:00 έως 17:00 ανωτέρω κατηγορούμενοι, μαζί με άλλα περίπου εξήντα (60) άτομα κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, εμπόδισαν τρεις (3) συμβολαιογράφους, που ήταν υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, να εισέλθουν εσωτερικά του Δικαστικού μεγάρου για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Να σημειώσουμε εδώ, βέβαια, ότι στην κατάθεσή του ο μάρτυρας αστυνομικός αναφέρει κατά λέξη ότι «η είσοδος ήταν ελεύθερη, δεν εμποδιζόταν από κανέναν και μπορούσε να εισέλθει ο καθένας μετά την επίδειξη της ταυτότητάς του κι αφού του γινόταν ο σχετικός σωματικός έλεγχος»... Οι δε συμβολαιογράφοι παραδέχονται στις καταθέσεις τους ότι τους υποδείχτηκε από την αστυνομία να εισέλθουν στο Δικαστικό μέγαρο από άλλη είσοδο και το αρνήθηκαν, καθώς και ότι δεν έγινε κάτι από τους συγκεντρωμένους εναντίον τους. Συγκεκριμένα, μια συμβολαιογράφος καταθέτει: «Δεν έγινε κάποιο επεισόδιο μεταξύ μας, ούτε τελέστηκε κάποια αξιόποινη πράξη σε βάρος μας ως άτομα, εξύβριση, απειλή ή σωματική βλάβη»...

Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Απαντάμε με πιο μαζικό αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), αναφερόμενο στη στάση της κυβέρνησης, σημειώνει: «Είναι προφανές ότι ο σκοπός της είναι να τιμωρήσει το ΕΚΛ και όσους αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική της, να εκφοβίσει τον κόσμο, ώστε να μην αντιδρά στην αρπαγή των σπιτιών του και της περιουσίας του. Μόλις χτες ξανά επιστράτευσε την αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών στην Αθήνα, που αντιδρούν στη συνέχιση των πλειστηριασμών».

Και συνεχίζει: «Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας δεν εκφοβίζεται και δεν πρόκειται να σταματήσει τους αγώνες του για την υπεράσπιση του δίκιου του εργαζόμενου λαού που υποφέρει από τις αντιλαϊκές πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, επιβάλλουν άγρια φοροληστεία στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τώρα αρπάζουν τα σπίτια και το βιος του εργαζόμενου λαού, για τα κέρδη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και γενικότερα των καπιταλιστών. Να για ποιον δουλεύει και αυτή η κυβέρνηση, να για ποιους είναι η ανάπτυξη που επαγγέλλεται».

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην φοβηθούν από την κυβερνητική καταστολή, αλλά, μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, να συμμετάσχουν πιο μαζικά στον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, παλεύοντας για:

-- Να σταματήσουν όλες οι διώξεις και η ποινικοποίηση των αγώνων.

-- Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί εργατικών - λαϊκών κατοικιών, λαϊκών καταθέσεων και εργαλείων δουλειάς αυτοαπασχολούμενων.

-- Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Καταγγέλλουν την καταστολή

Τον αυταρχισμό και την καταστολή με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, μετά την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια κινητοποίησης έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο, την περασμένη Τετάρτη.

Σε σχετικές καταγγελίες έχουν προχωρήσει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ