Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μαχητική εργατική απάντηση στην προσπάθεια εκτεταμένης νοθείας

Η ανυποχώρητη, αγωνιστική στάση των ταξικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σε κάποιο βαθμό η νοθεία που επιχείρησε, για μια ακόμα φορά, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 11/2.

Κάποια από τα σωματεία - «σφραγίδες», που εμφανίζονταν στο παρελθόν με μοναδικό στόχο τη διατήρηση των συσχετισμών υπέρ των εργοδοτικών παρατάξεων, αυτήν τη φορά εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας και δεν εμφάνισαν καν αντιπροσώπους στο Συνέδριο. Ετσι το ενωτικό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ μείωσε κατά 9 τον αριθμό των αντιπροσώπων του (από τους 69 συνολικά που ήταν προγραμματισμένο να ψηφίσουν, παρουσιάστηκαν 60), καθώς και κατά 1 τους αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ (από τους 3 εμφανίστηκαν 2).

Παρ' όλα αυτά, «παρατράγουδα» υπήρξαν, όπως, για παράδειγμα, μια κομμώτρια που εμφανίστηκε να ψηφίζει ως αντιπρόσωπος από τις καθαρίστριες, ενώ παρουσιάστηκαν σωματεία από χωριά τα οποία εμφανίζονται να έχουν περισσότερα μέλη ακόμα και από τον συνολικό αριθμό των κατοίκων αυτών των χωριών!

Στο συνέδριο ψήφισαν 60 αντιπρόσωποι (έγκυρα ψηφοδέλτια 59, άκυρο 1) και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ), που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, πήρε 9 ψήφους και 1 έδρα για το νέο ΔΣ, ενώ το «Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 50 ψήφους και 10 έδρες. Η ίδια αναλογία εδρών υπήρχε και στο προηγούμενο ΔΣ.

«Φωνάζει ο κλέφτης...»!

Ολο το προηγούμενο διάστημα, με κορύφωση λίγες μέρες πριν την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Καρδίτσας έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να στήσει τη μεγάλη νοθεία.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση του ΔΣ την Παρασκευή 9/2, όπου, για μία ακόμα φορά, οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ απαίτησαν να ελεγχθούν τα πρακτικά των σωματείων για την εκλογή των αντιπροσώπων, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας όχι μόνο το αρνήθηκαν ξανά, αλλά προχώρησαν ακόμα παραπέρα, καλώντας την αστυνομία να επέμβει!

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ είχαν καταγγείλει:

-- Η πλειοψηφία της διοίκησης παρουσιάζει σωματεία εξαφανισμένα από τους εργασιακούς χώρους και τους ίδιους τους εργαζόμενους, αδρανή από τις συλλογικές διαδικασίες για τα τρία χρόνια που προηγήθηκαν.

-- Μέχρι την παραμονή του Συνεδρίου δεν είχε γίνει κανένας ουσιαστικός έλεγχος των αντιπροσώπων που συμμετέχουν, παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί επανειλημμένα από την ΔΑΣ.

-- Σωματεία, ενεργώντας αντικαταστατικά και παράνομα, παρέδιδαν για έλεγχο τα πρακτικά και δικαιολογητικά συμμετοχής και εκλογής των αντιπροσώπων όχι στην 11μελή Διοίκηση του ΕΚΚ, όπως θα έπρεπε, αλλά σε ένα «υποτιθέμενο προεδρείο».

-- Ενας πρώτος γρήγορος έλεγχος από την ΔΑΣ έδειξε ότι τα δικαιολογητικά των Σωματείων δεν είχαν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο, αλλά κρατούνταν κρυφά και για ιδιωτική χρήση προς εξυπηρέτηση συμφερόντων της πλειοψηφίας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας χαιρετίζει τους αντιπροσώπους που την στήριξαν ενεργά στο Συνέδριο, τονίζοντας: «Η παράταξη της ΔΑΣ, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του ταξικού εργατικού κινήματος, υπέρ των συμφερόντων των ίδιων των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών.

Συνεχίζουμε δυναμικά μέσα στους χώρους δουλειάς, μαζί με τον κάθε εργαζόμενο, βροντοφωνάζοντας πως απαιτούμε να ζήσουμε τη ζωή που ετοιμάζουμε εμείς για τον εαυτό μας, που μας αξίζει και όχι τη ζωή που μας επιβάλλουν».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org