Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΕ ΜΕ ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΠΕΡΟΥ
«Ευκαιρίες» για τα μονοπώλια σε βάρος των λαών

Ψηφίστηκε χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής η «Κύρωση Συμφωνίας Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της» με την Κολομβία και το Περού, που κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Εξωτερικών και προβλέπει την απρόσκοπτη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων στις νέες αυτές αγορές, για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των παραγωγικών δυνατοτήτων και εργαζομένων των χωρών αυτών.

«Η εν λόγω συμφωνία εμπορίου - σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση - αναμένεται να δώσει ώθηση στις σχέσεις της ΕΕ με την Κολομβία και το Περού και να της επιτρέψει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο και να συμμετάσχει στην ανάπτυξη των χωρών αυτών μέσω της ευρείας εμπορικής συνεργασίας». Μερτικό από τη λεία προσδοκά και η εγχώρια αστική τάξη, αφού, όπως αναφέρεται, «παρουσιάζονται ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις» και ειδικά «στον κατασκευαστικό τομέα (υποδομές), στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού, θαλασσίων μεταφορών και λιμενικών υποδομών, καθώς και σε τομείς τεχνολογίας αιχμής. Επιπλέον, τα ελληνικά συμφέροντα προωθούνται κυρίως με την αύξηση των εξαγωγών μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων».

«Υπέρ» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι. «Κατά» ψήφισε η Χρυσή Αυγή προτείνοντας (Ηλ. Κασιδιάρης) άλλους «σοβαρούς» «εμπορικούς δρόμους για την Ελλάδα, που βρίσκονται στην Ευρώπη, στη Ρωσία».

Δίνοντας την πραγματική διάσταση της συμφωνίας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, σημείωσε ότι «καταψηφίζουμε τη συμφωνία, γιατί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων απαιτεί φτηνή, χειραγωγήσιμη και υποταγμένη εργατική δύναμη και τη διείσδυση των κεφαλαίων στις χώρες με τις οποίες γίνεται η υπογραφή αυτής της σύμβασης. Αυτές οι σχέσεις δεν υπηρετούν τα συμφέροντα ούτε των εργαζομένων ούτε των λαϊκών στρωμάτων, παρά τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης, κάθε χώρας που υπογράφει αυτές τις συμβάσεις. Επομένως, είναι σχέσεις ανισοτιμίας και βλαπτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού κάθε χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες για μεγάλα έργα στην Κολομβία(2015-05-23 00:00:00.0)
Ενεργός εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Αφρική(2014-04-04 00:00:00.0)
Συνεργασία και αντιθέσεις στην ιμπεριαλιστική «αρένα»(2012-04-26 00:00:00.0)
Οριστική η διακοπή των διμερών σχέσεων(2009-08-27 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται τα «μάτια» των ΗΠΑ(2009-07-17 00:00:00.0)
Απαράδεκτο το κοινό ανακοινωθέν(2002-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ