Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αλλη μία διακρατική συμφωνία ... κατά της φοροδιαφυγής

Δύο ακόμα διακρατικές συμφωνίες της ΕΕ, που περιέχουν υποτίθεται μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των επιχειρηματικών ομίλων, συζητούνται από χτες με μορφή νομοσχεδίων στη Βουλή και συγκεκριμένα σε επίπεδο αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, για να ψηφιστούν στη συνέχεια από την Ολομέλεια.

Είναι «κυρώσεις των Τροποποιητικών Πρωτοκόλλων» των συμφωνιών μεταξύ ΕΕ, Λιχτενστάιν και Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου που προβλέπουν «μέτρα ισοδύναμα με τα θεσπιζόμενα στην οδηγία 2003/48/ΕΚ του Συμβουλίου για τη φορολόγηση των υπό μορφή τόκων εισοδημάτων από αποταμιεύσεις και των κοινών δηλώσεων των συμβαλλόμενων μερών και διατάξεις εφαρμογής», με κύριο μέτρο να είναι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί, όπως ήταν αναμενόμενο, υπερψήφισαν τις συμφωνίες, επιδιώκοντας παράλληλα να εξωραΐσουν τον αντιδραστικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε διαμαρτυρόμενη γιατί «με την αυτόματη ανταλλαγή οικονομικών πληροφοριών που αφορούν το επενδυτικό προφίλ» των πολιτών δεν προστατεύονται... τα προσωπικά δεδομένα.

Συμφωνίες - κοροϊδία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ως ειδικός αγορητής στο νομοσχέδιο, σχολίασε ότι «σχεδόν κάθε δίμηνο έρχεται και μία κύρωση συμφωνίας, όμως τα αποτελέσματα ποια είναι; Περιορίστηκε η φοροδιαφυγή τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο; Τα στοιχεία άλλα δείχνουν, ότι παρά τις εκατοντάδες αυτών των κυρώσεων των Συμβάσεων, πολυμερών και διμερών, έχει διευρυνθεί, οι φορολογικοί παράδεισοι και τα κεφάλαια που είναι παρκαρισμένα σε αυτούς έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως επίσης η οικονομική ανισότητα έχει διευρυνθεί και ήδη τα προχτεσινά στοιχεία δείχνουν ότι το 1% του πληθυσμού κατέχει το 82%, 86% του παγκόσμιου πλούτου».

Επισήμανε πως αποδεικνύεται ότι η φοροδιαφυγή «δεν είναι υπόθεση απλά και μόνο κάποιων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν είναι αποτελεσματικές. Είναι αποτέλεσμα αυτού του συστήματος», τονίζοντας ότι «αποτελούν κοροϊδία όλες αυτές οι κυρώσεις, όταν με κάθε τρόπο οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί, η ΕΕ, οι περιφερειακές καπιταλιστικές ενώσεις στηρίζουν τις ανάγκες του κεφαλαίου, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, των πολυεθνικών», όταν «υπάρχει αυτή η προκλητική φορολογική ασυλία για το μεγάλο κεφάλαιο και στη χώρα μας - το παράδειγμα του εφοπλιστικού κεφαλαίου είναι πολύ καθαρό -, όταν υπάρχουν όλες αυτές οι συνθήκες και οι συμβάσεις απελευθέρωσης της κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, ανθρώπων στα πλαίσια της διεθνοποίησης της καπιταλιστικής οικονομίας, όταν ζουν και βασιλεύουν τα διάφορα απόρρητα - εμπορικό, τραπεζικό, επιχειρηματικό, φορολογικό κ.ά. - η ανωνυμία στις μετοχές».

Χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» και «αποκαλυπτική» την τοποθέτηση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. «Στην κυριολεξία πέφτουν οι μάσκες», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι στους φορολογικούς παραδείσους δεν είναι οι άνεργοι, οι φτωχομεσαίοι ή οι επαγγελματίες που χρεοκοπούν, για τους οποίους η ΧΑ κόπτεται ότι με την ανταλλαγή πληροφοριών παραβιάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα και πως «μάλλον τους οικονομικούς ολιγάρχες που στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή» θέλει να προστατεύσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ