Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οριστική η διακοπή των διμερών σχέσεων

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οριστική είναι η απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να διακόψει πλήρως τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με την Κολομβία, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ούγο Τσάβες, ως αντίδραση στη συμφωνία της κυβέρνησης Ουρίμπε με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων σε επτά βάσεις της χώρας που αποτελούν απειλή για τις χώρες της περιοχής.

Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε μόλις 48 ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο της Ενωσης Νοτίου Αμερικής - UNASUR που θα γίνει στην Αργεντινή. Την ίδια στιγμή μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας βρίσκεται στο Εκουαδόρ επιδιώκοντας εμπορικές συμφωνίες στο πλαίσιο προσπάθειας για αντικατάσταση των εισαγωγών τροφίμων, υφασμάτων κ.ά., προϊόντων που εισάγει από την Κολομβία με προϊόντα από άλλες χώρες της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διμερές εμπόριο έφθασε τα 7 δισ. δολάρια το 2008.

Τέλος, η φαρμακευτική εταιρεία «Pfizer», με έδρα τις ΗΠΑ, κατέβαλε πρόστιμο ύψους 17 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Βενεζουέλας για φορολογικές παρατυπίες. Η εταιρεία διαθέτει δυο εργοστάσια στη Βενεζουέλα, και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εθνικοποιήσει το ένα που παραμένει ανενεργό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ