Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009 - αριθ. φύλλου: 10458

ΓΣΕΕ-ΣΕΒ
Σε απόλυτη ταύτιση για την ενίσχυση του καπιταλισμού
  • Την ενίσχυση του καπιταλισμού με στοχευμένες κρατικές ενισχύσεις ζητά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό ενώ οι αξιώσεις που διατύπωσε χτες ο ΣΕΒ, είναι μέρος των 11 σημείων συμφωνίας με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.
  • ΚΚΕ: Η ταξική συσπείρωση και η αποφασιστική πάλη κατά του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν, είναι μονόδρομος.

ΣΕΛ.  23
35o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από τις 10 έως τις 12 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που και φέτος θα γίνουν στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη και θα κορυφωθούν το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, με την κεντρική πολιτική ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το χαιρετισμό του Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του Κόμματος.


ΣΕΛ.  16

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ για το λαό και την προστασία δασών και γης

Την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τις θέσεις του Κόμματος, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Αλέκα Παπαρήγα

  • Δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή των νόμων και των άλλων προγραμμάτων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και συνολικότερα της πολιτικής που στηρίζει την ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων.
  • Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να γίνει η γη κοινωνική ιδιοκτησία, να έχει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενος στην πρώτη ακόμα και σε δεύτερη κατοικία, έξω από το καθεστώς της αγοραπωλησίας γης και στο πλαίσιο της οργανωμένης δόμησης, που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει όλους τους απαραίτητους όρους για την ύδρευση, την αποχέτευση, την ύπαρξη ελεύθερων χώρων και ζωνών ασφαλείας.
  • Τίθεται εκ των πραγμάτων η ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης και η σημασία της λαϊκής επαγρύπνησης και παρέμβασης. Τέτοια λαϊκή οργάνωση μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνθήκες που ο λαός βρίσκεται στην εξουσία, σε συνθήκες που το κράτος λειτουργεί για τα λαϊκά συμφέροντα και δεν είναι εχθρός τους.
  • Είναι ζωτική ανάγκη σήμερα η ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού και η ανάπτυξη που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με βαθιές αλλαγές στην οικονομία, γεγονός που προϋποθέτει την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.
ΑΜΕΣΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
  • Πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.
  • Αμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.
  • Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
  • Eurokinissi

    Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
  • Λεπτομερής, δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
  • Δωρεάν στέγαση των πληγέντων, που έχουν ανάγκη, στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.
  • Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.
  • Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας.

ΣΕΛ.  3,    6  -  8

Τα ΜΜΕ και τι δε λένε

Σύσσωμα τα αστικά ΜΜΕ προβάλλουν την άποψη ότι το πάθημα από τις πυρκαγιές του 2007 δεν έγινε μάθημα, προβάλλουν το τι δεν έκανε η κυβέρνηση το 2007, προκειμένου να μην υπάρξουν ξανά φαινόμενα αδυναμίας κατάσβεσης πυρκαγιών. Που πράγματι δεν έκανε. Ορισμένα επίσης προβάλλουν και μέτρα σ' αυτή την κατεύθυνση, εντός των «νόμιμων» πλαισίων. Για ένα ζήτημα δε λένε κουβέντα. Οτι τα «νόμιμα» πλαίσια είναι το «ιερό και απαραβίαστο» της μεγάλης ατομικής ιδιοκτησίας και εμορευματοποίησης της γης, αλλά και η παράδοση δασικής και παράκτιας γης για επιχειρηματική δραστηριότητα και κερδοσκοπία. Ισα-ίσα στήριξαν και στηρίζουν όλη αυτή τη δράση, είτε με κυβέρνηση της ΝΔ είτε με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτή η πραγματικότητα που διαμορφώνεται οργανωμένα, για τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα, είναι το οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο των πυρκαγιών. Αυτή η πολιτική και δράση, ο νόμος του κέρδους, είναι το έγκλημα των αστών. Αλλά αυτός είναι ο νόμος τους. Αυτή την πραγματικότητα μπορεί και πρέπει ο λαός να καταργήσει.



ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αποτυπώνεται η ταξικότητα της εκπαίδευσης

ΣΕΛ.  17  -  20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα - εμπαιγμός για τους πυρόπληκτους

ΣΕΛ.  9
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΖΑ
Στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας

ΣΕΛ.  13

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ