Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια από τα ίδια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική διοργανώνουν την Παρασκευή το απόγευμα «οι bloggers και όλοι οι ενεργοί πολίτες», σύμφωνα με ανώνυμη ανακοίνωση - κάλεσμα που διακινείται στο διαδίκτυο και μέσω κινητών τηλεφώνων. Οπως μάλιστα σημειώνεται, απαραίτητη ενδυμασία για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, είναι τα μαύρα ρούχα. Πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη εκδήλωση που διοργανώνεται μετά από πυρκαγιές, αφού συγκέντρωση στο Σύνταγμα από τους ίδιους διοργανωτές και με τον ίδιο «κώδικα ενδυμασίας», είχε γίνει και το 2007, μετά τον όλεθρο στην Ηλεία. Σημειώνουμε την είδηση περισσότερο για να θυμίσουμε τι είχε γίνει πριν από δυο χρόνια με την προπαγάνδιση και την κάλυψη εκείνης της εκδήλωσης. Ολα τα αστικά ΜΜΕ, αλλά και κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσαν να δηλώσουν «παρών», στηρίζοντας την πρωτοβουλία και προσπαθώντας ούτε λίγο, ούτε πολύ να παρουσιάσουν τους bloggers και άλλες ομάδες που κινούνται στον ίδιο χώρο, σαν το νέο κινηματικό υποκείμενο. Την ώρα δηλαδή που πρόβαλε η ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ να πέσουν όλες οι δυνάμεις για την οργάνωση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, σε κατεύθυνση τέτοια που το κίνημα να επιβάλλει μέτρα και την πολιτική καταδίκη των υπευθύνων, οι πολιτικές δυνάμεις πλην ΚΚΕ, προεξάρχοντος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσαν να ανακαλύψουν «κινηματικά υποκείμενα», σε δυνάμεις που διαμαρτύρονται ενσωματώνοντας τη λαϊκή δράση στο σύστημα. Χάρισαν και μ' αυτόν τον τρόπο περίσσια ανακούφιση στο κυρίαρχο αστικό σύστημα, που δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση η λαϊκή οργή και η αγανάκτηση από τις πυρκαγιές, να πάρει χαρακτηριστικά ριζοσπαστικής διεκδίκησης. Η οποία βέβαια απαιτεί άλλο ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο και διαφορετικό τρόπο οργάνωσης από αυτόν που σήμερα διατείνονται ότι εκπροσωπούν και προωθούν οι κάθε είδους bloggers.

Καλλιεργούμενες αυταπάτες

Την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων για την ανώτατη εκπαίδευση, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφάσισε να ενημερώσει ότι η επιτροπή που συστήθηκε τον Ιούνιο, για να γίνουν ισοδύναμα τα πτυχία των ελληνικών διπλωμάτων μηχανικών με τα ευρωπαϊκά master, συνεχίζει το έργο της. Στο δρόμο της συντεχνιακής λογικής, της ένταξης της ανώτατης εκπαίδευσης στις επιχειρηματικές ανάγκες, το ΕΜΠ φαίνεται ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δημοσιότητα που έχει η ανακοίνωση των βάσεων, καλλιεργώντας αυταπάτες και απαιτώντας νομοθετική ρύθμιση για τα δικά του πτυχία. «Αξιοποιεί» την αγωνία των αυριανών αποφοίτων του για επαγγελματική αποκατάσταση, λες και δε γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της Μπολόνια υπαγορεύουν το σπάσιμο των ενιαίων σπουδών σε δύο κύκλους. Στην ουσία δεν αντιπαλεύει την πολιτική που ισοπεδώνει τους τίτλους σπουδών, αλλά προσπαθεί να εμφανιστεί ως ένας «ιδιαίτερος» κλάδος σπουδών, για να αναγνωρίσει τα πτυχία του ως master, αποδεχόμενο - κατά τα άλλα - τις υπόλοιπες κατευθύνσεις της ΕΕ.

Υποδομές για ποιους ;

Σε φίλους και συμμάχους απευθύνθηκε η κυβέρνηση υποβάλλοντας επίσημο αίτημα για «διεθνή συνδρομή». Και βέβαια τίποτα το μεμπτό δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε ένα τέτοιο αίτημα, τη στιγμή μάλιστα που κατακαίγονται δάση, πνεύμονες, περιουσίες...

Ενδεικτικές όμως για την «ποιότητα» των διεθνών και πολυμερών σχέσεων και δεσμεύσεων αποτελούν και οι οικονομικές δοσοληψίες ανάμεσα στα κράτη και στις κυβερνήσεις τους : Μόνο από το φετινό προϋπολογισμό (έτους 2009) τα εθνικά κονδύλια που πηγαίνουν απευθείας στις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ φτάνουν σε 83,3 εκατ. ευρώ, σε ποσό δηλαδή που θα έφθανε για την αγορά τριών ολοκαίνουριων και σύγχρονης τεχνολογίας πυροσβεστικών αεροσκαφών. Και βέβαια δεν είναι το μόνο κονδύλι που πηγαίνει σε αυτού του είδους τις «ανάγκες» των ιμπεριαλιστών. Αντίστοιχες είναι οι δαπάνες που ξοδεύονται εδώ και πολλές δεκαετίες και που βέβαια σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων.

Διεκδικώντας ψευδαισθήσεις

«Πολύ χρήσιμες» βρίσκει η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ επισκέψεις σαν κι αυτή που έκανε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στο «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» (ΤΕΜΠΜΕ). Σε «δομές και υπηρεσίες που», όπως λέει, «αφορούν άμεσα τη βιωσιμότητα και τη διαμόρφωση του κατάλληλου οικονομικού και ασφαλιστικού περιβάλλοντος για τις μικρές επιχειρήσεις». Ολα αυτά είναι το ΤΕΜΠΜΕ; Και είναι και «πολύ χρήσιμες» τέτοιες επισκέψεις που μοναδικό στόχο έχουν να διευκολύνουν την κυβερνητική προσπάθεια να δώσει την εντύπωση ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που η ίδια η πολιτική της δημιουργεί στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ; Και το πρόβλημα για τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ εστιάζεται στο ότι δεν κλήθηκαν να παρευρεθούν εκπρόσωποί τους ώστε «να αποφασίζονταν μετά από διαβούλευση και οι κατάλληλες αλλαγές για το καλύτερο»; Επειδή είναι βέβαιο ότι η διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για το ρόλο του ΤΕΜΠΜΕ - ότι κανένα ρόλο στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων δεν έχει επί της ουσίας - ούτε για το ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η λήψη αποφάσεων για αλλαγές προς το καλύτερο - το πραγματικά καλύτερο - για τους ΕΒΕ, με τις ψευδαισθήσεις που επιχειρούνται να καλλιεργηθούν με ανακοινώσεις σαν κι αυτή της ΓΣΕΒΕΕ, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά πως καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα των ΕΒΕ.

Εθελοντική προσφορά για ποιον;

Το να βλέπεις το διπλανό σου να απειλείται από τις φλόγες και να κοιτάς πώς μπορείς να βοηθήσεις, είναι και ανάγκη και ευχή, δείγμα πραγματικά «υγείας» όσων αρνούνται πεισματικά να υπακούσουν στα διδάγματα μιας κοινωνίας που τους λέει «κοίτα την πάρτη σου». Γι' αυτό κι είναι τεράστια η οργή που προκαλούν όσοι καπηλεύονται την καλοπροαίρετη και αυθεντική διάθεση και προσφορά.

Ολες αυτές τις μέρες πολιτικοί και δημοσιογράφοι μίλησαν και μιλούν συνέχεια για την προσφορά κατοίκων και φορέων που - κοντά ή μακριά από τα μέτωπα της φωτιάς - έτρεξαν ή προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση ή όπου άλλου μπορούσαν και χρειαζόταν. Μίλησαν και μιλούν με επισημάνσεις του τύπου «ξεμπροστιάστηκε έτσι ο κρατικός μηχανισμός», «φάνηκε η έλλειψη σχεδίου» ή «συντονισμού», «με αυτή την προσφορά αποφύγαμε τα χειρότερα» κτλ. Ζητούν να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για να μην επαναληφθεί ό,τι έγινε. Διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τη θυσία των πυροσβεστών. Κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις διαγκωνιζόμενοι για το μέγεθος της ανησυχίας τους για τους πληγέντες. Αλλά, για την ταμπακιέρα δε λένε ούτε λέξη...

Είναι οι ίδιοι που θα τρέξουν τις επόμενες μέρες να επαινέσουν την αυτοθυσία των ανδρών της Πυροσβεστικής, αλλά δε θα πάψουν ούτε στιγμή να στηρίζουν την πολιτική που τους θέλει να δουλεύουν όμηροι συμβάσεων, να βλέπουν σε κάθε πυρκαγιά τη ζωή τους να απειλείται, να δουλεύουν με εξουθενωτικά ωράρια και ρυθμούς, κυριολεκτικά μέχρι τελικής πτώσης, να αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες με απαρχαιωμένο και ελλιπή εξοπλισμό. Είναι οι ίδιοι που όταν βγαίνουν οι εργαζόμενοι και διεκδικούν ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών, εκείνοι θυμούνται τα «δημόσια ελλείμματα» που βέβαια καμία σημασία δεν έχουν όταν δρομολογούνται νέες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και άλλες πολύμορφες ενισχύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Είναι οι ίδιοι που πριν και μετά την Ολυμπιάδα του 2004 διαφήμιζαν μανιωδώς το έργο των εθελοντών, αλλά κουβέντα δεν έβγαζαν για τα δισεκατομμύρια ευρώ που κερδίζουν οι πολυεθνικές από την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, την ώρα που οι εθελοντές (σε μεγάλο τους ποσοστό νέα παιδιά που δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά επί μήνες ή χρόνια και «κρεμάστηκαν» από υποσχέσεις για «χρήσιμες γνωριμίες» που σκορπίζονταν απλόχερα) «προσέφεραν» αφιλοκερδώς 10ωρες και 12ωρες υπηρεσίες, δηλαδή δούλευαν απλήρωτοι, χωρίς ένσημα, με ανύπαρκτα σχεδόν μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.

Είναι όλοι αυτοί που συμφωνούν με τον εξατομικευμένο εθελοντισμό, αυτόν που αναζητά μόνο το «μικρότερο κακό», που τελικά «βγάζει λάδι» τις κυβερνήσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό, αλλά με την πολιτική τους ακυρώνουν το έργο των εθελοντών. Αυτοί που καταριούνται, απαξιώνουν, συκοφαντούν, εξαφανίζουν την εθελοντική προσφορά που στρέφεται ενάντια στη ρίζα του προβλήματος και τους πραγματικούς ενόχους και γίνεται έτσι «λιθαράκι» για να δρομολογηθούν πραγματικές λύσεις. Είναι αυτοί που αντιπαλεύουν την εθελοντική προσφορά που ως συνιστώσα της συλλογικής, μαζικής, οργανωμένης λαϊκής κινητοποίησης και πάλης, για τα λαϊκά συμφέροντα, αποκτά τη δύναμη βράχου που μπορεί να «κινήσει γη και ουρανό». Είναι αυτοί που όταν ο εργάτης προσφέρεται και προσφέρει εθελοντικά και ολόψυχα στην πάλη της τάξης του για να φτιάξει την κοινωνία που δε θα καταντά εμπόρευμα τη γνώση, το φάρμακο, τη στέγη, τα δάση, το νερό, την ενέργεια κι ό,τι άλλο προϋποθέτει η λαϊκή ευημερία, τότε κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τάξη που εκείνοι υπηρετούν...


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Υποσχέσεις και εμπαιγμός του λαού...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΩΣΤΑ ΜΙΛΑΝΕ διάφορα Μέσα Ενημέρωσης λέγοντας ότι για τις πληγείσες από την φωτιά περιοχές η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το ...σύστημα της Ηλείας. Μόνο όμως αν εννοούν και όσα έγιναν αφού έσβησαν οι πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα: Αυτές τις μέρες θα ακούσουμε μεγαλοστομίες. Στην συνέχεια - αφού κοπάσει ο επικοινωνιακός θόρυβος - οι πληγέντες θα διαπιστώσουν ότι τους κοροϊδεύουν και τους εμπαίζουν.

Θα αρχίσουν οι περίεργες αποτιμήσεις των ζημιών, οι εξαιρέσεις κατηγοριών και διάφορα άλλα που θα ...μειώνουν το κόστος.

Οσο για τα καμένα δάση, αφού οι κυβερνώντες ...σκίσουν τα ρούχα τους περί του ότι όπου κάηκε δάσος θα ξαναγίνει δάσος, θα αρχίσουν οι ...επιχειρήσεις. Σιγά - σιγά και πονηρά οι οικοπεδοφάγοι θα κάνουν όλες τις δουλειές τους.

Κάτι τα κτηματολόγια που είτε δε γίνονται, είτε γίνονται όπως γίνονται, κάτι η μπερδεμένη νομοθεσία περί εκμετάλλευσης της γης, όλα θα βοηθήσουν στον έναν και μόνο στόχο: Να πάνε τα «φιλέτα» της γης στην «ιδιωτική πρωτοβουλία».

Δηλαδή σε εκείνους που ουσιαστικά τα έκαψαν ασχέτως του ποιο χέρι έβαλε τις φωτιές.

ΜΟΛΙΣ ... 50.000 άνθρωποι το χρόνο θα φακελώνονται με στοιχεία DNA με βάση όσα προβλέπονται στη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι στοχεύει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Να υποθέσουμε ότι στα επόμενα 4 χρόνια θα έχουμε στην Ελλάδα ... 200 χιλιάδες ύποπτους - τρομοκράτες; Σαν πολλοί δεν είναι;

Μάλλον αλλού στοχεύει αυτή η συμφωνία, όπως και όλες όσες υπογράφονται με πρόφαση την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ και ...ελαφρώς μακάβρια η είδηση. Αυξάνονται λέει κατακόρυφα στις ΗΠΑ οι αιτήσεις φτωχών ανθρώπων προκειμένου το κράτος να καταβάλει τα έξοδα για την κάλυψη των ...κηδειών, μέσω ενός νόμου που ισχύει εκεί.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τελικά δεν είναι δύσκολο μόνο να ζεις στη ... «χώρα της ελευθερίας» και της «κοινωνικής πολιτικής» του Ομπάμα. Είναι εξίσου δύσκολο και να πεθαίνεις.

Οι λεονταρισμοί της ΓΣΕΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Διαρρηγνύει τα ιμάτιά της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τις αξιώσεις του ΣΕΒ που διατύπωσε ο τελευταίος στη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Μάλιστα, με ανακοίνωσή της σπεύδει να δηλώσει ότι δήθεν «διαφωνεί ριζικά» με την αξίωσή του για ασφαλιστικές απαλλαγές. Μόνο που οι αξιώσεις του ΣΕΒ δεν είναι τίποτα άλλο από την ουσία της συμφωνίας που είχαν συνομολογήσει ΓΣΕΕ και ΣΕΒ στις 18 Φλεβάρη, γνωστή και ως «Συμφωνία 11 σημείων». Μάλιστα, ορισμένα από τα αιτήματα του ΣΕΒ δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντιγραφή της Συμφωνίας των 11 σημείων. Τώρα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σκούζει και βγάζει ανακοινώσεις. Τον περασμένο Φλεβάρη όμως συνυπέγραφε τα ίδια ακριβώς αιτήματα.

Συγκεκριμένα, χτες ο ΣΕΒ στο σημείο 3 ζητά «προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Αντίστοιχα σε «προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» (σημείο 7) είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές τον περασμένο Φλεβάρη. Στο ίδιο πνεύμα η ΓΣΕΕ είχε συμφωνήσει και ζητούσε από κοινού με τον ΣΕΒ μείωση της φορολογίας των κερδών και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, υπό το πρόσχημα ύπαρξης «κοινωνικού σχεδίου»... Τα ίδια δηλαδή προκλητικά αιτήματα που χτες ο ΣΕΒ διατύπωσε προς την κυβέρνηση. Η υποκρισία περισσεύει από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ομως οι όψιμοι λεονταρισμοί της δεν πείθουν κανέναν. Και πολύ περισσότερο τους εργαζόμενους.

Θέλουν τη συζήτηση...

«(Στη χώρα μας) ακόμη και το πιο τραγικό γεγονός, η πιο δραματική κατάσταση, εκλαμβάνεται ως ευκαιρία προσωπικής προβολής, ατομικής χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης» παρατηρεί μεταξύ άλλων στο χτεσινό του άρθρο στο «Βήμα» ο Γ. Πρετεντέρης. Ισχυρίζεται πως δεν ξέρει «τι νόημα έχει να μπλέκονται στα πόδια των πυροσβεστών ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί» και αναρωτιέται: «Υπάρχει κανείς σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου ή η Παπαρήγα έχουν να συνεισφέρουν το παραμικρό στην αντιμετώπιση μιας καταστρεπτικής πυρκαϊάς; 'Η μήπως υπάρχει κανείς που να θεωρεί ότι οι πολιτικοί μας οφείλουν να εκτελούν καθήκοντα πύραρχου; Ασφαλώς όχι. Απλώς παρασύρονται στο νταβαντούρι για να δείξουν ότι κάνουν κάτι. Τρέχουν να πάρουν μέρος στα γεγονότα, παρ' όλο που δεν έχουν τίποτα να προσκομίσουν. Και από τους οποίους, ούτως ή άλλως, ουδείς περιμένει το παραμικρό. Φοβούνται απλώς ότι αν δεν συμμετάσχουν στη γενική υστερία, θα τους ζητήσουν τον λόγο οι διοργανωτές της».

... μακριά από τις πολιτικές αιτίες

Τι λέει ο Πρετεντέρης; Καθίστε σπίτι και αφήστε τα πάντα να καούν! Η λογική του αναπόφευκτα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μια πυρκαγιά κάθε άλλο παρά πολιτικές διαστάσεις έχει και άρα οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν κανένα λόγο να εκφέρουν για την καταστροφή. Βέβαια, μπορεί να συμφωνήσει κανείς ότι τα σόου που στήνουν με τις κάμερες οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι θύτες δηλαδή του πύρινου πολιτικού εγκλήματος, είναι πρόκληση για το λαό και τους εργαζόμενους. Δε θέλει να πει όμως αυτό ο αρθρογράφος του «Βήματος». Να τσουβαλιάσει τα κόμματα θέλει, γιατί αυτό βολεύει την πολιτική που και ο ίδιος με την πένα του υπηρετεί. Δηλαδή, ισχυρίζεται ότι η παρέμβαση του ΚΚΕ, που με την ΓΓ της ΚΕ, τα στελέχη και τα μέλη του, όχι μόνο έδωσαν από την πρώτη στιγμή το σύνθημα «όλοι στα πύρινα μέτωπα», αλλά σε κάθε παρέμβαση ανέδειξαν την πολιτική διάσταση του προβλήματος, είναι ίδια με την παράσταση που έστησε ο Καραμανλής από το ελικόπτερο και άλλες αντίστοιχες παραστάσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ξέρουν πως η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης είναι αυτή που ευθύνεται για τις πυρκαγιές. Γι' αυτό και θέλουν να απαξιώσουν κάθε φωνή που αναδεικνύει τα πραγματικά αίτια και τους πραγματικούς ενόχους, τους επιχειρηματίες, που στηρίζει φανατικά ο αρθρογράφος και η εφημερίδα του. Ακόμα κι αν χρειαστεί να πάρει η μπάλα, έστω και ξώφαλτσα, τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που συνειδητά υπερασπίζονται από τις στήλες τους οι αρθρογράφοι του συστήματος.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κρύβουν όλοι την ουσία

Τα αποκαΐδια στην Ανατολική Αττική παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες ενός προμελετημένου και επαναλαμβανόμενου από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού εγκλήματος που αναζητά τιμωρία. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο ένα τεράστιο κομμάτι του δασικού και φυσικού πλούτου παραδίδεται στις φλόγες, και μάλιστα σε περιοχές που σχετίζονται με ευρύτερους σχεδιασμούς αλλαγής χρήσης της γης, αποτελεί μια από τις ισχυρότερες ενδείξεις ότι η πύρινη καταστροφή δεν είναι μόνο ζήτημα κυβερνητικών χειρισμών και διαχείρισης την ώρα της κρίσης. Το αντίθετο, μάλιστα. Ο κουτσός αντιπυρικός σχεδιασμός και η ανύπαρκτη πρόληψη αποτελούν πλευρά μόνο μιας πολιτικής που ζει και αναπνέει για το καπιταλιστικό κέρδος, πηγή του οποίου είναι και η εμπορευματοποίηση της γης.

Ετσι είναι τουλάχιστον υποκριτική η προσέγγιση που με μια φωνή κάνουν στις πυρκαγιές, τις συνέπειες και τις αιτίες τους τα κόμματα του κεφαλαίου και οι άλλες δυνάμεις που δεν αμφισβητούν το κυρίαρχο σύστημα. Η ΝΔ τη μια ρίχνει την ευθύνη στον «στρατηγό άνεμο», την άλλη στα «εύφλεκτα πεύκα». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, προσπαθεί να παρουσιάσει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, λέγοντας πως ο κρατικός μηχανισμός και έτοιμος ήταν και λειτούργησε συντονισμένα και άψογα. Το ΠΑΣΟΚ, που έχει σαν κυβέρνηση κατακάψει την Ελλάδα στο παρελθόν, ασκεί διαχειριστική κριτική στη βάση της εξής λογικής: Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο πλήρεις αντιπυρικούς εξοπλισμούς, σε έμψυχο υλικό και μηχανικά μέσα, αλλά η κυβέρνηση είναι ανίκανη να τον διευθύνει αποτελεσματικά.

Το ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι αν και όταν επανέλθει στην κυβερνητική καρέκλα τίποτα διαφορετικό από τη ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει στο κομμάτι της ουσιαστικής πρόληψης. Πολύ περισσότερο, δε σκοπεύει να εφαρμόσει μια πολιτική στρατηγικά αντίθετη με αυτή της σημερινής κυβέρνησης, όπως άλλωστε δείχνουν οι προτάσεις που κάθε φορά παρουσιάζει για τις καμένες περιοχές. Γι' αυτό προσπαθεί τώρα να πείσει πως το πρόβλημα είναι στον ανίκανο καπετάνιο και όχι στη βάρκα που μπάζει νερά από παντού, σε βάρος του λαού και των δασών. Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Αλαβάνο να δηλώνει ότι «μετά τα 6 μποφόρ δεν έχουμε κυβέρνηση», θέλοντας να περιορίσει το όλο ζήτημα στην ανικανότητα διαχειρίσης από τη ΝΔ μιας κρίσης με ακραία χαρακτηριστικά. Πού οδηγεί αυτή η λογική; Να φύγει η ΝΔ γιατί έτσι κάτι αλλάζει σε όφελος του λαού, χωρίς να αγγίξουμε τον πυρήνα της πολιτικής που αναζωπυρώνει την κερδοσκοπία με τη γη.

Ανάλογες ανέξοδες θέσεις έχουν τόσο ο ΛΑ.Ο.Σ., όσο και οι «Οικολόγοι Πράσινοι». Φωνάζουν για την ανικανότητα της κυβέρνησης και ζητούν εκλογές, κρύβοντας πως το μπάχαλο με το συντονισμό των πενιχρών μέσων πυρόσβεσης είναι κομμάτι μόνο της ίδιας ενιαίας και αδιαίρετης πολιτικής που θέλει τη γη εμπόρευμα. Την πολιτική αυτή όλοι τους την υπηρετούν ή τουλάχιστον δεν την αμφισβητούν. Μόνο το ΚΚΕ βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης το πρόβλημα στις πραγματικές του, σύνθετες διαστάσεις, δείχνοντας στο λαό το πολιτικό έγκλημα των πυρκαγιών στην ολότητά του. Και καλεί το λαό να επιβάλει λύσεις. Να διεκδικήσει ολοκληρωμένη προστασία, πρόληψη και μέσα πυρόσβεσης, ανοίγοντας με την πάλη του το δρόμο για ένα άλλο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, όπου η γη θα είναι λαϊκή περιουσία και η προστασία της υπόθεση του λαού και του δικού του κράτους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ