Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κρύβουν όλοι την ουσία

Τα αποκαΐδια στην Ανατολική Αττική παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες ενός προμελετημένου και επαναλαμβανόμενου από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού εγκλήματος που αναζητά τιμωρία. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο ένα τεράστιο κομμάτι του δασικού και φυσικού πλούτου παραδίδεται στις φλόγες, και μάλιστα σε περιοχές που σχετίζονται με ευρύτερους σχεδιασμούς αλλαγής χρήσης της γης, αποτελεί μια από τις ισχυρότερες ενδείξεις ότι η πύρινη καταστροφή δεν είναι μόνο ζήτημα κυβερνητικών χειρισμών και διαχείρισης την ώρα της κρίσης. Το αντίθετο, μάλιστα. Ο κουτσός αντιπυρικός σχεδιασμός και η ανύπαρκτη πρόληψη αποτελούν πλευρά μόνο μιας πολιτικής που ζει και αναπνέει για το καπιταλιστικό κέρδος, πηγή του οποίου είναι και η εμπορευματοποίηση της γης.

Ετσι είναι τουλάχιστον υποκριτική η προσέγγιση που με μια φωνή κάνουν στις πυρκαγιές, τις συνέπειες και τις αιτίες τους τα κόμματα του κεφαλαίου και οι άλλες δυνάμεις που δεν αμφισβητούν το κυρίαρχο σύστημα. Η ΝΔ τη μια ρίχνει την ευθύνη στον «στρατηγό άνεμο», την άλλη στα «εύφλεκτα πεύκα». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, προσπαθεί να παρουσιάσει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, λέγοντας πως ο κρατικός μηχανισμός και έτοιμος ήταν και λειτούργησε συντονισμένα και άψογα. Το ΠΑΣΟΚ, που έχει σαν κυβέρνηση κατακάψει την Ελλάδα στο παρελθόν, ασκεί διαχειριστική κριτική στη βάση της εξής λογικής: Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο πλήρεις αντιπυρικούς εξοπλισμούς, σε έμψυχο υλικό και μηχανικά μέσα, αλλά η κυβέρνηση είναι ανίκανη να τον διευθύνει αποτελεσματικά.

Το ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι αν και όταν επανέλθει στην κυβερνητική καρέκλα τίποτα διαφορετικό από τη ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει στο κομμάτι της ουσιαστικής πρόληψης. Πολύ περισσότερο, δε σκοπεύει να εφαρμόσει μια πολιτική στρατηγικά αντίθετη με αυτή της σημερινής κυβέρνησης, όπως άλλωστε δείχνουν οι προτάσεις που κάθε φορά παρουσιάζει για τις καμένες περιοχές. Γι' αυτό προσπαθεί τώρα να πείσει πως το πρόβλημα είναι στον ανίκανο καπετάνιο και όχι στη βάρκα που μπάζει νερά από παντού, σε βάρος του λαού και των δασών. Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Αλαβάνο να δηλώνει ότι «μετά τα 6 μποφόρ δεν έχουμε κυβέρνηση», θέλοντας να περιορίσει το όλο ζήτημα στην ανικανότητα διαχειρίσης από τη ΝΔ μιας κρίσης με ακραία χαρακτηριστικά. Πού οδηγεί αυτή η λογική; Να φύγει η ΝΔ γιατί έτσι κάτι αλλάζει σε όφελος του λαού, χωρίς να αγγίξουμε τον πυρήνα της πολιτικής που αναζωπυρώνει την κερδοσκοπία με τη γη.

Ανάλογες ανέξοδες θέσεις έχουν τόσο ο ΛΑ.Ο.Σ., όσο και οι «Οικολόγοι Πράσινοι». Φωνάζουν για την ανικανότητα της κυβέρνησης και ζητούν εκλογές, κρύβοντας πως το μπάχαλο με το συντονισμό των πενιχρών μέσων πυρόσβεσης είναι κομμάτι μόνο της ίδιας ενιαίας και αδιαίρετης πολιτικής που θέλει τη γη εμπόρευμα. Την πολιτική αυτή όλοι τους την υπηρετούν ή τουλάχιστον δεν την αμφισβητούν. Μόνο το ΚΚΕ βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης το πρόβλημα στις πραγματικές του, σύνθετες διαστάσεις, δείχνοντας στο λαό το πολιτικό έγκλημα των πυρκαγιών στην ολότητά του. Και καλεί το λαό να επιβάλει λύσεις. Να διεκδικήσει ολοκληρωμένη προστασία, πρόληψη και μέσα πυρόσβεσης, ανοίγοντας με την πάλη του το δρόμο για ένα άλλο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, όπου η γη θα είναι λαϊκή περιουσία και η προστασία της υπόθεση του λαού και του δικού του κράτους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ