Την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τις θέσεις του Κόμματος, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Αλέκα Παπαρήγα
Δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή των νόμων και των άλλων προγραμμάτων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και συνολικότερα της πολιτικής που στηρίζει την ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων.
Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να γίνει η γη κοινωνική ιδιοκτησία, να έχει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενος στην πρώτη ακόμα και σε δεύτερη κατοικία, έξω από το καθεστώς της αγοραπωλησίας γης και στο πλαίσιο της οργανωμένης δόμησης, που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει όλους τους απαραίτητους όρους για την ύδρευση, την αποχέτευση, την ύπαρξη ελεύθερων χώρων και ζωνών ασφαλείας.
Τίθεται εκ των πραγμάτων η ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης και η σημασία της λαϊκής επαγρύπνησης και παρέμβασης. Τέτοια λαϊκή οργάνωση μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνθήκες που ο λαός βρίσκεται στην εξουσία, σε συνθήκες που το κράτος λειτουργεί για τα λαϊκά συμφέροντα και δεν είναι εχθρός τους.
Είναι ζωτική ανάγκη σήμερα η ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού και η ανάπτυξη που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με βαθιές αλλαγές στην οικονομία, γεγονός που προϋποθέτει την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.
ΑΜΕΣΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.
Αμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.
Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
Eurokinissi
Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
Λεπτομερής, δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Δωρεάν στέγαση των πληγέντων, που έχουν ανάγκη, στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.
Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.
Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας.