Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προτάσεις για την προστασία των ορεινών όγκων

Την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων της Αττικής και την αποτροπή των καταστρεπτικών συνεπειών από τις πυρκαγιές μαζί με ταυτόχρονη χρηματοδότηση, ζήτησε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ με υπόμνημα που κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Χαράλαμπο Μανιάτη.

Η αντιπροσωπεία, που αποτελούνταν από τον Βασίλη Δημόπουλο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ και τους Κώστα Μαρκέτη και Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλη της Επιτροπής Πόλης και νομαρχιακούς συμβούλους Αθήνας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη μετά από αίτημα της Οργάνωσης. Στη συνάντηση, ο περιφερειάρχης παρέλαβε το υπόμνημα και δήλωσε ότι θα το μεταφέρει στους αρμοδίους, ενώ επισήμανε ειδικά για το θέμα της χρηματοδότησης ότι είναι πολιτικό ζήτημα.

Το υπόμνημα

Στο υπόμνημά της η ΚΟΑ του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος παίρνει για άλλη μια φορά εκρηκτικές διαστάσεις και σημειώνει ειδικότερα μεταξύ άλλων: «Οι καταστροφές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στα δάση από τις πυρκαγιές, με αποκορύφωμα τις εκατοντάδες εστίες που κατακαίουν αυτές τις μέρες τη χώρα και ειδικότερα του τελευταίου εναπομείναντος πνεύμονα της Αττικής, την Πάρνηθα, είναι τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού. Οι καταστροφές αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή να είχαν περιοριστεί, εάν υπήρχε πολιτική προστασίας του δασικού πλούτου».

Συγκεκριμένα, για την προστασία Υμηττού, Πεντέλης, Ποικίλου Ορους Αιγάλεω, η ΚΟΑ προτείνει τα εξής:

  • Αμεση ενίσχυση δυνάμεων πυροπροστασίας - πυρόσβεσης για διαρκή, ασφαλή φύλαξη και επιτήρηση των ευαίσθητων αυτών περιοχών, με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με σταθερή σχέση εργασίας.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.ά.).
  • Αμεσος καθαρισμός αυτών των περιοχών, διάνοιξη απαραίτητων οδών, καθώς και αντιπυρικών ζωνών.
  • Επαναλειτουργία, με αναβάθμιση του ρόλου, της Δασικής Υπηρεσίας στην κατεύθυνση πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης δασικών εκτάσεων.
  • Αμεση και δραστική χρηματοδότηση.

Ιδιαίτερα για την Πάρνηθα:

  • Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέες χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση και με λεπτομερή σχεδιασμό αναδάσωσης, διαχείρισης του δάσους και αντιπυρική προστασία.
  • Καμία αλλαγή στις χρήσεις γης. Οχι ξύλευση και βοσκή στις καμένες δασικές εκτάσεις.
  • Αμεσα, μέχρι το Σεπτέμβρη, να γίνουν τα απαραίτητα τεχνικά έργα (αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά), γιατί με τις ραγδαίες βροχοπτώσεις όλα τα εδάφη της Πάρνηθας θα μεταφερθούν λόγω διάβρωσης στις κατοικημένες περιοχές των δήμων της Δυτικής Αττικής με καταστροφικές συνέπειες. Οι δασικές υπηρεσίες που έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία πρέπει και μπορούν άμεσα και αποτελεσματικά να εκτελέσουν αυτά τα έργα, αρκεί βέβαια να υπάρξουν οι αναγκαίες πιστώσεις.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ