Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ
Ασφυκτικό πλαίσιο για το λαό και τα δικαιώματά του

Με συνοπτικές διαδικασίες και με την επί της ουσίας στήριξη του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επιχειρεί να «περάσει» από τη Βουλή το σχετικό νομοθέτημα

Ενταση της καταστολής και των μηχανισμών ελέγχου και τρομοκράτησης του λαού σηματοδοτούν οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ

Associated Press

Ενταση της καταστολής και των μηχανισμών ελέγχου και τρομοκράτησης του λαού σηματοδοτούν οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ
Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ακόμα και τώρα να παρουσιάσει το πραγματικό τους περιεχόμενο, η κυβέρνηση επιχειρεί να «περάσει» από την Βουλή το νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις αντιδραστικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις ΗΠΑ και αφορούν την έκδοση υπόπτων και κατηγορούμενων για «τρομοκρατικές» πράξεις, καθώς και την δημιουργία βάσης δεδομένων γενετικού υλικού. Το νομοθέτημα συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή, με το ΚΚΕ να είναι το μόνο κόμμα το οποίο κατήγγειλε τον κατασταλτικό σε βάρος του λαϊκού κινήματος χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι επιφυλάχθηκε για την επίσημη τοποθέτησή του όταν το νομοθέτημα θα συζητηθεί - πιθανότατα την επόμενη βδομάδα - στο Β' Θερινό Τμήμα. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν χτες να αντιπαραβάλουν την «φιλολαϊκή» για τα δημοκρατικά δικαιώματα πολιτική της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ! Την ξεκάθαρη, κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Αχιλλέας Κανταρτζής.

«Οι συμφωνίες δεν έρχονται από το πουθενά» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, και πρόσθεσε ότι «στηρίζονται στα νομοθετικά πλαίσια που δημιουργήθηκαν στην ΕΕ με την σύμφωνη γνώμη και των ελληνικών κυβερνήσεων». Επανέφερε παλαιότερα σχετικά νομοθετήματα που έχουν επικυρώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως ο τρομονόμος, ο ευρωτρομονόμος και σειρά άλλων ρυθμίσεων και είπε ότι «στόχος είναι η θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου» και «δεν είναι τυχαίο το ότι όλα σχεδόν τα παλιά κράτη της ΕΕ έχουν αποδεχθεί και υπογράψει συμφωνίες με τις ΗΠΑ».

Απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα περί συμφωνιών που θα οδηγήσουν στην κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ο Αχ. Κανταρτζής είπε: «η κυβέρνηση προκαλεί την νοημοσύνη μας όταν λέει ότι τα μέτρα αυτά συμβάλλουν στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών» αφού «η βίζα αντικαθίσταται από έναν ασφυκτικό μηχανισμό παρακολούθησης υπόπτων». Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «αναζητά προσχήματα για να μην αντιταχθεί σε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία εμφανίζοντας δήθεν παρεκκλίσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ».

Λιβάνισμα στους Αμερικανούς από το ΠΑΣΟΚ

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, παραδέχθηκε εμμέσως τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή εδώ είναι η πιο αθώα συμφωνία. Αν δείτε άλλες συμφωνίες άλλων κρατών, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ην. Βασίλειο, είναι τέτοιες που αν τις φέρναμε εδώ θα δημιουργούνταν τεράστιο πρόβλημα».

Ακρως υποκριτική ήταν η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή, αφού ο εισηγητής του Ν. Βλαντής επιφυλάχθηκε για να τοποθετηθεί επισήμως όταν θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στο Β' Τμήμα Διακοπών της Βουλής. Παρόλα αυτά, από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο Ν. Βλαντής ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν θέλει να παρερμηνευθούν τα λεγόμενά του, αφού με τις ΗΠΑ, «είμαστε φίλοι και σύμμαχοι» και «είμαστε σαφώς υπέρ της ενδυνάμωσης των σχέσεων», τονίζοντας ότι η συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας «δεν περιλαμβάνει ακραίες παραχωρήσεις».

Προκειμένου να στηρίξει την θέση του περί «επιφύλαξης» , δεν αναφέρθηκε επικριτικά στο περιεχόμενο των συμφωνιών αλλά επέκρινε την κυβέρνηση για ελλιπή πληροφόρηση προς το κοινοβούλιο. Παράλληλα υποστήριξε ότι εγγυητής των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού «καμιά διάταξη δεν είναι δεσμευτική αν αντιβαίνει στην εθνική νομοθεσία» και αυτό «αποτελεί εξασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών». Πρόσθεσε επίσης ότι «τα ευρωπαϊκά πρότυπα επεξεργασίας δεδομένων είναι πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με τα αμερικανικά».

Ασπίδα ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ

Στην ίδια λογική ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Τσούκαλη. Οπως είπε, «η διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση δείχνει υποτελή χώρα» γιατί «υπογράφει τις συμφωνίες ως κράτος τρίτης ταχύτητας της ΕΕ» αναρωτόμενος «γιατί δεν περιμένουμε την κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ» συνολικά για το θέμα και λέγοντας ότι «οι προτεινόμενες συμφωνίες δεν θα καταργηθούν όταν υπογράφει συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ». Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν πρέπει να επαναλάβει το ΠΑΣΟΚ το λάθος υπογραφής ανάλογων συμφωνιών στο παρελθόν» και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «είναι προσβολή για την Ευρωπαϊκή Ενωση» αφού «κανείς δεν έχει δικαίωμα να δίνει προσωπικά στοιχεία Ευρωπαίων πολιτών!».

Σχολιάζοντας την στάση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης τόνισε πως «προσπαθούν να αποδείξουν ότι η ΕΕ είναι πολύ πιο ανθρωπιστική» όμως «και οι δυο (σ.σ. ΗΠΑ και ΕΕ) μαζεύουν συστηματικά τέτοιου είδους δεδομένα». Συνέχισε σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανταλλαγή δεδομένων αλλά και το φακέλωμα που γίνεται» αφού «προβλέπεται ότι θα επεξεργάζονται 50 χιλιάδες δεδομένα DNA το χρόνο ως πάγια δαπάνη»! Την στάση του θα ξεκαθαρίσει και ο ΛΑ.Ο.Σ. κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στο αρμόδιο θερινό τμήμα της Βουλής, σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή του Γ. Γεωργίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ