Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Σημαιοφόρος» των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια

Κομμάτι των σχεδίων το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Από τις χτεσινές δηλώσεις, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών
Από τις χτεσινές δηλώσεις, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών
Την επιτάχυνση των διεργασιών για τις «διευθετήσεις» με την ΠΓΔΜ, ως βήμα για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της περιοχής, με πέρασμα της διαπραγμάτευσης στην αρμοδιότητα των ΥΠΕΞ των δύο κρατών υπό την επίβλεψη των πρωθυπουργών, αποφάσισαν κατά τη συνάντησή τους χτες, στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ. Η συνάντηση ήταν πολύωρη, ενώ στο τελευταίο μέρος της συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών.

Οι κοινές τους δηλώσεις αμέσως μετά ήταν παραπάνω από χαρακτηριστικές για το πώς η επιδιωκώμενη λύση σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό εντάσσεται στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, να πάει η περιοχή μπροστά και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στην οικονομία, στην ασφάλεια, στην περιφερειακή σταθερότητα».

Διεκδικώντας για λογαριασμό των στόχων της αστικής τάξης ρόλο «σημαιοφόρου» στους σχεδιασμούς αυτούς, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μιας δύναμης ευθύνης, μιας δύναμης σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή», θυμίζοντας πως «γι' αυτόν το λόγο άλλωστε προχωρήσαμε και σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων, σε διμερές, τριμερές, αλλά και τετραμερές επίπεδο», αναφερόμενος στα σχήματα εμπέδωσης της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας», των επιχειρηματικών και άλλων σχεδίων που στήνονται, με πρωταγωνιστικό το ρόλο και της κυβέρνησης.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ενέταξε και τη «διευθέτηση» του ονοματολογικού, σημειώνοντας πως «προκειμένου να προχωρήσουν η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων, ιδιαίτερα να συμφωνήσουμε σε μία σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων, και στο πλαίσιο αυτό βεβαίως ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στο πλαίσιο του ΟΗΕ». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει απλά να λύσει το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσει τις σχέσεις των δύο χωρών στα στέρεα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας».

Ενδεικτικά των σχεδιασμών είναι επίσης όσα ανακοίνωσε ως ενδείξεις «καλής θέλησης» από την ελληνική πλευρά, λέγοντας πως η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στην «πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου» και να κυρώσει στο Κοινοβούλιο τη δεύτερη φάση της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι «οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αρχίσαμε, με πρωτοβουλία της Ελλάδας το 2016, θα εντατικοποιηθούν. Μέτρα ιδιαίτερα σημαντικά στους τομείς της Ενέργειας, των μεταφορών και των διασυνοριακών επαφών, με σημαντικότερο ίσως το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών».

Από κοντά και ο Ζ. Ζάεφ, που πρόσθεσε πως «θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών στη δύσκολη εποχή που ζούμε», όπως και ότι στόχος είναι η «δημιουργία μιας ευημερούσας γειτονιάς», προφανώς για τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Ηρθε η στιγμή να βρούμε λύση, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική ένταξής μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ», δήλωσε, απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του και προσθέτοντας πως η τελική λύση «πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές, να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας». Δεσμεύτηκε δε για αλλαγή των ονομάτων σε αεροδρόμιο και δρόμους των Σκοπίων, ως ένδειξη καλής θέλησης και απουσίας αλυτρωτικών βλέψεων από την πλευρά τους.

Στα Σκόπια ο Μ. Νίμιτς

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων στη γείτονα, αναμένεται εκεί την επόμενη Τετάρτη, 31/1, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για να συναντηθεί την επομένη, 1 Φλεβάρη, με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, πάνω και στη «δέσμη ιδεών» που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα στη Νέα Υόρκη στους διαμεσολαβητές των δύο κρατών. Δεν αποκλείεται δε να επισκεφτεί και την Ελλάδα αμέσως μετά.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε με την εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία κάλεσε την ΠΓΔΜ να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, όπως και «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ για οικοδόμηση κράτους Δικαίου».

Μετά τη συνάντηση, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ έγραψε στο «Twitter» ότι «το μεγαλύτερο πατριωτικό καθήκον της γενιάς μας είναι να φροντίσουμε να πιάσουμε το τρένο της ΕΕ και να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μέλλον, τη σταθερότητα και την ευημερία» των πολιτών της ΠΓΔΜ.

«Μέρος» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών η Ελλάδα

Εξίσου χαρακτηριστικά των ρόλων που διεκδικεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς είναι και τα όσα είπε χτες ο πρωθυπουργός σε πάνελ για το Μεταναστευτικό, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο».

Ο Αλ. Τσίπρας πρόβαλε σαν παράδειγμα προς μίμηση τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ανέλαβε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, με την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, σε μια πολύ αποσταθεροποιημένη και εύθραυστη ευρύτερη περιοχή, με έναν «επιθετικό και καμιά φορά απρόβλεπτο γείτονα, με επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις, με ανοιχτά προβλήματα και ανοιχτά ζητήματα, όπως το Κυπριακό, ταυτόχρονα με τις ανοιχτές κρίσεις, κυρίως νότια της Ελλάδας, στη Λιβύη, στη Μέση Ανατολή, στη Συρία».

«Ποια ήταν λοιπόν η προσέγγισή μου σε αυτά τα προβλήματα; Οτι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι των προβλημάτων», είπε, δείχνοντας την εμπλοκή «με τα μπούνια» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ζήτησε μάλιστα «να παρθούν δύσκολες αποφάσεις», μιας και ο λεγόμενος «δυτικός κόσμος» έκανε λάθη στο παρελθόν, «στον πόλεμο στο Ιράκ, στη Λιβύη, με την κατάσταση στη Συρία, με τις δυσκολίες να επιδείξουμε αποφασιστική στάση για την επίλυση του Μεσανατολικού, με την κατάσταση στα Βαλκάνια», δείχνοντας δηλαδή προς την κατεύθυνση ακόμα πιο αποφασιστικού ρόλου της ΕΕ σε όλα τα μέτωπα των αντιπαραθέσεων με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μάλιστα, σαν τέτοια δύσκολη αλλά «απαραίτητη» απόφαση παρουσίασε και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Στην παρατήρηση της συντονίστριας ότι το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο δεδομένου ότι η Τουρκία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αλλάξει γνώμη σε σχέση με τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, συνεπώς, ταυτόχρονα πρέπει να αποφασιστεί και το τι θα γίνει με αυτή την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Για κάποιους», σχολίασε, υπονοώντας τα κράτη - μέλη της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχτούν μετανάστες, «είναι πολύ εύκολο να είναι επίσης επιθετικοί αν ζουν στο Λουξεμβούργο ή στην Ολλανδία, γιατί οι γείτονές τους είναι το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο και όχι η Τουρκία, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο για εμάς», επαναλαμβάνοντας ότι «το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό» και ζητώντας «μόνιμες στρατηγικές» για την αντιμετώπιση του ζητήματος, στη βάση της εκτίμησης ότι δεν πρόκειται να επιλυθεί, απεναντίας, σε μια εποχή όξυνσης των αντιθέσεων, των ανταγωνισμών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αναμένεται κλιμάκωσή του.

Το σημερινό πρόγραμμα

Ενταγμένο στο ίδιο πλαίσιο είναι και το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού, που περιλαμβάνει κατά σειρά συναντήσεις με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκ. Ντβορκόβιτς, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Ε. Ράμα, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Α. Πλένκοβιτς, και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γ. Χαν.

Προωθώντας ταυτόχρονα το στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας της, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήσεις όπου αναμένεται να επικεντρώσουν στο ζήτημα του χρέους και της εξόδου της χώρας στις αγορές χρήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ