Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κατάργηση σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εκείνες τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό, που γίνονταν στο πλαίσιο πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Θυμίζουμε ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης για αυτήν την εξέλιξη είναι ότι πολλά παιδιά αποκλείονταν από αυτές τις εκδρομές γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος τους. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο διατηρεί όλες τις άλλες κατηγορίες εκδρομών στο εξωτερικό (πενταήμερη, αδελφοποιήσεις και ανταλλαγές σχολείων, ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus κ.λπ.), αλλά και στο εσωτερικό, στις οποίες επίσης πολλοί μαθητές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για να γίνουν αυτές προσιτές σε όλους τους μαθητές.

Παίρνοντας θέση για το θέμα, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για μια ακόμα φορά υποκρίνεται και προκαλεί την κοινή λογική, προσπαθώντας να φανεί υπερασπιστής των πιο αδύναμων, την ίδια στιγμή που με την πολιτική της πλήττει τους εργαζόμενους γονείς και τα παιδιά τους, την ίδια στιγμή που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ένα ακόμα σκληρό πακέτο μέτρων για το κλείσιμο της 3ης "αξιολόγησης".

Το πρόβλημα του κόστους των σχολικών εκδρομών (όχι μόνο των πολυήμερων αλλά και των ημερήσιων) είναι υπαρκτό και οξύνεται κάτω από το βάρος των αντιλαϊκών πολιτικών της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που εξανεμίζουν το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών με τις περικοπές στους μισθούς και τη φοροληστεία.

Σε καμία περίπτωση λύση είναι η κατάργηση των εκδρομών.

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές εντός και εκτός της χώρας που φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία του λαού μας και άλλων λαών, θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας. Γι' αυτόν το λόγο δεν μπορεί να αποτελούν προνόμιο μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν, αλλά η συμμετοχή να είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές, με κονδύλια του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της γενικότερης χρηματοδότησης του σχολείου. Πρέπει να εξασφαλίζεται χωρίς κανένα εμπόδιο η συμμετοχή όλων των μαθητών στις δραστηριότητες του σχολείου. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία και με ευθύνη του κάθε συλλόγου διδασκόντων, θα διασφαλίζεται και το περιεχόμενο των σχολικών εκδρομών».

Στο ίδιο πνεύμα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας απαιτεί «τώρα δωρεάν σχολικές εκδρομές για όλους τους μαθητές!» και σχολιάζει:

«Η συμμετοχή των μαθητών στις σχολικές εκδρομές είναι δικαίωμα όλων των μαθητών! Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να καταργεί σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό με τη δικαιολογία ότι οι οικογένειες κάποιων μαθητών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα! Το να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές στις εκδρομές δωρεάν, χωρίς να αναγκάζονται οι γονείς μας να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, δεν πέρασε απ' το μυαλό ούτε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ούτε της ΝΔ...;! Η ΝΔ, μάλιστα, το ...τερμάτισε, λέγοντας ότι έτσι κι αλλιώς δεν υποχρεώνονται όλοι οι μαθητές να πάνε, παρά μόνο όσοι το αντέχει το πορτοφόλι τους!

Τώρα να δυναμώσει σε κάθε σχολείο το αίτημα να δοθεί έκτακτο κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν δωρεάν, με αποκλειστική ευθύνη του σχολείου και του υπουργείου Παιδείας, με έλεγχο στις εταιρείες μεταφοράς, τα ξενοδοχεία κ.λπ., ενταγμένες εξολοκλήρου στην εκπαιδευτική διαδικασία, με μορφωτικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρήκε σε μια μέρα 2,4 δισ. ευρώ για να κλείσει συμφωνίες για "F-16" με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και δεν έχει για τις σχολικές μας εκδρομές...;!

Ούτε βήμα πίσω απ' αυτά που μας αξίζουν και μας στερούν!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με κινητοποιήσεις Πέμπτη και Παρασκευή(2021-01-12 00:00:00.0)
Συζητούν και σχεδιάζουν ξανά τη «Λευκή βδομάδα»(2020-01-01 00:00:00.0)
Οι σχολικές εκδρομές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση(2018-03-31 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων(2014-05-21 00:00:00.0)
Διεκδίκηση και αγώνας μέχρι τη λύση των προβλημάτων(2009-09-04 00:00:00.0)
«Θεωρούν την κερδοσκοπία ιερότερη από την Παιδεία»(2007-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ