Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
5ος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κάλεσμα για έρευνα και συλλογική μαθητική δημιουργία

Από τη βράβευση των μαθητικών ομάδων που διακρίθηκαν στον περσινό, 4ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό
Από τη βράβευση των μαθητικών ομάδων που διακρίθηκαν στον περσινό, 4ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό
«Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει...» (Α. Αϊνστάιν). Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο...

Με αυτό το κάλεσμα, ανακοινώθηκε η έναρξη του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού συλλογικής ερευνητικής εργασίας που διοργανώνουν για πέμπτη χρονιά η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής».

Οπως και στις προηγούμενες αντίστοιχες διοργανώσεις, έτσι και στον 5ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό, μπορούν να λάβουν μέρος ομάδες μαθητών από Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ από όλη τη χώρα, με κίνητρο να ψάξουν, να μελετήσουν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που τους περιβάλλουν, γύρω από καλλιτεχνικά έργα ή επιστημονικά επιτεύγματα που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην πορεία της ανθρωπότητας ή που συνεχίζουν σήμερα να συγκινούν, γύρω από σημαντικές σελίδες της Ιστορίας του τόπου μας, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας των λαών.

Φέτος, όμως, ο διαγωνισμός είναι και λίγο διαφορετικός από τις άλλες χρονιές. Οι μαθητικές ομάδες που θα συμμετάσχουν θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους και το γενικότερο πλαίσιο που έχει κάθε φορά ο διαγωνισμός, όμως θα διαγωνιστούν μεταξύ τους στη μορφή με την οποία θα επιλέξουν να παρουσιάσουν την εργασία τους. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά σε καμιά περίπτωση ότι δεν θα μετρήσουν και το περιεχόμενο που θα δώσουν και το θέμα που θα επιλέξουν, αυτά όμως θα κριθούν μεταξύ ομάδων που θα δώσουν εργασίες της ίδιας μορφής. Εξάλλου, σε όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς οι μαθητές εντυπωσίασαν εκτός των άλλων και με τους ευφάνταστους τρόπους που επέλεγαν να παρουσιάσουν τις εργασίες τους.

Οι κατηγορίες στις οποίες θα διαγωνιστούν φέτος οι ομάδες

Ετσι, οι φετινές κατηγορίες του διαγωνισμού, στις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι μαθητικές ομάδες να διαγωνιστούν, είναι:

Τραγούδι - Μουσική: Μπορούν να εμπνευστούν από τραγούδια που αγαπούν, να μελετήσουν τον τρόπο που γράφτηκαν και τα μηνύματά τους κι έτσι να διασκευάσουν ή να συνθέσουν δικά τους τραγούδια, να μελοποιήσουν ποιήματα ή και να γράψουν δικά τους τραγούδια εξολοκλήρου από την αρχή.

Θέατρο: Μπορούν να αποδώσουν με τη δική τους ματιά θεατρικά έργα που θίγουν επίκαιρα ζητήματα και που τους εμπνέουν ή και να γράψουν και να παρουσιάσουν δικά τους θεατρικά.

Κόμικ - Σκίτσο - Graffiti - Ζωγραφική: Εδώ οι ομάδες μπορούν να εκφραστούν εικαστικά, εμπνεόμενες από έργα γνωστών καλλιτεχνών ή «γεννώντας» πρωτόλειες δικές τους δημιουργίες πάνω στα θέματα που τους απασχολούν και τους εμπνέουν.

Ντοκιμαντέρ - Ταινία μικρού μήκους - Video: Σενάρια, κάμερες, κινητά τηλέφωνα, έτοιμα πλάνα, όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την κατηγορία και οι μαθητές αντίστοιχα να γίνουν ρεπόρτερ, σεναριογράφοι, ηθοποιοί για να παρουσιάσουν με αυτές τις μορφές το θέμα που θα επιλέξουν.

Φωτογραφία: Μπορεί αυτή η μορφή να μοιάζει εκ πρώτης όψης δύσκολη, ωστόσο προηγούμενοι διαγωνισμοί φωτογραφίας που είχε προκηρύξει η ΚΝΕ έδειξαν πως συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των νέων. Εξάλλου, η φωτογραφία ως μέσο μπορεί να είναι από ένα καλλιτεχνικό έργο έως και ένα κοινωνικό σχόλιο, ενώ πολλές φωτογραφίες μαζί μπορούν να διηγηθούν μια ιστορία...

Λογοτεχνικό εργαστήρι: Σταθερός στόχος στους μαθητικούς διαγωνισμούς της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με το βιβλίο, με αξιόλογα έργα συγγραφέων, λογοτεχνών, ποιητών, να ψάξουν την ιστορία τους, τα μηνύματα, την επικαιρότητά τους. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η ΚΝΕ καλεί τώρα τους μαθητές να γίνουν οι ίδιοι συγγραφείς λογοτεχνικών κειμένων (πεζών ή ποιητικών).

Επιστήμη - Τεχνολογία: Σε αυτήν την κατηγορία οι μαθητές μπορούν μέσα από το πείραμα και την αναπαράσταση να εντοπίσουν τους νόμους της επιστήμης στην καθημερινότητά τους, να αναφερθούν σε τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα που τους κάνουν εντύπωση.

Οι προθεσμίες για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό

Οι μαθητικές ομάδες μπορούν να στείλουν τις δηλώσεις συμμετοχής τους μέχρι τις 18/2/2018. Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού για την αποστολή των ολοκληρωμένων εργασιών είναι στις 30/6/2018. Για τις δηλώσεις συμμετοχής, την αποστολή των εργασιών, αλλά και για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις γύρω από το διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο e-mail: diagonismos@kne.gr

Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ, www.kne.gr, θα αναρτηθεί υποστηρικτικό υλικό για το διαγωνισμό, το οποίο θα εμπλουτίζεται, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξη του διαγωνισμού (καταχωρημένες συμμετοχές, ανάρτηση εργασιών, προγραμματισμός εκδηλώσεων και συναντήσεων ομάδων, ρεπορτάζ κ.ά.), καθώς και υλικό από τους προηγούμενους διαγωνισμούς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org