Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα τουρκική πρόκληση για τα νησιά του Αιγαίου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε χτες ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι «όπως ο Ετζεβίτ πήρε την Κύπρο, εγώ θα πάω και θα πάρω τα νησιά που έχει υπό την κατοχή της η Ελλάδα». Η δήλωση αυτή, που έχει γίνει και στο παρελθόν από τον συγκεκριμένο αστό πολιτικό και αμφισβητεί το καθεστώς 18 νησιών στο Αιγαίο, έγινε στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Τα «βέλη» του στράφηκαν κατά του Ερντογάν, που τον κατηγόρησε ότι δεν είναι πατριώτης. Είπε συγκεκριμένα: «Ρώτησα τον Ερντογάν αν έχουμε δικαιώματα σχετικά με αυτά τα νησιά. Ούτε λέξη. Πήγαν στην Ψέριμο (Κετσί). Και ρωτάω τον Ερντογάν: Τίνος είναι αδελφέ η Ψέριμος; Αν είναι δικό μας πες είναι, αν δεν είναι πες δεν είναι. Αλλά απάντηση καμία. Αυτά τα νησιά τα πουλήσατε ή τα δώσατε πεσκέσι σε κάποιους; Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας ήρθε και είπε "μολών λαβέ" και εγώ του είπα ότι "θα έρθω το 2019 (σ.σ. χρονιά προεδρικών εκλογών) και θα τα πάρω". Επρεπε να βγει κάποιος από την κυβέρνηση να πει "ναι αδελφέ θα τα πάρουμε". Αυτοί όχι μόνο δεν είναι πατριώτες, μη πατριώτες είναι. Αυτών ο πατριωτισμός μόνο στα λόγια υπάρχει». Οι προκλητικές αυτές δηλώσεις έρχονται σε μια εποχή που εντείνεται η επιθετικότητα συνολικά της τουρκικής αστικής τάξης, όπως επιβεβαίωσε και η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας, με πρόσκληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και αντανακλούν την προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης της στη γεωστρατηγική «σκακιέρα», σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

  • Στο μεταξύ, «σεφτέ» στις υπερπτήσεις για το 2018 έκανε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, καθώς κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235 εισήλθε στο FIR Αθηνών στη 1.30 το μεσημέρι και πέταξε σε ύψος μόλις 30 μέτρων πάνω από τη νησίδα Ζουράφα, στα ανατολικά της Σαμοθράκης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ