Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Διακοπή των συνεδριάσεων τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση

Τη διακοπή συνεδριάσεων των δικαστηρίων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση (αναμένεται στις 12 Γενάρη), ως διαμαρτυρία για το περιεχόμενο και τη διαδικασία νομοθέτησης, αποφάσισε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εξουσιοδοτώντας το προεδρείο για την υλοποίηση της απόφασης. Θεωρεί μάλιστα «ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προς έκδοση σχετικής γνωμοδοτικής απόφασης».

Η Ενωση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εκφράζει τις σφοδρές αντιρρήσεις της στο σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση, που πλήττει την απρόσκοπτη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «ο αποκλεισμός πρόσβασης στο δικαστικό σύστημα συντελείται με τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου σταδίου υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης που έχει υψηλό κόστος και καθιστά απαγορευτική τη μετέπειτα προσφυγή στα δικαστήρια ιδίως για την οικονομικά ασθενέστερη και συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού».

Μάλιστα, τονίζει ότι έχει επεξεργαστεί και καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, στον υπουργό Δικαιοσύνης, στα πολιτικά κόμματα μία ολοκληρωμένη πρόταση δικαστικής μεσολάβησης, η οποία μπορεί να διεξάγεται από αμερόληπτο και ανεξάρτητο δικαστή και δεν έχει κανένα κόστος για τον πολίτη. «Η σιωπηρή απόρριψη της πρότασής μας από το υπουργείο Δικαιοσύνης και η προτίμηση της υποχρεωτικής πολύ δαπανηρής ιδιωτικής διαμεσολάβησης που αποκλείει εξ αντικειμένου την αντίστοιχη δικαστική μεσολάβηση, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επιλογής», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή στην ιδιωτική διαμεσολάβηση σειράς διαφορών, όπως οροφοκτησίας, αυτοκινητικές, αμοιβών, οικογενειακές, εργατικές, ιατρικής αμέλειας, εμπορικές κ.ά. πριν ακόμα από την προσφυγή στο δικαστήριο. Η αμοιβή του διαμεσολαβητή, που θα είναι ιδιώτης, πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (όχι απαραίτητα νομικός), διαπιστευμένος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ορίζεται κατ' ελάχιστον τα 250 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον ώρα που θα χρειαστεί, το ποσό των 100 ευρώ. Σημειωτέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, έχει χαρακτηρίσει πρόσφατα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτική διαμεσολάβηση «λαϊκό θεσμό» που αναβαθμίζεται!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λαϊκός θεσμός»... η ιδιωτικοποίηση της απονομής της δικαιοσύνης!(2018-01-05 00:00:00.0)
«Θυμήθηκε» το Σύνταγμα...(2005-04-21 00:00:00.0)
Περιπλέκεται επικίνδυνα η υπόθεση(2001-09-18 00:00:00.0)
Απαγορεύεται η μεσιτεία στους δημοσίους υπαλλήλους(2001-01-11 00:00:00.0)
Επιφυλάξεις δικαστών του Αρείου Πάγου(2000-11-22 00:00:00.0)
Ερωτηματικά και επιφυλάξεις(1995-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ