Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βλέπει «ευκαιρίες» για το εγχώριο κεφάλαιο στην επίλυση του Σκοπιανού

Από παλιότερη συνάντηση Κοτζιά - Οσμάνι
Από παλιότερη συνάντηση Κοτζιά - Οσμάνι
Με τις διεργασίες γύρω απ' το ζήτημα της ΠΓΔΜ να «τρέχουν», κυβερνητικοί παράγοντες, ολοένα και πιο καθαρά, σκιαγραφούν τις στοχεύσεις του εγχώριου κεφαλαίου που επιδιώκει η κυβέρνηση να υπηρετήσει, πρωτοστατώντας στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφερε, χτες, την «τολμηρή» και «γενναία», όπως την χαρακτήρισε, στάση της σημερινής κυβέρνησης σε αντιπαράθεση με τον «στρουθοκαμηλισμό» προηγούμενων κυβερνήσεων, αναφέροντας πως «το κεντρικό σε αυτήν τη φάση είναι να επιλυθούν ζητήματα που δημιουργούν, ούτως ή άλλως, μία προβληματική κατάσταση με γείτονες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε σε μία νέα φάση συνανάπτυξης στα Βαλκάνια και να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας, όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά ευρύτερα», στο πλαίσιο πάντα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Απ' τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης, στους σχεδιασμούς αυτούς ο Δ. Τζανακόπουλος είδε να «ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας», προσπερνώντας ότι από μόνοι τους συνιστούν παράγοντα αποσταθεροποίησης και αλλαγής συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Επιχείρησε δε να κρατήσει αποστάσεις απ' την «ονοματολογία», στην οποία το κυβερνών και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα πρωτοστατούσαν τα προηγούμενα χρόνια, χορεύοντας πάντα στο σκοπό ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. Εφτασε δε να εγκαλέσει άλλες πολιτικές δυνάμεις, επειδή διαχειρίστηκαν το πρόβλημα «με βασικό γνώμονα το μικροπολιτικό συμφέρον και την εξυπηρέτηση μιας εθνικιστικής ιδεολογίας και στο πλαίσιο ενός εθνικιστικού παροξυσμού, που είχε στην πραγματικότητα πυροδοτηθεί από το ίδιο το πολιτικό σύστημα», ξεχνώντας πως ήταν ο πρόδρομος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός και κορυφαία του στελέχη, που υποδαύλιζαν τον εθνικιστικό παροξυσμό και επιτίθονταν μάλιστα στο ΚΚΕ με τα γνωστά «περί Λακεδαιμονίων».

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί «στο πλαίσιο των θέσεων που αποτελούν εθνικό κεκτημένο ήδη από το 2007-2008», υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν διχογνωμίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς «ο κύριος Καμμένος έχει κάνει μια πάρα πολύ σοβαρή και υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, εφόσον υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η μεγαλύτερη δυνατή, η ευρύτερη δυνατή, κοινοβουλευτική συναίνεση» και διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να την επιδιώξει.

Οπως είπε: «Εμείς έχουμε καλέσει το σύνολο της αντιπολίτευσης και όπως σας είπα προηγουμένως χαιρετίζουμε τα πολιτικά κόμματα εκείνα τα οποία πήραν με σαφήνεια θέση (...) Εφόσον έχουμε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις (...) προφανώς και θα ενημερωθούν αρμοδίως οι πολιτικοί αρχηγοί (...) Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να κρατήσετε είναι την απόλυτη βούληση της κυβέρνησης να δημιουργήσουμε τους όρους για την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση».

Διαβουλεύσεις με τον αντιπρόεδρο της ΠΓΔΜ

Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο αν. πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπ. Οσμάνι, αρμόδιος για τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, για επαφές με την ηγεσία του ΥΠΕΞ.

Αρχικά συνάντησε τον αν. ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του ευρωενωσιακά ζητήματα, στο πλαίσιο υπηρεσιών και «βοήθειας» που παρέχει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (εμφανιζόμενη ως σημαιοφόρος των ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή) σε όσες χώρες θέλουν να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προς ταχύτερη εναρμόνιση με τους κανόνες λειτουργίας τους.

Ακολούθησε παράθεση «γεύματος εργασίας» στον Οσμάνι από τον υπουργό Ν. Κοτζιά, με τη συζήτηση να εστιάζεται, επισήμως, και εδώ, «σε ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», με δεδομένη τη βούληση της σκοπιανής αστικής τάξης να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και ατού της ελληνικής αστικής τάξης στο τέτοιο παζάρι τη στήριξη ή, αντίθετα, τα εμπόδια που μπορεί να βάλει στην τέτοια πορεία.

Σε ό,τι αφορά συναντήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα φαίνεται να κλειδώνουν οι εξής ημερομηνίες: 17-18/1 πάει στα Σκόπια ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα απευθύνει και ομιλία σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της σκοπιανής Βουλής. 17-18/1 οι εκπρόσωποι Αθήνας και Σκοπίων συναντιούνται στη Νέα Υόρκη για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το θέμα, Μ. Νίμιτς. Παράλληλα - ανάλογα και με τις εξελίξεις - ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο περιθώριο του Νταβός.

Χρονοδιάγραμμα καθορισμένο από ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο ίδιος ο Οσμάνι, μετά τις συναντήσεις του με Κατρούγκαλο - Κοτζιά, είπε: «Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση».

Πρόσθεσε πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις, είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Αυτό που έχει σημασία «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης» μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μέχρι δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, οπότε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ελπίζει να λάβει πρόσκληση ένταξης στη λυκοσυμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οσμάνι επέμεινε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεσμεύεται για εξεύρεση λύσης και τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις επόμενες μέρες και βδομάδες. Χαρακτήρισε, άλλωστε, το 2018 «χρυσή χρονιά» και «ιστορικό» το πρώτο εξάμηνο: «Το 2018 θα ανήκει σε εμάς, στις δύο χώρες όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μας, για να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας και τελικά να λύσουμε τη διαφορά που έχουμε και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας (σ.σ. στους ευρωατλαντικούς θεσμούς)».

Ειδικότερα, χαρακτήρισε ορόσημο τον προσεχή Φλεβάρη, «με τη στρατηγική της διεύρυνσης που θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη Διεύρυνση, στο πλαίσιο της βουλγαρικής Προεδρίας, στη Σόφια, και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ