Σε ετοιμότητα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης στο Ηράκλειο Κρήτης, αφού στην πρόσφατη συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς δεν έλαβαν ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματά τους.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Να υπογραφεί επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας με τον εργολάβο. Καμία σκέψη για προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου με απλήρωτους εργαζόμενους. Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας σε περίπτωση συντηρήσεων του εργοστασίου, με πλήρεις αποδοχές και επαναφορά στις θέσεις εργασίας. Να πάρει η εργοδοσία πίσω τις απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει.
«Οι εργαζόμενοι δεν εφησυχάζουμε από τα master plan και τις επενδύσεις, δεν επαναπαυόμαστε με τα ευχολόγια που μας δίνουν κάθε φορά που πιέζονται από τις κινητοποιήσεις μας», σημειώνει μεταξύ άλλων η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Οπως αναφέρει, στη συνάντηση δεν παραβρέθηκε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ούτε ο εργολάβος που λειτουργεί το ΚΔΑΥ. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Χ. Μαμουλάκης, πληροφόρησε τους εργαζόμενους «ότι ο εργολάβος που διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ θα πάρει παράταση του έργου για 8 μήνες και ότι θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση εντός ολίγων ημερών», ενώ «δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση επιδιώκοντας την καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών και τη διατήρηση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας μέσα στο εργοστάσιο».
Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι παραμένουν σε επιφυλακή: «Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίζει με τις ζωές μας και τις δουλειές μας (...) Δήμοι και κράτος είναι εκείνοι που μεταμορφώνουν σε επιχειρηματικούς παραδείσους τις μονάδες απορριμμάτων και ανακύκλωσης με φόρους όπως το τέλος ανακύκλωσης», προσθέτουν. Οπως εξηγούν, οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις τους «στέλνουν τους εργάτες θυσία στο βωμό του κέρδους και παράλληλα βάζουν το λαό να πληρώνει το μάρμαρο για όλες τις επενδυτικές τους κινήσεις (...) αφού τις μονάδες που τις διαχειρίζονται ιδιώτες θα τις εκσυγχρονίσουν με δημοτικά και κρατικά κονδύλια». Την ίδια στιγμή, «οι εργάτες πέφτουν σαν τις μύγες μέσα στα εργοστάσια από τα εργατικά ατυχήματα, τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο», αναφέρουν μεταξύ άλλων.