Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να απαντήσουμε με απεργία στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο και το μαύρο μέτωπο που το στηρίζει
  • Κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες για απεργία τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου
  • ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για πανεργατική απεργία

Σε ένα κοινό μαύρο μέτωπο, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ, υπηρετώντας την αντεργατική στρατηγική του κεφαλαίου, που προωθούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματά του, απέρριψαν χτες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ την πρόταση του ΠΑΜΕ για προκήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, τη μέρα που η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» της 3ης «αξιολόγησης» με αιχμή το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

Δίνοντας απάντηση, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι κυβέρνηση, κεφάλαιο και οι δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι γελασμένοι «αν νομίζουν ότι θα περάσουν τα μέτρα "χωρίς να βραχούν"». Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης όταν η κυβέρνηση φέρει το πολυνομοσχέδιο για ψήφιση.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τα εξής:

«Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας - κομμάτων που έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και των δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ) έδειξε ξανά τα απειλητικά του δόντια στους εργαζόμενους, αυτήν τη φορά στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ.

Στη συνεδρίαση αυτή, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ, εκφράζοντας τον πιο ξεδιάντροπο εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, απέρριψε με μια φωνή την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση όταν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης "αξιολόγησης", που περιλαμβάνει το χτύπημα στην οργάνωση, στη συλλογική δράση των εργαζομένων και βάζει στο γύψο το δικαίωμα στην απεργία. Απέρριψαν την απεργιακή κινητοποίηση, αλλά δεσμεύτηκαν ότι θα "εξαντληθούν" σε συναντήσεις και επιστολές προς τους κοινωνικούς εταίρους. Να θυμίσουμε ότι την ίδια στάση κράτησαν οι ίδιες δυνάμεις στη συνεδρίαση της ΑΔΕΔΥ.

Κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση, της δίνουν χώρο και χρόνο για να περάσει στα "μουγκά" μια σειρά από αντιδραστικές, αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και την τροπολογία που αφορά το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται και να αποφασίζουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στην εργοδοσία. Στην ουσία, βάζουν πλάτη στις επιδιώξεις και στους σχεδιασμούς των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, που θέλουν τους εργαζόμενους δεμένους χειροπόδαρα, να μην μπορούν να αντιδράσουν στη βαρβαρότητα που τους επιφυλάσσει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτήν την ανάπτυξη στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, γι' αυτό κρατά τη συγκεκριμένη στάση. Είναι αδίστακτοι, προτείνουν στους εργαζόμενους την απραξία μπροστά στο αντεργατικό - αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τη νομοθέτηση της ποινικοποίησης της δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν νομίζουν ότι θα περάσουν τα μέτρα "χωρίς να βραχούν" είναι γελασμένοι. Οι εργαζόμενοι δεν θα τους κάνουν τη χάρη. Το μαύρο μέτωπο που έχουν δημιουργήσει θα πάρει την απάντηση που πρέπει από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, από μια σειρά συνδικάτα που παλεύουν με ταξικό προσανατολισμό και δεν υποχωρούν από την ταξική πάλη, όσα εμπόδια κι αν προσπαθούν να τους βάλουν.

Οι εργαζόμενοι να μη φοβηθούν σε αυτόν τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι μόνοι τους. Απομονωμένα δεν είναι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που βαδίζουμε το δύσκολο και σκληρό αγώνα και οργανώνουμε την πάλη κατά των επιχειρηματικών ομίλων, των κυβερνήσεών τους και των κολαούζων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Απομονωμένος είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που φανέρωσε τη γύμνια του σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι έχουν δυνάμεις και συνδικάτα να στηριχτούν. Είναι τα συνδικάτα του ταξικού κινήματος και άλλα συνδικάτα που θα πορευτούμε μαζί.

Οι εργαζόμενοι να ξεφορτωθούν από το σβέρκο τους και να απομονώσουν ακόμα παραπάνω αυτήν τη γραφειοκρατική ελίτ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό θα είναι προς όφελος της εργατικής τάξης. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς, ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να ενισχύσουν τον αγώνα, τη δράση και τις πρωτοβουλίες στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Να ενισχύσουν τις μαζικές διαδικασίες, τις Γενικές τους Συνελεύσεις, τις συσκέψεις, τις συγκεντρώσεις. Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης όταν η κυβέρνηση φέρει το πολυνομοσχέδιο για ψήφιση».

Οι πρώτες απεργιακές αποφάσεις

Την ώρα που οι γνωστές πλειοψηφίες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επιχειρούν να φρενάρουν τους αγώνες των εργαζομένων, ήδη μια σειρά από κλαδικές Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, προκηρύσσουν απεργίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη την κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου έχουν αποφασίσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Στις ανακοινώσεις τους, υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων την ανάγκη να δοθεί μαζική απεργιακή απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, να βάλει στο «γύψο» τους αγώνες και τη δράση των συνδικάτων. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, τονίζουν, απαιτείται ένταση και ενίσχυση της πάλης, ώστε οι νέες ανατροπές να μην εφαρμοστούν ποτέ, να πέσουν στο κενό.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συσκέψεις σωματείων σε μια σειρά πόλεων της χώρας, με αντικείμενο τη συνέχεια της πάλης και την οργάνωση της νέας απεργιακής κινητοποίησης. Μετά τις συσκέψεις σε Λάρισα, Πάτρα, Χαλκίδα και Ηράκλειο, η συνέχεια δίνεται σήμερα, Πέμπτη, σε Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο και Βόλο:

-- Στη Θεσσαλονίκη, τα σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν σε έκτακτη σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργιακής απάντησης.

-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου διοργανώνει σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών στα γραφεία του, στις 6.30 μ.μ.

-- Σε σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών καλεί επίσης το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», την ίδια ώρα, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Πρόταση για απεργία σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας να προχωρήσει εκτάκτως σε συνεδρίαση και να πάρει απόφαση για νέα 24ωρη απεργία, όταν η κυβέρνηση φέρει το νέο πολυνομοσχέδιο στη Βουλή για να το ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, κατέθεσε η ΔΑΣ ΕΚΑ. Οπως σημειώνει στην πρότασή της, «η κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων επιδιώκει να ξεμπερδεύει με το απεργιακό δικαίωμα γενικά αλλά και σε μια σειρά επιχειρήσεις που οδεύουν προς το Υπερταμείο και την ιδιωτικοποίηση όπως εδώ στην Αττική: Οι Αστικές Συγκοινωνίες, η ΕΥΔΑΠ, το Αττικό Μετρό κ.ά. Θέλουν να δέσουν τους εργαζόμενους χειροπόδαρα, να μην αντιδράσουν στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής. Να μην τους το επιτρέψουμε».

Αντίστοιχα, με επιστολή της προς τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η ΔΕΣΚ ζητάει την σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου με θέμα την προκήρυξη απεργίας.

Αντίστοιχα αιτήματα για άμεση συνεδρίαση των συνδικαλιστικών οργάνων και λήψη αποφάσεων για νέα απεργία κατέθεσαν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και σε μια σειρά Ομοσπονδίες εργαζομένων σε πρώην ΔΕΚΟ, στις οποίες με την 3η «αξιολόγηση» προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο, σχετικές προτάσεις κατατέθηκαν από τις ταξικές δυνάμεις στις διοικήσεις της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ). Την έκτακτη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ και την προκήρυξη απεργίας ζητάνε με επιστολή τους τα μέλη του που έχουν εκλεγεί με το «Αγωνιστικό Μέτωπο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα για συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό (6/12/2018)
Αγωνιστική συνέχεια (17/1/2018)
Στα χέρια τους η οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων (4/1/2018)
Σε τροχιά αγωνιστικής κλιμάκωσης με συσκέψεις και αποφάσεις για απεργία (29/12/2017)
Υπονομεύουν τους αγώνες (1/2/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org