Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημαντική ενίσχυση που αντανακλά την πλούσια δράση και αποτελεί εφόδιο για τη συνέχεια

Σημαντική αύξηση ψηφισάντων, κατά 36%, σημειώθηκε στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 1.575 εργαζόμενοι από 1.150 το 2014. Σε σύνολο 1.549 έγκυρων ψηφοδελτίων (από 1.137 το 2014), το «Ταξικό Μέτωπο» (το ψηφοδέλτιο που συγκροτείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), το μόνο που κατέβηκε στις αρχαιρεσίες, πήρε 1.549 ψήφους (από 1.137 το 2014).

Ο Γ. Δασκαλάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου, κάνοντας ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα και τη σημασία του επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Η αύξηση κατά 36% της συμμετοχής των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, αποτελεί βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στον κλάδο μας. Αποτελεί αναγνώριση του κύρους που έχει το Συνδικάτο μας στους εργαζόμενους, της αγωνιστικής του δράσης όλο το προηγούμενο διάστημα, της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, τις δημοτικές αρχές, την ΕΕ και τις πολιτικές που υπαγορεύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αντανακλά το γεγονός ότι το Συνδικάτο ανέπτυξε δράση και αγώνες για το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου. Αποτυπώνει την παρουσία του σε κινητοποιήσεις σε μια σειρά από δήμους, το γεγονός ότι είναι καθημερινό φαινόμενο οι εργαζόμενοι να επικοινωνούν με το Συνδικάτο μας για να ρωτήσουν, να μάθουν, να ενημερώσουν. Το θεωρούν αποκούμπι τους. Το Συνδικάτο μας μεγάλωσε, αύξησε σημαντικά τα μέλη του, την επιρροή του».

Αναφερόμενος στην οργάνωση της δουλειάς μπροστά στις αρχαιρεσίες, σημειώνει: «Η εκλογική μάχη, που διήρκεσε 13 μέρες, απαίτησε πολύ σημαντική οργανωτική δουλειά. Βοήθησε ιδιαίτερα το άνοιγμα της δουλειάς μέσα από τα παραρτήματα, τις σωματειακές επιτροπές, τις Επιτροπές Αγώνα. Περισσότεροι εργαζόμενοι έκαναν δική τους υπόθεση τις εκλογές, ανέλαβαν δράση, πρωτοβουλίες, βοήθησαν με κάθε τρόπο στην επιτυχή της έκβαση. Αναδείχθηκαν νέα μέλη του Συνδικάτου μας, που ανέλαβαν ευθύνη, μας έφεραν σε επαφή με κόσμο που εκτιμούσε τη δράση μας αλλά δεν τον γνωρίζαμε».

Σημαντική η συμβολή των συμβασιούχων

Ανάμεσα στους εργαζόμενους που πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες, ο Γ. Δασκαλάκης αναφέρεται ιδιαίτερα στους συμβασιούχους - παρατασιούχους: «Στις εκλογές σημαντική ήταν η συμμετοχή και η συμβολή των συμβασιούχων - παρατασιούχων, που βρέθηκαν με το Συνδικάτο στο μεγάλο σε διάρκεια αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ο οποίος στο τελικό του στάδιο πήρε τη μορφή πολυήμερου απεργιακού αγώνα με τη συμμετοχή και συμβασιούχων και μόνιμων. Αγώνας που πίεσε την κυβέρνηση, η οποία προχώρησε σε ελιγμό με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας, αποκλειστικά σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, χωρίς όμως να ικανοποιεί το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο αγώνας αυτός στρίμωξε ακόμα τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που και αυτός αναγκάστηκε να ελιχθεί υιοθετώντας στα λόγια τα αιτήματά του. Ηταν ένας αγώνας που ανέδειξε τη σημασία της ενότητας όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, έβαλε στο επίκεντρο της πάλης το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Οι Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων έκαναν δική τους υπόθεση την εκλογική μάχη, οργάνωσαν τη συμμετοχή συναδέλφων από εργασιακούς χώρους που δεν έφτανε συχνά το Συνδικάτο το προηγούμενο διάστημα».

Οσον αφορά στις συνθήκες μέσα στις οποίες έγιναν οι εκλογές του Συνδικάτου, επισημαίνει: «Οι δυνάμεις μας αντιπάλεψαν αποφασιστικά την παρέμβαση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που επιχείρησε να αποτρέψει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν, με εκβιασμούς, τρομοκρατία και με προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της κλαδικής οργάνωσης. Χέρι χέρι με δημοτικές αρχές, τρομοκρατούσαν εργαζόμενους μέχρι και με απόλυση, δυσκόλευαν την προσέλευση των εργαζομένων στις κάλπες με κάθε τρόπο, μέχρι και "άδειες ξεκούρασης" δόθηκαν τη μέρα των εκλογών από προϊστάμενους και αντιδημάρχους. Ιδιαίτερα βρώμικος ήταν και ο ρόλος των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, που πρωταγωνίστησαν στην αντιΠΑΜΕ προπαγάνδα και τους εκφοβισμούς σε μια σειρά από δήμους».

Δράση που δεν σταμάτησε ούτε λεπτό

«Στα θετικά αποτιμάται και το γεγονός ότι τις μέρες των εκλογών το Συνδικάτο μας δεν σταμάτησε τη δράση του ούτε λεπτό», τονίζει ο Γ. Δασκαλάκης. «Οργάνωσε τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και την απεργιακή κινητοποίηση καθώς και την εθελοντική εργασία των συναδέλφων στη Μάνδρα, ως ένδειξη αλληλεγγύης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα της περιοχής που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες», αναφέρει.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα επισημαίνει τα εξής: «Με αίσθημα αυξημένης ευθύνης, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη δράση μας, με τις δυνατότητες που δίνει το Συνδικάτο μας, για το σχεδιασμό και την οργάνωση αγώνων σε όλο τον κλάδο, που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ εξειδικευμένο στον κλάδο. Μπροστά μας έχουμε τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις αρχές Μάρτη, το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, την αντιδραστική "αξιολόγηση", την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, την υποβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας, το μέτωπο για αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, για υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με 751 ευρώ κατώτατο μισθό για όλους, τις κατασχέσεις σπιτιών και λογαριασμών. Οι αγώνες αυτοί πρέπει πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη απαιτητικότητα να συνδυαστούν με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων, την εγγραφή νέων μελών, ώστε να ανεβεί ο βαθμός κλαδικής οργάνωσης, να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ