Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Αφιερωμένο στην πάλη για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά

Κυκλοφορεί από τα κεντρικά γραφεία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις τοπικές Γραμματείες

Στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, στον ξεριζωμό χιλιάδων προσφύγων που θαλασσοπνίγονται, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες ζωής στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το 2018.

Με σύνθημα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου αναδεικνύονται οι αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και οι αγωνιστικές του δραστηριότητες, οι πλούσιες πρωτοβουλίες στήριξης και αλληλεγγύης του ταξικού κινήματος προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εργάτες σε όλη τη χώρα.

Το ημερολόγιο διατίθεται από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β, Αθήνα), τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις τοπικές Γραμματείες.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ, πέρα από το περιεχόμενο του ημερολογίου, αναδεικνύει το γεγονός ότι «η διακίνησή του αποτελεί ζωτική οικονομική ανάσα και ενίσχυση για το ΠΑΜΕ, ουσιαστική βοήθεια μπροστά στα νέα καθήκοντα και τις ανάγκες της ταξικής πάλης». Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί «κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, ομοσπονδία, συνδικάτο, σωματειακή επιτροπή και εργαζόμενο να το αξιοποιήσει. Να συμβάλουμε όλοι με τη διακίνηση του ημερολογίου στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Να στολίσουμε κάθε εργοστάσιο, γραφείο και εργατικό, λαϊκό σπίτι».

Συνέχεια της πλούσιας αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης του 2017


Το περιεχόμενο που έδωσε το ΠΑΜΕ στο καινούργιο του ημερολόγιο αποτελεί συνέχεια της πλούσιας αντιιμπεριαλιστικής δράσης που ανέπτυξε όλο το 2017, καλώντας το λαό σε ετοιμότητα και δράση απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις που συνεπάγονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί, η βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε αυτούς, με ευθύνη της κυβέρνησης, που προωθεί τους αντιλαϊκούς στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου.

Κορύφωση όλης αυτής της δράσης ήταν το Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 24 και 25 Ιούνη 2017 στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Στο πλαίσιο του Διημέρου πραγματοποιήθηκαν πανελλαδική κινητοποίηση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη καθώς και Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Προηγουμένως, η συζήτηση αυτή, για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μπήκε στην ημερήσια διάταξη της παρέμβασης των ταξικών συνδικάτων με την απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης, σε ορισμένες από τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, όπως σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε πόλεις της Θράκης, συμμετείχαν συνδικαλιστές από σωματεία της Τουρκίας. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε με τη συναυλία που συνδιοργάνωσαν με αυτό το περιεχόμενο το ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία. Ακολούθησαν οι κινητοποιήσεις που οργάνωσαν ταξικά συνδικάτα, μαζί με την ΕΕΔΥΕ και άλλους μαζικούς φορείς στον Εβρο, ενάντια στις «διευκολύνσεις» για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», η παγκρήτια κινητοποίηση στη Σούδα, τη βάση - ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, η κινητοποίηση συνδικάτων και φορέων του Πειραιά ενάντια στην παρουσία ΝΑΤΟικού πλοίου στο λιμάνι και πολλά άλλα. Διοργανώθηκαν επίσης αντιπολεμικά - αντιιμπεριαλιστικά διήμερα από Εργατικά Κέντρα και μαζικούς φορείς σε νησιά του Αιγαίου.

Αυτοί που σφάζουν τους λαούς είναι οι ίδιοι που ισοπεδώνουν τη ζωή των εργαζομένων


Αποτυπώνοντας στιγμές αυτής της πλούσιας δράσης, το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το 2018 περιλαμβάνει πολλές εικόνες από το Διήμερο Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και από άλλες, παλιότερες πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος με αντίστοιχο περιεχόμενο, από κινητοποιήσεις στα γραφεία της ΕΕ και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τις δεκάδες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ για τους πρόσφυγες, αλλά και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και κοινής πάλης με τους μετανάστες εργάτες που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα.

Με τις εικόνες του, τα συνθήματα στα πανό των ταξικών συνδικάτων, τα κείμενα που συνοδεύουν τη φωτογραφία κάθε μήνα, το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη έντασης της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Οπως τονίζεται και στο σημείωμα στον πρώτο μήνα του ημερολογίου, «στην ευρύτερη περιοχή συγκρούονται ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Μεγαλώνει ο κίνδυνος ακόμα και γενικότερου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι του κόσμου γινόμαστε μάρτυρες της εξάπλωσης των πολεμικών εστιών σε όλο και περισσότερες περιοχές, ειδικά στη γειτονιά μας. Οι λαοί των Βαλκανίων πληρώνουν τις συνέπειες της αλλαγής συνόρων, του διαμελισμού κρατών και της συνεχούς καλλιέργειας του εθνικιστικού μίσους, της μπότας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού τους με Ρωσία και Κίνα, των συμφερόντων των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής. Αυτοί που σφάζουν τους λαούς στην περιοχή είναι οι ίδιοι που ισοπεδώνουν τη ζωή των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων, με τα μέτρα που παίρνουν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Είναι οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων, των πολυεθνικών. Οι ίδιοι απαιτούν ακόμη πιο φτηνούς εργαζόμενους. Οι ίδιοι απαιτούν και προωθούν με το πολιτικό τους προσωπικό την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Την περιστολή και των ελάχιστων ελευθεριών που κατέκτησαν οι λαοί με σκληρούς αιματηρούς αγώνες».


Αντίστοιχα αναδεικνύονται οι υπεύθυνοι για την προσφυγιά, τους χιλιάδες πνιγμένους και τους εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους: «Καθημερινά πλέον γινόμαστε μάρτυρες του εγκλήματος των ΝΑΤΟ - ΕΕ και των άλλων δυνάμεων στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, δολοφονικές επεμβάσεις σε αμάχους, εξαθλίωση, βομβαρδισμοί σε πόλεις και χωριά οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στον αναγκαστικό ξεριζωμό και την προσφυγιά. Δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε νεκρούς στη Μεσόγειο. Μάνες, παιδιά, βρέφη χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να γλιτώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους, είναι θύματα των πολέμων. Δεν ξενιτεύονται για να κάνουν πλούτη, αλλά για να ζήσουν σαν άνθρωποι. Η καταστολή εντός και εκτός της χώρας μας, ο απαράδεκτος εγκλωβισμός τους, είναι απάνθρωπος. Η δήθεν μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι ένας ανελέητος νέος πόλεμος εις βάρος τους (...) αρχίζει και τελειώνει στην αναγκαία για τα μονοπώλια διαλογή και στο μοίρασμα φτηνού εργατικού δυναμικού ώστε να εξασφαλιστεί και να αυξηθεί η κερδοφορία τους».

Μέσα από τα κείμενα του ημερολογίου αναδεικνύεται επίσης η συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά επιθετικά σχέδια, με ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές αποστολές εκτός συνόρων, με όλο και μεγαλύτερες «διευκολύνσεις» στις δυνάμεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με βάσεις και υποδομές εντός συνόρων, στο όνομα της περιβόητης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της ελληνικής αστικής τάξης, την οποία στηρίζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

«Ο αγώνας κατά του πολέμου είναι σήμερα ζωτική ανάγκη να δυναμώσει, όπως και ο αγώνας κατά των αιτιών που τον προκαλούν», υπογραμμίζουν τα κείμενα του ημερολογίου, «είναι αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος, που βρίσκεται απέναντι από τις ανθρώπινες ανάγκες και την αξιοπρεπή ζωή. Η πάλη για την ειρήνη μπορεί να φέρει αποτελέσματα και νίκες μόνο όταν στηρίζει και προωθεί την ανειρήνευτη πάλη των λαών για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα από χιλιάδες εργαζομένων και λαού! (27/6/2017)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ (6/1/2016)
Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ (5/12/2015)
Κυκλοφορεί το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ (2/12/2014)
Αναζητήστε το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ! (1/11/2014)
Καταγγελία για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα (30/12/2009)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org