Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Επιχειρεί να «χρυσώσει» το μόνιμο χτύπημα στον κατώτερο μισθό...

...αναγγέλλοντας ταυτόχρονα νέα προνόμια για την εργοδοσία

Στην κυβερνητική επίθεση και προπαγάνδα, απάντηση δίνει η πάλη για υπογραφή ΕΓΣΣΕ με 751 ευρώ κατώτερο μισθό, για κλαδικές ΣΣΕ με αυξήσεις

Eurokinissi

Στην κυβερνητική επίθεση και προπαγάνδα, απάντηση δίνει η πάλη για υπογραφή ΕΓΣΣΕ με 751 ευρώ κατώτερο μισθό, για κλαδικές ΣΣΕ με αυξήσεις
Την εξασφάλιση νέων μποναμάδων και απαλλαγών για το κεφάλαιο προαναγγέλλει με δύο συνεντεύξεις της μέσα στις γιορτές η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, καλλιεργώντας μια θολούρα γύρω από τον κατώτερο μισθό, κάνοντας λόγο για μια «συζήτηση» για «ενδεχόμενη» και «υπό προϋποθέσεις» αύξησή του, η υπουργός επιχειρεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή το μηχανισμό μόνιμου καθορισμού του κατώτερου μισθού από το αστικό κράτος, με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και το συνολικό χτύπημα των μισθών προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Προετοιμασία εδάφους για την ενεργοποίηση του μόνιμου αντεργατικού μηχανισμού

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τον κατώτερο μισθό, η υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Κόκκινο», μέσα από διάφορα «ήξεις αφήξεις», ισχυρίστηκε ότι πρέπει «να ξανασυζητήσουμε το επίπεδο του κατώτατου μισθού και ενδεχομένως μετά την έξοδό μας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να είναι η πρώτη κίνηση στην οποία να πρέπει να προβούμε. Δηλαδή να δούμε, να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αύξηση του κατώτατου μισθού».

Τα παραπάνω προβάλλονται από την κυβερνητική προπαγάνδα ως στοιχείο στήριξης του κάλπικου αφηγήματος για το «τέλος των μνημονίων», που θα φέρει τάχα θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα, βέβαια, και η συγκεκριμένη αναφορά της υπουργού έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή» δεν πρόκειται να φέρει καμία επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, όπως ίσχυε πριν το 2012 και την επιβολή της περιβόητης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, ούτε βέβαια την επαναφορά του πλαισίου που ίσχυε μέχρι τότε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τον καθορισμό του κατώτερου μισθού.

Πολύ περισσότερο, πίσω από τις δηλώσεις της υπουργού και τις αναφορές της περί «συζήτησης» για τις «προϋποθέσεις για μια αύξηση του κατώτατου μισθού» βρίσκεται ουσιαστικά η ενεργοποίηση του αντεργατικού μηχανισμού που έχει ήδη νομοθετηθεί για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού (ν. 4172/2013, γνωστός ως «νόμος Βρούτση»).

Σύμφωνα με το νόμο αυτό, «για τον ορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης, με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων». Νομοθετημένο κριτήριο της εν λόγω «διαβούλευσης» είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως αναφέρει η σχετική διάταξη, «το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, η νομοθέτηση του κατώτερου μισθού θα γίνεται και πάλι με απόφαση της αστικής κυβέρνησης, η οποία, όπως αναφέρεται, θα «λαμβάνει υπόψη» της το πόρισμα της παραπάνω «διαβούλευσης»...

Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο... για την «προστασία» των εργαζομένων!

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας εξήγγειλε έναν ακόμα μποναμά προς την εργοδοσία, ανακοινώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση έως και 50% στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις που απασχολούν αδήλωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους, εφόσον οι εν λόγω επιχειρήσεις - αφού πρώτα διαπιστωθεί η παρανομία τους - προβούν σε κανονική πρόσληψη εργαζομένων.

Με τα γνωστά προσχήματα που συνοδεύουν κάθε τέτοιο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση υπέρ της εργοδοσίας, όπως ήταν για παράδειγμα η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τα «μπλοκάκια», η υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι «το ερώτημα για εμάς δεν περιορίζεται στο ύψος του προστίμου, αλλά αφορά τη λογική που το διέπει, διότι ζητούμενο είναι η εξάλειψη της αδήλωτης εργασίας και όχι απλώς η είσπραξη προστίμων». Και όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροαποφυγή υπολειτουργούν, αδυνατούν να κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους εξαιτίας των διαχρονικών σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές και στελέχωση.

Παράλληλα, η υπουργός ανακοίνωσε την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρήσεων με «ζεστό» χρήμα μέσα από τα προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης», προκειμένου να προβούν σε προσωρινές προσλήψεις ανέργων, όταν με την πολιτική της κυβέρνησης ο ΟΑΕΔ συνεχίζει να αφήνει 9 στους 10 ανέργους χωρίς επίδομα ανεργίας και όταν - σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του - το νέο έτος θα διαμορφώσει πλεόνασμα ύψους 641 εκατομμυρίων ευρώ!

Τέλος, η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση για τη ρύθμιση σε δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως και στις προηγούμενες ρυθμίσεις, η κυβέρνηση «βάζει στο ίδιο τσουβάλι» τα χρέη εταιρειών με τα χρέη που έχουν δημιουργήσει μεροκαματιάρηδες έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Επιπλέον, η ρύθμιση δεν περιλαμβάνει εκείνους τους αυτοαπασχολούμενους που εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο και να κλείσουν τα βιβλία τους, ούτε τους συνταξιούχους, που αν και έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης - έχοντας όλες τις προϋποθέσεις - δεν μπορούν να λάβουν μέχρι τώρα σύνταξη, εξαιτίας οφειλών προς τα Ταμεία άνω των 20.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργό, η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2016 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31/12/2018. Αφορά φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους. Επίσης, αφορά φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Υπάρχουν κριτήρια ένταξης σε σχέση με το εισόδημα και την περιουσία των οφειλετών και μόνο εκπληρώνοντας αυτές τις προϋποθέσεις η διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων μπορεί να φτάνει το 85%. Ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 120 για οφειλές 3.000 - 50.000 ευρώ, ενώ για οφειλές έως 3.000 ευρώ ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 36. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 50 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ